gtafan 13 Napisano 13 Marca 2023 Siemano mam pytanie odnośnie liści, nie są za bardzo żółte? Czy nie jest to wina za mocnego światła? Podlewam samą wodą i dziś roślina dostała lekką dawkę bio humusa. jest to dzień 9 i jest to automat. Plus jakie odżywki do roślin polecacie dla początkujących łatwe do ogarnięcia? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 13 Marca 2023 @gtafan no jakaś żółta się wydaje lekko, a jakie światło masz? Biohumus na wega może być pk13/14 na kwitnienie taka podstawa 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 13 Marca 2023 @Tester Światło 18/6 8,5k lumen żarówki led łącznie 67w grow box 40x40x90 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 13 Marca 2023 @gtafan a ziemia nówka? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 14 Marca 2023 (edytowane) @gtafan podnieś lampę do góry i to szybko bo zaczyna się chloroza. Ściągnij sobie jak masz smartfona ppfd meter photone, popatrz na tabelki wartości ppfd dla cannabis na twoim etapie życia. I w ten oto sposób znika pewien problem, jak wysoko i jaka moc?! Pomocy!! Otóż rozwiązanie jest właśnie takie lub zainwestuj w ppfd meter i wtedy już jesteś gość 🤣 Edytowane 14 Marca 2023 przez Truman 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 14 Marca 2023 @Andi tak tak świeża @Truman dzięki wielkie już sobie ogarniam! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 15 Marca 2023 @Truman @Truman @Truman ppfd jest w porządku zmierzyłem, dam jej kilka dni i będę obserwował podleje jeszcze bio humusem. Lecz zastanawiam się czy to nie wina niedoboru azotu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 15 Marca 2023 To była zbyt duża ilość światła, roślina nie nadążała pobierać z gleby i zaczęła zjadać siebie. Spokojnie powinna odbić. Do jakiej gleby ja posadziłeś? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 15 Marca 2023 @gtafan Postaraj się też skalibrować aplikacje, mi na flagowym telefonie sprzed pół roku pokazywało prawie 2 razy za mało ppdf niż było realnie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 15 Marca 2023 @Truman uniwersalna do roślin za 10l zapłaciłem 5 dych @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 21 Marca 2023 @Tester nie wiem o co chodzi mamy dziś dzień 17 i dalej to samo żółta roślina jakieś popalone liście ciul wi od czego pozwijane światło 2 razy słabsze niż przy wcześniejszej roślinie a tamta cała zieloniutka była, kupiłem calmag bo może to pomoże, bo totalnie nie mam pomysłu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 21 Marca 2023 Wygląda jak mocne problemy z pH ziemi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 21 Marca 2023 @Bob drzewny w jaki sposób mogę je zmierzyć lub poprawić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 21 Marca 2023 Najłatwiejszy i najtańszy sposób to papierki lakmusowe do wody + zestaw z płynem heliga do gleby. Jak zbadasz glebę, to będziesz wiedział jakie masz mniej więcej pH i wtedy bierzesz sobie wodę kranową odstaną 48h i sprawdzasz jakie ona ma pH. W przypadku kiedy w glebie wyjdzie jakieś 7.5pH i w wodzie kranowej też 7.5pH, to będziesz musiał zbijać pH wody różnymi specyfikami, a najłatwiej kupić jakiś biobizz pH down i biobizz pH up. Poczytaj o podlewaniu i podłożu, dużo mamy tutaj poradników na forum 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) @gtafan kup sobie miernik pH Adwa Ad12 bo nim zmierzysz glebę i wodę pH @gtafan na twoim miejscu bym je wysadził opłukałam korzenie i wsadził do plargona bądź bio biz dedykowanej ziemi bo inaczej kaput a jak jeszcze Ty nie masz miernika co jest podstawa uprawy to słabiutko te rośliny są mega wymagające trzeba wszystko mieć od porządnej lampy do miernika pH nawozy itp Edytowane 21 Marca 2023 przez hubert2020 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 21 Marca 2023 @Bob drzewny @Bob drzewny paski ph i ten płyn kupię w aptece? @hubert2020 bo właśnie tylko miernika nie mam bo przy wcześniejszej uprawie miałem inną o dziwo tańszą ziemię i roślina była tak zieloniutka że to hit @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 21 Marca 2023 @gtafan ale teraz Zaburzyles pH ziemi i dlatego tu nie ma co się zastanawiać jeśli chcesz ja uratować to leć po ziemie i kup jakoś porządny miernik bo bez tego tO nic nie wyjdzie pH wody musi być 6,0/6,3 a kranowa ma 8.0/7.8 i jeszcze chlor @gtafan bardziej w ogrodniczym sklepie w aptece wątpię żeby coś takiego było 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 21 Marca 2023 @hubert2020 zabieram się do ratowania @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 21 Marca 2023 @hubert2020 @Bob drzewny Panowie już wszystko wiem... Jak przygotowywałem ziemie do doniczki to zrobiłem ją 50/50 z kompostem jak debil a to powinno się garstkę wrzucić ide wymienić ziemie i powinno być juź wszystko git 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 22 Marca 2023 @gtafan omatko ile Aż dziwne że ona sama nie wylazła z tej doniczki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach