bingobum 125 Napisano 26 Września 2021 (edytowane) Coś niepokojącego pojawiło mi się na liściach po ostatnim podlaniu (2 dni temu). Pytanie czy jest się czym martwić? W ostatnim podlewaniu poszedł fish-mix (zamiast bio grow), odrobina bio-bloom i alga-mix. pH skorygowane. Edytowane 26 Września 2021 przez bingobum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 26 Września 2021 @bingobum niedziela jest mordeczko, większość w kosciele druga większość robi przekładke😝 moje kompetencje są zbyt niskie zebym sie wypowiadał. Napewno ktoś coś podpowie. To tylko na tych dwoch liściach? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 26 Września 2021 na pojedynczych się pojawiają jakieś drobne plamki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 26 Września 2021 @bingobum mozliwe ze troche przesadziłes z ktorymś z nawozów, zobacz jeszcze ten dział w ktorym dodałeś posta moze tam znajdziesz odpowiedz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 26 Września 2021 @ArteK jedyne co to fish-mix poszedł w pełnej zalecanej dawce ale nie dałem bio-grow @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 26 Września 2021 @bingobum nigdy nie daje sie pierwszej dawki jaką zaleca producent czyli 100% tego co napisane.zaczynasz 1/3. 1/2 dawki. Tak jest napisane w wiekrzosci fotorelacji, tematow, ludzi którzy naprawde mają pojęcie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 26 Września 2021 47 minut temu, ArteK napisał: @bingobum nigdy nie daje sie pierwszej dawki jaką zaleca producent czyli 100% tego co napisane.zaczynasz 1/3. 1/2 dawki. Tak jest napisane w wiekrzosci fotorelacji, tematow, ludzi którzy naprawde mają pojęcie. przy poprzednim podlewaniu było 50% @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 26 Września 2021 @bingobum nabite azotem w opór, po co lejesz bio blooma jak roślina jeszcze nie kwitnie? A co do plan to może to być niedobór magnezu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 26 Września 2021 @onyx zablokowane wchłanianie przez azot? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 26 Września 2021 @ArteK dokładnie tak, od nadmiaru roślina ma zaburzone przyswajanie składników mineralnych 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 26 Września 2021 @onyx ale z czego ten azot miałby się wziąć... ziemia lightmix, do tej pory tylko 2x połowę dawki bio-grow i teraz zastępczo fish-mix poszedł; w tym tygodniu będzie już w takim razie sama woda i zobaczymy czy pomoże; bio-bloom odrobinę dałem, bo zgodnie z tabelą dawkowania od tygodnia powinien już być w jadłospisie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 26 Września 2021 @bingobum źle odczytujesz tabelkę, bio blooma lejesz dopiero kiedy roślina kwitnie, na ziemi którą wymieniłeś spokojnie cały okres Wega lecisz bez użycia żadnego bio growa więc stąd nadmiar azotu spowodowany laniem nawozów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 26 Września 2021 @onyx OK, w takim razie zero nawozów co najmniej przez tydzień i będziemy obserwować dalej; jak się jej przyjrzałem bliżej to te starsze liście faktycznie zbyt ciemnie więc twoja teoria prawdodpobnie jest słuszna; na szczęście rośnie jak głupia więc tragedii pewnie nie będzie 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 26 Września 2021 @bingobum w tak razie zero nawozów do póki roślina nie zacznie pokazywać braków bo na ten moment jest poblokowana i pakowanie w nią kolejnych porcji nawozów tylko pogorszy sytuację, musisz zdać sobie sprawę że nawozy mają wspomóc roślinę a lanie jej więcej niż ona potrzebuje może tylko jej zaszkodzić co odbije się na mniejszym plonie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 26 Września 2021 (edytowane) @onyx zdaje sobie sprawę z tego, ale jak każdy początkujący musiałem pewnie nieco przesadzić 😉 i tak lałem mniej niż zaleca producent, a wielokrotnie się pojawiało na forum, że ludzie jadą zgodnie z tabelą i wszystko jest w najlepszym porządku przypuszczalnie ten fish-mix ma dużo azotu, chociaż sprzedają go jako środek wpływający pozytywnie na mikrobiotę gleby; trochę kiepsko, że Biobizz nie podaje proporcji NPK dla swoich nawozów Edytowane 26 Września 2021 przez bingobum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 26 Września 2021 @bingobum każda roślina reaguje inaczej, inne geny inne zapotrzebowanie, tak jak mówię wstrzymaj się z nawozami i zapodaj jej calmag zmierz pH gleby czy jest właściwe Roślina wyjdzie z tego 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach