Pioxi 1 Napisano 31 Marca 2023 Witam wszystkich na forum. Dopiero dołączyłem do grona. Rozpoczęłem swoją przygode z hydroponiką (Wilma system 4 x 11l). Od wielu lat coś tam hodowałem ale zawsze w ziemi, to mój pierszy strzał w hydro. Ogołnie było troche trudnosći, które udało mi się obejść, roślinki rosną ładnie i dość szybko, ciągle eksperymentuje z czasem i częstotliwoscią podlewania ale to całkiem inny temat. Chciałem zaczerpnąć opninii bardziej doświadczonych kolegów. Przechodząc do sedna sprawy, jedna z roslinek – zdecydowanie największa, zaczyna przejawiać troche nietypowe zachownie jeśli chodzi o liście. Końcówki lisci zaczynają się „wywijać” do zewnątrz. Nigdy wczeniej nie zaobserwowałem czegos podobnego. Pomimo tego, liście nadal wygądają bardzo zdrowo. Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki w tej sprawie, góry serdecznie dziękuję. rona, @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 31 Marca 2023 @Pioxi wysoka temperatura ? A może wentylator na nią wieje bezpośrednio. Odległość od lampy pewnie taka sama dla wszystkich roślin ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pioxi 1 Napisano 31 Marca 2023 @Udyr No właśnie chyba masz racje sugerując temperature (odległość od lampy). Teraz tak zacząłem kminić no i podążając Twoim tropem, tylko jedna roślina przejawia coś takiego – ta największa – jest zdecydowanie wyższa od pozostałych trzech, z czym się wiąze to, ze jest ; najbliżej lapny; nie mówie tu o 2 centach, praktycznie jest wyższa od pozostałych 8 centów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 31 Marca 2023 Możesz ją przenieść w miejsce, gdzie jest mniejsze natężenie światła, bo na pewno nie masz go równomiernie rozłożonego po całym boxie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pioxi 1 Napisano 31 Marca 2023 @Bob drzewny Problem polega na tym, ze box mam maly (1.2m x 1.2m) do tego Wilma mnie orgranicza jesli chodzi o tego typu „manewry”. Swiatlo wisi idealnie na srodku boxa wiec jest rozprowadzane proporconalnie, relatywnie rowno po calym boxie. Kolega @Udyr pokierował mnie własnie na problem ze światłem / temperaturą; ta jedna roślinka jest wyższa o jakies 8 – 10 centów od pozostałych – za czym idzie była najbliżej światla, ergo – najbardziej odzczuła ciepło od lampy. Lapme juz podniosłem, będę obserwował co się będzie działo dalej. Dziękuje bardzo za odpodziedż od kolegi @Bob drzewny oraz @Udyr, bardzo doceniam czas i porade. Pozdrawiam serdecznie. Dam znać co i jak. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Ah no tak to te skomplikowane hydro systemy, ja to jaskiniowiec akurat i poza gleba nic nie ogarniam Edytowane 31 Marca 2023 przez Bob drzewny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pioxi 1 Napisano 31 Marca 2023 No to witaj w klubie, to mój pierwszy strzal w hydro, dlatego ledwo co ogarniam 😄 Do tej pory tylko w glebie dzialalem. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pioxi 1 Napisano 3 Kwietnia 2023 Szybki update, lampa została lekko podniesiona. Wszystko wskazuje na to, że faktycznie byl problem z temperaturą. Oczywiscie te liście, które się pokręciły takie juz zostały, ale nie zaobserwowałem dalszych problemów z nowymi liśćmi, cierpiącymi w ten sam sposób. Raz jeszcze dziękuje za wskazówki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach