Skocz do zawartości
Gibexnator

Kompletuje swój pierwsze growbox

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć , kompletuję swój pierwszy growbox  i chciałbym prosić was o ocenę i ewentualne podpowiedzi co zamienić itp.  Planuję posadzić jeden  , no może 2 krzaczki maksymalnie i do tego niskie na max 100 cm.

Growbox Mars Hydro 60x60x140  wydaje się solidny  , otwory są na 150 mm , ale chyba nie będzie problemu wsadzić fi 125 mm 

Lampa MArs Hydro TS 600 100W

Wentylator kanałowy Vents QUIETLINE-K125 125 mm    197 m3    ten bym ustawił jako  wyprowadzający na zewnątrz    

Opcjonalnie dodać wentylator na dole wtłaczający , czy wystarczy pasywne  ?

Filtr węglowy Prima Klima K2600-125  160m3/h / max 240 m3/h    Czy nie za słaby ?

Wentylator mieszający jakiś mały max 10 W

Ziemia kwiatowa Terra Professional 

Biobizz TRY-PACK INDOOR 3x250ml  

Do tego wiadomo jakaś stacja pogodowa   ,  regulatory Ph. Chyba że jeszcze o czymś zapomniałem.

No i  to chyba było by na tyle  co jestem w stanie sam ogarnąć . Przydała by się pomoc w doborze nawilżacza i miernika PH wody ,   w miarę przystępnej cenie.

Po wykiełkowaniu  planuje od razu wsadzić do docelowej doniczki bez przesadzenia.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko wygląda OK, chociaż ja wziąłbym do tego większą lampę TS 1000, filtr lepiej też weź większy i wtedy nie potrzebujesz już nic więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm , nawet przy jednej doniczce ? A jest jakaś alternatywa dla tego Marsa w tym przedziale cenowym , czy  te ledy to najlepszy stosunek ceny do jakości.  No i mam problem jeszcze z  wyborem  miernik ph i nawilżaczem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na lampie którą wybrałeś też dasz radę- po prostu z większą byłoby nieco lepiej w ostatniej fazie kwitnienia 🙂 

nawilżacz w sumie dowolny- byle miał zbiornik +-5l  i sterowanie wilgotnością; pHmetr mogę polecić Milwaukee ale znajdziesz na forum też tanie chińczyli, które dają radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bingbobun miernik znalazłem ten Miernik Milwaukee PH600 miernik pH.   Z  nawilżaczem nie mam pojęcia , za duży wybór a na mine można łatwo wpaść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bingobum już skompletowałem całego boxa. Ale miałeś rację,  ten ts600 może nie wystarczyć na 60x60. A dokupić drugiego nie ma sensu bo się nie zmieszczą. Ehhhj

Edytowane przez Gibexnator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi