Tester 1,397 Napisano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Niektórzy growerzy którzy prowadzą duże uprawy czasami mają problem z przeniesieniem dużej ilości nowej ziemi, czasami jest to niepotrzebne, wystarczy starą ziemię "przemielić" rękami aby nie była zbyt zbita w bryłe, ma być pulchna podobnie jak była nowa zapakowana w workach, należy zbadać jej PH, jeśli będzie za niskie dodać dolomitu, również dodać trochę azotu i innych mikroelementów dobrze sprawdzi się azofoska, należy wymieszać wszystko z ziemią, można dodać trochę perlitu. Tak przygotowana gleba spokojnie nada się na kolejną uprawę. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez Tester 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Października 2021 Oprócz tego chciał bym dodać, że jeżeli ziemia stała na zewnątrz, to warto przeprowadzić dezynfekcje najpierw czyli wyelminowac potencjalne szkodniki, które się mogly zasiedlic. Ja już zrobiłem ten błąd i bez żadnej sterylizacji użyłem Stara ziemię i zmarnowalem tylko 4 sadzonki, ponieważ było mnóstwo larw ziemiorek i przedziorki też widziałem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Lipca 2022 Nie wiedziałem, że można wykorzystywać starą ziemię, przydatny temat + @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zumiacz 120 Napisano 12 Lipca 2022 Ziemię przemielić rękami razem z korzeniami ? czy oddzielić ziemie od korzeni ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,397 Napisano 12 Lipca 2022 @Zumiacz korzenie mogą być 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach