rafi0067 0 Napisano 26 Grudnia 2021 Witam Moja pierwsza roślinka. Ma 2 tygodnie. Ziemia to Biobizz All-mix. Cały czas podlewana wodą. Ostatnie podlewanie woda + Biobizz Bio Grow 1ml/litr wody. Objawy ze zdjęcia to niedobory potasu lub cynku? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 26 Grudnia 2021 @rafi0067 Sprawdź ph ziemi, w ziemi allmix po 2 tygodniach nie ma prawa, aby czegoś brakowało, ta ziemia ma nawozy startowe na 4-5 tygodni. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 26 Grudnia 2021 @rafi0067 tak jak mówi kolega wyżej, ziemia ma na tyle jedzenia że starczy na całego Wega (około 30 dni) więc myślę że problemem jest tu woda którą lejesz mogła mieć za wysokie pH i roślina nie jest w stanie dobrze pobierać składników z ziemi 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi0067 0 Napisano 27 Grudnia 2021 Czyli teraz wystarczy że będę podlewał wodą z dodatkiem pH- (zbije do ~6.0) i powinno być ok? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 27 Grudnia 2021 @rafi0067 tak a masz pH metr? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi0067 0 Napisano 27 Grudnia 2021 @onyx Teraz działam na papierkach lakmusowych. Mam miernik pH jakiś najtańszy z allegro ale słabo to działa. Muszę kupić coś lepszego. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 27 Grudnia 2021 @rafi0067 kup płyn heliga i zmierz pH ziemi wtedy będzie wiadomo co dalej robić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi0067 0 Napisano 27 Grudnia 2021 @onyx Zbadałem płynem heliga. Ziemia ma pH ~7.5 Mam płyn pH- od Biobizz. Do ilu zakwasić wodę do podlewania? Najpierw do pH = 4 żeby szybko zakwasić ziemie czy cały czas pH = 6 żeby ziemia je przejęła? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 27 Grudnia 2021 @rafi0067 ja bym nie schodził poniżej 6,5 - nie ma co szaleć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 27 Grudnia 2021 @rafi0067 możesz pierwsze podlanie zrobić z pH 5 a potem lać cały czas 6 i trzeba to pilnować. @bingobum roślina w młodym stadium wymaga niższego pH więc na spokojnie może bazować na 6.0 a potem wraz z wzrostem przejść na 6.5 @rafi0067 ważne że znamy przyczynę przebarwień na roslinie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach