Skocz do zawartości
Sarkastrosz

Dekarboksylacja w słonej wodzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś próbował przeprowadzać dekarboksylację w słoiku w kąpieli wodnej? Chodzi mi o umieszczenie rozdrobnionej roślinki w najzwyklejszym słoiku, a następnie gotowanie w garnku z wodą tego słoika przez 1,5 - 2h ? Aby podnieść temperaturę wody o te kilka dodatkowych stopni można dodać soli.

"Dodatek soli powoduje podniesienie temperatury wrzenia o 0,5°C i obniżenie temperatury krzepnięcia o 1,85°C na każde 2,92 g soli rozpuszczone w 100 ml wody." 

Podniesie temperatury wrzenia o 10 stopni wymagało by rozpuszczenia w litrze wody około 300 gramów soli.

Czy ktoś próbował tej metody lub podobnej? Jeśli tak to jakie skutki i efekty?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lepiej nie kombinowac

Edytowane przez KryspieK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Szym napisał:

@Sarkastrosz to jakaś lipa, lepiej użyć piekarnika 

Metodę z piekarnikiem wszyscy znają, może warto spróbować czegoś nowego - może przyniesie lepsze efekty 

1 godzinę temu, KryspieK napisał:

Lepiej nie kombinowac

Według mnie zawsze warto spróbować :D

 

Znalazłem w necie taki artykuł:

https://www.rxleaf.com/decarb-youre-probably-doing-it-wrong/

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Sarkastrosz No dobra, ale tu nie ma nawet wzmianki o soli kolego.

To zwykłe gotowanie cannabis w słoiku z wodą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, KryspieK napisał:

@Sarkastrosz No dobra, ale tu nie ma nawet wzmianki o soli kolego.

To zwykłe gotowanie cannabis w słoiku z wodą.

Tak kobitka gotuje roślinki zamknięte w słoiku w temperaturze 100 stopni przez półtorej godziny w nieosolonej wodzie - podniesie temperatury wody przez sól do np 104 stopni które ponoć są idealne do przeprowadzenia dekarboksylacji wydobywając max dobroczynnych substancji przy zminimalizowaniu strat i zapachu, a także skrócenie czasu dekarboksylacji poprzez gotowanie i to jest ta kwestia o którą pytam czy ktoś tego próbował i czy odniósł pozytywne efekty ...

...ale widzę że chyba jeszcze nikt 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ej dobra bo w sumie nie zajarzyłem jednego z drugim. 

Gotowanie w słoiku jak najbardziej, ale ta sól to raczej nie bardzo w czymkolwiek pomoze, 0.5* to zadna róznica.

Edytowane przez KryspieK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...