Rembiszewski2 0 Napisano 22 Kwietnia 2022 Chce zmieszać torf odkwaszony (ph 5.5-6.5) z gleba pieczarkowa jako podniesienie pH i nawóz. Moje pytanie to ile tej gleby dać na ile l torfu. Tutaj skład gleby. Przyjmuje się, że 1 kg podłoża pieczarkowego ma podobna wartość nawozową, co 2 kg obornika krowiego. Bogate jest w azot, fosfor, potas, magnez, oraz wapń. Jego odczyn zbliżony jest do obojętnego - pH 6,5 -7,0. Przeciętny skład podłoża: - Substancja organiczna – ok. 65% - Azot – ok. 0,5-4% - Fosfor – ok. 0,4-3% - Potas – 0,2-4% - Wapń – 2,5-10% - Magnez – ok. 0,2-0,8%. Bedzie sadzone w workach. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 426 Napisano 22 Kwietnia 2022 @Rembiszewski2 Na metr kwadratowy wystarczą 1-2 kg ziemi pieczarkowe ale to gleba bez worków jak sadzisz w workach to mniej tego zapewne @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rembiszewski2 0 Napisano 23 Kwietnia 2022 @Andi ile dalbys osobiście na 50l torfu? (Dodam trochę keramzytu) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 426 Napisano 23 Kwietnia 2022 @Rembiszewski2 nie stosowałem takiej ziemi ale z 250-500g i zmieszał @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 23 Kwietnia 2022 9 godzin temu, Rembiszewski2 napisał: Przyjmuje się, że 1 kg podłoża pieczarkowego ma podobna wartość nawozową, co 2 kg obornika krowiego. Coś mi tu nie pasuje. Ja miałem coś takiego Tam piszą że 3:1 czyli do 50l dodajesz 16l @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rembiszewski2 0 Napisano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) 8 godzin temu, Ważniak napisał: Coś mi tu nie pasuje. Ja miałem coś takiego Tam piszą że 3:1 czyli do 50l dodajesz 16l Mi właśnie też. Rodzice mowili że oni dawali w proporcji 50/50 do wszystkiego tzn. Owoców, warzyw, ozdobnych i że rosło kozak. Więc myślisz że byłoby git dać 1:4? Jest do zrobienia 10 półautomatów i byłoby mi bardzo przykro gdyby się okazało, że przenawozilem. Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez Rembiszewski2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ważniak 191 Napisano 23 Kwietnia 2022 @Rembiszewski2 Czytałem że nawet więcej dają, tak że 1:4 będzie git @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach