Profuturo 9 Napisano 22 Maja 2022 Siema wszystkim, jestem początkującym ogrodnikiem i mam zajawkę na chodowanie pomidorków😁 Skompletowałem już trochę sprzętu: -Growbox Dark Street 90 v4.0 90x90x178cm, -Grow The Jungle The Jackson 250W Lampa LED Grow -ziemia lightmix, doniczki 12l, -nawozy biogrow, root Juice, bio bloom, topmax, PH -, ph+ -Wentylator AXIAL-FLO Ø125 Turbo, 243 m³/h -Garden HighPro PROFAN 20W -Filtr węglowy Croco Filters 230-350m3/h fi 125mm - stacja pogodowa, dobry miernik PH wody. W planie mam postawić cztery planty, pytanie czy na pierwszy raz sezony czy auto. Drugie pytanie czy do mojej lampy dokupić regulator mocy za 250 ziko, czy nie ma sensu wydawać pieniędzy. Jakieś podstawy wiedzy teoretycznej mam, mam nadzieję że koledzy podzielą się wiedzą praktyczną😉. Coś dokupić jeszcze ewentualnie zmienić? Box już postawiony warunki w nim temp od 22 do 28 stopni, w nocy ok 18 i wilgotność od 50 do 60 (posiadam w razie czego nawilżacz). Pomiary robiłem przy włączonej lampie i mieszającym. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 22 Maja 2022 @Profuturo na pierwszy raz to fotoperiody 6 minut temu, Profuturo napisał: Drugie pytanie czy do mojej lampy dokupić regulator mocy za 250 ziko, czy nie ma sensu wydawać pieniędzy to twoja decyzja, na wegu z poczatku można na mniejszej mocy, ona nie ma regulacji? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Profuturo 9 Napisano 22 Maja 2022 Właśnie sam się zdziwiłem że nie ma, dopiero po czasie rozkminiłem że są wersję z regulacją i bez 14 minut temu, Kibic napisał: @Profuturo na pierwszy raz to fotoperiody to twoja decyzja, na wegu z poczatku można na mniejszej mocy, ona nie ma regulacji? Mniejsza moc ma wpływ na roślinkę czy chodzi o oszczędność prądu, może ewentualnie ją wyżej podnieść na wegu? Jeszcze jedno, czy wykiełkowane fotoperiodowe maleństwa można od razu do docelowych doniczek czy zastosować przejściowe kubeczki plastikowe? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 23 Maja 2022 8 godzin temu, Profuturo napisał: Jeszcze jedno, czy wykiełkowane fotoperiodowe maleństwa można od razu do docelowych doniczek czy zastosować przejściowe kubeczki plastikowe? można od razu do docelowych 8 godzin temu, Profuturo napisał: Mniejsza moc ma wpływ na roślinkę czy chodzi o oszczędność prądu, może ewentualnie ją wyżej podnieść na wegu? chodzi o oszczędność, z początku rośliny nie muszą mieć full mocy, growerzy często podkręcają lampy jak rośliny są większe albo wchodzą w fazę kwitnienia, trzymaj lampę tak aby rośliny się nie wyciągały i nie zbijały @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaxxx1993 0 Napisano 25 Maja 2022 W dniu 23/05/2022 o 08:06, Kibic napisał: można od razu do docelowych chodzi o oszczędność, z początku rośliny nie muszą mieć full mocy, growerzy często podkręcają lampy jak rośliny są większe albo wchodzą w fazę kwitnienia, trzymaj lampę tak aby rośliny się nie wyciągały i nie zbijały Tzn mozesz wytlumaczyc ? Nie wyciagaly i nie zbijaly co masz na mysli ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 25 Maja 2022 @Kubaxxx1993 nie wyciągały żeby nie rosły do góry patyczaki takie, a nie zbijały to że roślina zbyt niska jest i piętra liści blisko taka sałata żeby nie była @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach