Tester 1,407 Napisano 28 Stycznia 2019 Rośliny z różnych powodów czasem wymagają przesadzenia, jeśli masz pytanie jak prawidłowo to zrobić to napisz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 18 Kwietnia Zwracam się z prośbą o pomoc, bo to moja pierwsza uprawa, więc zdecydowałem się na automaty, niestety nie doczytałem o czasie ich kwitnienia i za szybko wziąłem się za kiełkowanie, więc mam roślinki z 01.04.2024, które zaczynają się rozrastać w kubkach po jogurtach 400ml, wydaje mi się, że obserwuję zatrzymany wzrost spowodowany brakiem miejsca na korzenie i teraz wiem, że automaty nie lubią przesadzania, a to są roślinki przeznaczone na outdoor, bo nie mam warunków w domu, żeby je "trzymać" a w boxie nie zmieszczą się w większych doniczkach. Czy mogę je dalej "trzymać" w tych kubkach w boxie i czekać na polepszenie temperatury na zewnątrz, czy lepiej przesadzić do większych donic, przenieść na strych pod okno i później za np. 2 tyg. na spot z nimi ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 18 Kwietnia 14 minut temu, Nefryt napisał: Czy mogę je dalej "trzymać" w tych kubkach w boxie i czekać na polepszenie temperatury na zewnątrz, czy lepiej przesadzić do większych donic, przenieść na strych pod okno i później za np. 2 tyg. na spot z nimi ? w tych dwóch przypadkach stracisz na plonie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 18 Kwietnia Czyli w tym aktualnym temacie nie ma już dobrego rozwiązania, bo jest za późno, pozostaje mieć nadzieję, że coś na pocieszenie będzie ;( Najlepiej byłoby zacząć od nowa i tak wycyrklować, żeby automat miał 2-3 tyg. i z kubka (np. 400ml) wsadzić na spot w czerwcu, tak ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 18 Kwietnia @Kibic Jest lepsze rozwiązanie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 18 Kwietnia 5 godzin temu, Nefryt napisał: Najlepiej byłoby zacząć od nowa i tak wycyrklować, żeby automat miał 2-3 tyg. i z kubka (np. 400ml) wsadzić na spot w czerwcu, tak ? tak 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 18 Kwietnia Skoro i tak może być zmarnowany czas na te egzemplarze, więc podejmuję ryzyko i jutro przesadzam do większych doniczek - muszą wytrzymać do wysadzenia 2 tyg w inkubatorze 😎 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 22 Kwietnia Tak wyglądała bryła korzeniowa w roślinkach 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach