Katastrofedens 398 Napisano 10 Kwietnia 2023 Raczej calmag ale na tak wczesnym etapie…Jakie ty pH im lejesz 🙄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 10 Kwietnia 2023 9 minut temu, Katastrofedens napisał: Raczej calmag ale na tak wczesnym etapie…Jakie ty pH im lejesz 🙄 Idealne bylo 3 miesiące temu jak sprawdzałem. Z wodą u mnie to raczej nie powinno być problemu... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 10 Kwietnia 2023 @WBB 13 stopni różnicy między nocą a dniem to trochę dużo, fosfor i potas wtedy mają problemy. No ale pH to na pewno powinieneś sprawdzać, jeżeli nie działasz na tych całych biotabsach @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 11 Kwietnia 2023 6 godzin temu, Bob drzewny napisał: @WBB 13 stopni różnicy między nocą a dniem to trochę dużo, fosfor i potas wtedy mają problemy. No ale pH to na pewno powinieneś sprawdzać, jeżeli nie działasz na tych całych biotabsach Mogę zmierzyć, ale będzie ok czyli 6,5. Mam tylko ten płyn do sprawdzania. A z temp nie bardzo już da się coś zrobić. Ten grzejnik zielony nie daje rady. Coś z tego kabla grzewczego bo trzeba zrobić i zobaczyć. A za chwile będzie problem z za wysoką temp jak słońce zacznie mocniej grzać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 11 Kwietnia 2023 @WBB jak wyjdzie ~6.8 to fosfor albo potas już nie pamiętam ma o wiele trudniejsze przyswajanie. 6.5 jest w porządku na kwitnienie Spróbuj wentyla ustawić na grzejnik zielony i wtedy zobacz jakie są temperatury, bo ruch powietrza w pobliżu grzejnika zwiększy jego wydajność, bo będzie szybciej oddawał ciepło 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) 24 minuty temu, Bob drzewny napisał: @WBB jak wyjdzie ~6.8 to fosfor albo potas już nie pamiętam ma o wiele trudniejsze przyswajanie. 6.5 jest w porządku na kwitnienie Spróbuj wentyla ustawić na grzejnik zielony i wtedy zobacz jakie są temperatury, bo ruch powietrza w pobliżu grzejnika zwiększy jego wydajność, bo będzie szybciej oddawał ciepło Te 0.3 to ja nawet tym sprzętem nie zauważę 🙂 Lewy górny róg... 2 duże wiatrakowe już prawie całe takie parszywe się zrobiły. A wentyl od początku na ten grzejnik dmucha. I tu już za bardzo możliwości żadnych innych nie widzę... Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 11 Kwietnia 2023 A ile ten grzejnik ma Wat i pole powierzchni? I mniej więcej z jakiego materiału jest. Można wtedy obliczyć ile ciepła generuje, wtedy można kombinować z jego odbieraniem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 11 Kwietnia 2023 32 minuty temu, Bob drzewny napisał: A ile ten grzejnik ma Wat i pole powierzchni? I mniej więcej z jakiego materiału jest. Można wtedy obliczyć ile ciepła generuje, wtedy można kombinować z jego odbieraniem GRZEJNIK ECOHEAT 80W 608MM Trzeba by go wymierzyć żeby pole obliczać. Nie wiem jakiej średnicy jest ten zielony walec. Jakieś plastikowe to. To pewnie jakaś osłona do jakiegoś elementu grzejnego. Są jeszcze 135W i 240W. Tylko ten największy 240pln i 1220mm. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 11 Kwietnia 2023 @WBB Jaka jest temperatura w nocy w pomieszczeniu w którym stoi box? 80W grzania na 0.9m³ nie ma szans, żeby Ci to zagrzało do 20⁰C, jak wokół boxa będzie z 10⁰C 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 11 Kwietnia 2023 14 minut temu, Bob drzewny napisał: @WBB Jaka jest temperatura w nocy w pomieszczeniu w którym stoi box? 80W grzania na 0.9m³ nie ma szans, żeby Ci to zagrzało do 20⁰C, jak wokół boxa będzie z 10⁰C Hehe... no tak właśnie jest. Teraz tak mocno nie pizga to poniżej 10 raczej nie spadnie. Jakbym go wymienił na ten 240W to znowu będę musiał jakoś go inaczej w boxie zmieścić... Myślałem, że może się uda... musiałem go wytestowac 🙂 Teraz już bym inaczej to zrobił... Kupiłbym jednak ten kabel grzewczy i gniazdko z Tuya.... bo spodobała mnie siem ta Tuya Smart @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) @WBB można kombinować inaczej. W nocy ogólnie roślina nie bawi się w transpirację, więc ani za bardzo nie paruje przez liście ani nie wchłania CO2. Ciepło z tego grzejnika Ci ucieka w górę do wentylatora, bo od dołu zasysa ciągle zimne powietrze. Więc jedyna opcja to obniżyć dostęp zimnego powietrza do boxa (żeby powietrze w środku miało czas żeby się nagrzać od tej grzałki i żeby dłużej pobyło w boxie zanim Twój wentyl wypluje to ogrzane powietrze). Więc jedyne co możesz zrobić, to obniżyć przepływ wentylatora, który wywala powietrze na zewnątrz boxa i jednocześnie zasysa dużo zimnego powietrza od dołu Tylko że wtedy musiałbyś obserwować wilgotność, bo ciepłe powietrze będzie chętniej wyciągać wilgoć z ziemi, to żebyś nie zrobił tak że nagle w boxie będzie 20⁰C, ale i też 90% wilgotności powietrza. O brak CO2 nie musisz się martwić na noc, bo roślina tak czy srak nie oddycha A no jeszcze jest opcja taka, żebyś od góry dmuchał jakimś wentylem w dół boxa, wtedy ciepłe powietrze będzie miało wymuszony ruch w dół boxa, można połączyć obydwa te rozwiązania, ale nie wiem jak wtedy będzie z wilgotnością powietrza w boxie Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Bob drzewny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) @Bob drzewnywloty mam w boxie uchylone tylko minimalnie. A wyciąg mam rozpięty z filtrem, a timerem miałem ustawione żeby się wyłączał przed zgaśnięciem lampy i włączał się dopiero jak znowu lampa świeci. A że nie miałem się jak pobawić gniazdkiem Smart co sobie sprawiłem to teraz podłączyłem je do tego wentylatora zamiast timera... Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 11 Kwietnia 2023 @WBB średnica otworów od dołu w boxie akurat za dużo nie zmieni, wentylator jak będzie włączony to on i tak będzie zasysał to powietrze przez te dziury. Ogólnie jak załóżmy będziesz miał przepływ powietrza ustawiony na wentylu 100m³ i wlot na pełnym otwarciu pozwoli Ci na rzeczywiście przetłoczenie 100m³ przez boxa na godzinę, to jakbyś zaslonił w 90% wloty do boxa, to nie znaczy że wentylator będzie w stanie przetłoczyć tylko 10m³ potwietrza przez boxa na godzinę. Wentylator po prostu wytworzy wtedy większe podciśnienie w boxie i powietrze z zewnątrz boxa będzie mocniej zasysane przez te w 10% otwarte wloty i realnie będziesz miał np 70m³ na godzinę, pomimo że zwyczajna matematyka podpowiadała by że będzie to jednak tylko 10m³. Ciężko to obliczyć jakie ciśnienie wytwarza Ci wentyl i nawet w sumie nie wiem jak miałbyś to zrobić, najlepiej jakbyś kombinował regulatorem obrotów, wentylator po prostu wtedy uzna "dobraaa zasysamy mniej powietrza" @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 11 Kwietnia 2023 @Bob drzewnya zapomniałem napisać, że regulator obrotów też tam jest. Ja to tam mam ustawione na minimalne obroty. Za nisko też nie mogę bo się wtedy wentylator wogole nie załączy i będzie buczał. Ten wentylator mi pilnuje max temp. Przy 28 stopniach się włącza i zatrzyma się jak temp spadnie do 24 stopni. Przy takim HPS łatwo do 30 delecieć 🙂 A z wlotami zgadza się... bo nie ma zabardzo różnicy czy uchylony mam jeden czo dwa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 11 Kwietnia 2023 @WBB też mnie denerwują te wentyle, że tak nienormalnie buczą na niskim napięciu Ale jak to nie sprawka wentyla, to możesz mu utrudnić wywalanie ciepłego powietrza właśnie jakimś mieszaniem ustawionym praktycznie na samej górze boxa, wtedy ciepłe powietrze będzie wbrew fizyce leciało w dół. No ale wiadomo to ma ograniczony wpływ, może Ci to podbije temp w boxie o 2⁰C, a jednak potrzebujesz dodatkowego mieszaka. Jest też opcja że mógłbyś posadzić boxa na jakimś styropianowym podłożu, bo im niżej tym niższa temp w pomieszczeniu, no ale to też conajwyżej Ci da z 1⁰C czy nawet 0.5⁰C. Duży box niestety albo stety Pan masz, zimne pomieszczenie, to fizyki nie oszukamy i ten grzejnik może się okazać za mało wydajny na takie warunki Mata przy 80W działałaby podobnie, jedynie może z 2 stopnie więcej by dała, bo jednak o wiele większa powierzchnia wymiany cieplnej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 11 Kwietnia 2023 9 minut temu, Bob drzewny napisał: to fizyki nie oszukamy I dlatego trzeba ją zmusić w inny sposób do współpracy 🙂 Boxa nie podniosę bo się nie da. I tak już mu rurki przerobiłem i ma 140 a nie 150cm. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 11 Kwietnia 2023 @WBB ja bym chyba kupił matę co ma chociaż te 200W i mieszak podniósł lekko w górę i żeby dmuchał w stronę maty, ale żeby jednak podmuch powietrza kierował się w dół boxa, a nie w górę. Wydaje mi się że to pozwoliłoby na utrzymanie nie mniej niż 18 stopni na poziomie korzeni nawet w zimę, bo co w cholerę ważne, to fosfor albo potas (nie pamiętam który) jest słabiej przyswajany przez korzenie poniżej 18⁰C i przyswajalność spada lawinowo aż do prawie 0 w przypadku ~14⁰C na korzeniach 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 12 Kwietnia 2023 8 godzin temu, Bob drzewny napisał: @WBB ja bym chyba kupił matę co ma chociaż te 200W i mieszak podniósł lekko w górę i żeby dmuchał w stronę maty, ale żeby jednak podmuch powietrza kierował się w dół boxa, a nie w górę. Wydaje mi się że to pozwoliłoby na utrzymanie nie mniej niż 18 stopni na poziomie korzeni nawet w zimę, bo co w cholerę ważne, to fosfor albo potas (nie pamiętam który) jest słabiej przyswajany przez korzenie poniżej 18⁰C i przyswajalność spada lawinowo aż do prawie 0 w przypadku ~14⁰C na korzeniach Gadam z growshopem może uda się zwrócić albo wymienić na cos innego. Jeszcze zerkam na pogodę i coraz więcej słońca ma być. Bo od słońca będzie mi się tam znowu nagrzewać i jakby tak przesunąć godziny nocy może tez by cos pomogło. Noc zamiast 6-12 zrobić np 9-15. Tylko nie wiem czy te godziny mogę przesunąć.... bo ustawiałem to pod siebie choć po głowie chodziło, że może być taki problem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 12 Kwietnia 2023 @Bob drzewnyale jeszcze jedno mnie zastanawia.... załóżmy, że blokuje im się ten potas/fosfor podczas nocy. Ale zostaje jej 18 godzin normalnych warunków to sobie wtedy może pobierać..... czy to tak nie działa? 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) Kurier zamówiony, grzejnik jutro odesłać mogę. I teraz patrzę co w zamian mam do wyboru. Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach