Gość Napisano 15 Grudnia 2022 Witam grupę. Jestem początkujący, właśnie przyszedł box. Lampa, wentylator wyciagajacy, filtr. Nie mam wentylatora tłoczącego, czy w tym wypadku wystarczy filtr wyciagajacy i otwarte okienko pasywne? Oczywiście będzie wentylator mieszający. Pytanie czy wentylator wyciagajacy będzie musiał pracować caly czas?czy może chodzić np. Tylko wtedy gdy jest włączona lampa?mieszający byłby włączony non stop. Proszę o jakieś podpowiedzi. Jesteś zielony co do uprawy in. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Grudnia 2022 @vego1989 Witaj, tak wystarczy wlot pasywny. Wentylator wyciągający ma chodzić cały czas bez przerw. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Grudnia 2022 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pewnie jeszcze będę mial masę pytań w późniejszym czasie 😉 Pozdrawiam! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) @Zielone krainyA jeszcze takie pytanie. Myślałem postawić boxa w kotłowni, temp jaka jest to od 20⁰ do 27⁰. Problem w tym, że wilgotność zaledwie 25%. Budżet już naciągnięty, żeby kupić nawilżacz...Woda w jakimś pojemniku w boxie załatwi sprawę? Czy odpuścić sobie tą kotłownie? Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Grudnia 2022 Jaki duży ten box masz? I nie odpuszczaj... ja lubię extremalne miejsca... bo non stop inne wyzwanie Cię czeka :) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Grudnia 2022 @WBB 60x60x180 Kurde nie wiem czy ryzykować, dla mnie najbezpieczniejsza opcja to kotłownia. Nikt tam nie chodzi prócz właściciela, a znów w pokoju tak średnio...Temp wysoka w pomieszczeniu, pytanienjak sobie poradzić z tą wilgotnością tam? Myślisz, ze pojemnik z woda zalatwi sprawe? Caly czas by chodzil wentylator wyciagajacy i mieszający. A takie pytanie poza tematem...Mam 3automaty i jedna pestkę feminizowana, ładować wszystkie, czy odpuścić feminizowane na kolejny raz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Grudnia 2022 Ja Cię tu podpytuję żeby elita jak przyjdzie miała już podane wszystkie potrzebne dane 🙂 Z tym żebyś nie dopuszczał to troszkę żartowałem.... ja walczę na nieogrzewanym strychu i trochę to męczące. Bo zamiast cieszyć się patrzeniem na potężne planty non stop trzeba kontrolować czy warunki aby na pewno są odpowiednie 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Grudnia 2022 @WBB no właśnie o to mi chodzi, ciepło będzie bo jak w pomieszczeniu ok 25⁰ to wboxie wiecej bo lampa dojdzie...wydaje sie temp ok, na in zawsze lubily ciepelko😀 pytanie czy pojemnik z woda podniosl by wilgotnosc do przynajmniej 60%... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Grudnia 2022 3 minuty temu, vego1989 napisał: @WBB no właśnie o to mi chodzi, ciepło będzie bo jak w pomieszczeniu ok 25⁰ to wboxie wiecej bo lampa dojdzie...wydaje sie temp ok, na in zawsze lubily ciepelko😀 pytanie czy pojemnik z woda podniosl by wilgotnosc do przynajmniej 60%... Masz ten sprzęt? Odpal na test warunków.... Co prawda jak dojdą donice z ziemią trochę wilgotność to też zmieni. U mnie mały pojemnik niewiele pomagał, kupiłem zabawkowy nawilżacz za 12pln aż się wkurwiłem i zamówiłem taki 5L @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Grudnia 2022 No mam, problem w tym, że jak go złożę i będzie lipa trzeba będzie go złożyć spowrotem i rozkładać w innym miejscu... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Grudnia 2022 @vego1989 Możesz wyłączyć wyciąg na wczesnym wegu, pojemnik z wodą da nie wiele, więcej dają mokre ręczniki , jak wyłączysz wyciąg i dasz mokre ręczniki to powinno wystarczyć, idealnie nie będzie, ale powinno być w granicach tolerancji rośliny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 17 Grudnia 2022 @Zielone krainy dzięki za odpowiedź. Powiedz mi czy Ręczniki wieszac w boxie rozłożone, czy może położyć na dnie boxa? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ogrodnik00 1 Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) Mam podobny problem i wieszam kilka wilgotnych papierowych ręczników na docznikach, wilgotność utrzymuje się wtedy w okolicach 50-60%, nie ściągam ich a spryskuje by nie utrudniać sobie życia :) Edytowane 17 Grudnia 2022 przez ogrodnik00 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 17 Grudnia 2022 @vego1989 Wieszać, możesz zrobić tak, że na dnia growboxa kładziesz pojemnik z wodą i do niego wkładasz dół ręcznika, jaki będzie na czymś powieszony, tym sposobem ręcznik dłużej będzie mokry. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Grudnia 2022 @ogrodnik00 no mam jedynie 30% wilgotności tam. Ale myślę że z tymi ręcznikami uzyskam co najmniej z 50... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach