Skoczek 1 Napisano 5 Sierpnia 2019 Niektórzy stosują te gliniane kulki na wierzch doniczki zwane keramzytem co one dają ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szybki 11 Napisano 5 Sierpnia 2019 zatrzymują trochę wodę w doniczce tak szybko nie wysusza się @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gumiś 15 Napisano 5 Sierpnia 2019 ja stosuje keramzyt w boksie i mogę powiedzieć że rzadziej podlewam rośliny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 11 Maja @Gumiś kermazyt zmniejsza wilgotność w growbox ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 11 Maja @wojtas22 kermazyt sam w sobie nie zmniejsza bezpośrednio wilgotności powietrza w growboxie. Raczej, poprzez poprawę struktury gleby i umożliwienie lepszego drenażu oraz cyrkulacji powietrza wokół korzeni roślin, może przyczynić się do bardziej kontrolowanego środowiska wilgotności gleby. To może pośrednio wpływać na ogólną wilgotność wewnątrz growboxa, ale głównie poprzez zapobieganie nadmiernemu gromadzeniu się wody w glebie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Maja (edytowane) W dniu 05/08/2019 o 16:40, Gumiś napisał: ja stosuje keramzyt w boksie i mogę powiedzieć że rzadziej podlewam rośliny 58 minut temu, Szym napisał: @wojtas22 kermazyt sam w sobie nie zmniejsza bezpośrednio wilgotności powietrza w growboxie. Raczej, poprzez poprawę struktury gleby i umożliwienie lepszego drenażu oraz cyrkulacji powietrza wokół korzeni roślin, może przyczynić się do bardziej kontrolowanego środowiska wilgotności gleby. To może pośrednio wpływać na ogólną wilgotność wewnątrz growboxa, ale głównie poprzez zapobieganie nadmiernemu gromadzeniu się wody w glebie. Gryzą się z sobą te dwie informacje. https://www.planta.pl/pl/porady/pielegnacja-roslin/keramzyt-i-jego-zastosowanie-w-ogrodzie Edytowane 11 Maja przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 11 Maja @Tatito jak na wierzch dasz to tak będzie rzadziej podlewać trzeba @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 16 Maja @Tatito to jak nasypie na wierzch doniczki kermazyt i jak będę podlewać to trzeba za każdym razem odsłaniać glebe czy poprostu lać wodę na kermazyt ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 16 Maja @wojtas22 lać wodę na keramzyt 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 19 Maja @Szym trochę poczytałem na forum o kermazyt i nie którzy twierdzą że jeśli sypie się na wierzch doniczki to wode nie odparowuje i to jest na plus ale przez to niby korzenie gniją. teraz sam już nie wiem co robić bo za każdym razem jak podlewam to wilgotność zwiększa się o 10 %. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 19 Maja @Szym mam takie pytanie od kilku dni moje rośliny zaczęły kwitnąć są przełączone 12/12 i jak teraz znowu przełączę je na 18/6 to będzie większy plon? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 19 Maja 58 minut temu, wojtas22 napisał: mam takie pytanie od kilku dni moje rośliny zaczęły kwitnąć są przełączone 12/12 i jak teraz znowu przełączę je na 18/6 to będzie większy plon? jak to fotoperiodyczne krzaki to możesz przez to rewegować lepiej tego nie rób bo jeszcze się shermi 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 22 Maja @Szym da sie jeszcze odratować ten złamany szczyt ? Czy lepiej całkiem odciąć? Okleiłem wczoraj taśmą a dzisiaj widać że chyba więdnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 25 Maja @wojtas22 zależy, jak teraz sytuacja z nim? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach