edek 4 Napisano 21 Marca 2023 Cześć, Jaka jest różnica dla roślin pomiędzy donicami materiałowymi a plastikowymi? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 21 Marca 2023 Największą to chyba to, że przy doniczkach materiałowych o dużo łatwiej zapewnić dobre natlenienie gleby niż w przypadku doniczek plastikowych, które tego tlenu nie dopuszczą do korzeni tak łatwo. No i drenaż jest zrobiony sam z siebie, gdzie w plastiku trzeba dziubać dziurki. Ja zauważyłem w materiale 2 minusy, pierwszy to taki, że podwiązując do krawędzi rośliny podczas treningu materiał zacznie się wyginać, co potem utrudnia w podlewaniu ziemi pod zagiętym materiałem. A drugim minusem jest to, że o dużo łatwiej zrobić pustą warstwę powietrza między glebą a materiałem po bokach, przez co przy podlewaniu woda zamiast powoli płynąć od górnych warstw do dolnych, to momentalnie wleci w tą szczelinę przy krawędzi i wyleci pod doniczką 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 21 Marca 2023 @edek swoją drogą są też te airpoty, na zagranicznych mediach widziałem że najczęściej je polecają do uzyskania największej jakości, choć wydaje mi się że wtedy zajmują więcej miejsca przez te właśnie "kubeczki" na ściankach @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edek 4 Napisano 21 Marca 2023 O to też fajne. Poczytam. Kiedyś myślałem o nich tylko pod kątem outdoor ale w sumie w namiocie też mogą być. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach