Skocz do zawartości
Suchapała69

Wysokie ph ziemi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zielone krainy

@Suchapała69 Woda z sokiem z cytryny, lub ocet winny, ale nie przesadź z ilością, alternatywa jest taka, że kup sobie ph down w sklepie z nawozami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

masz dwie opcje, albo zaufać profesjonalistom i kupić: Biobizz Bio pH+ (Up) & Bio pH- (Down) który jasno mówi ile masz wlać żeby obniżyć lub podwyższyć X pH

albo zabawić się w matkę nature, ojebać cytrynę przez pół i wycisnąć z jej sok po czym zmieszać z wodą w odpowiedniej proporcji a następnie podlać tym planta wtedy pH down, ale nie wiesz o ile, musisz to zmierzyć, a w przypadku pH up, kupujesz wodę Alcalię która ma 9,36 pH i lejesz tego w chuj, po czym mierzysz i sprawdzasz czy jest git,

ale pamiętaj, czasu nie cofniesz, możesz tylko cofnąć jego konsekwencje, jak już wlejesz na tyle wody z wysokim pH że pojawi się w cholere za dużo pH to nie weźmiesz tej wody z powrotem nie wyssiesz z gleby tylko musisz dolać innego gówna żeby znowu zejść w dół

 

 

Edytowane przez konopny_janusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale ta woda się rozprowadzi po całej doniczce po jakimś czasie, więc pojawia się zmienna która jest równa powierzchni ziemii jaką masz wsypaną do doniczki, to że zaraz po podlaniu masz 3,5 ph w tym samym miejscu na które akurat lałeś wodę o takim pH to nie znaczy że takie samo pH utrzyma się przez kolejne Y godzin w tym samym punkcie

Edytowane przez konopny_janusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Suchapała69  pojawia się kolejna zmienna która się nazywa $japierdole i równa się pH czystego soku z cytryny, który aktualnie posiadasz i którego użyjesz do zrobienia roztworu, pojawia się kolejna zmienna $japierdole2 która równa się pH wody jakiej użyjesz do tego roztworu. Cytryna cytrynie nie równa, jedna ma więcej pH, druga mniej, genetyka, różnice w klimacie uprawy cytryny (nie wiesz ile dni trwała uprawa, czy to był indoor czy outdoor, jaka aktualnie panowała pogoda przy uprawie cytryny którą masz, jak się mają warunki atmosferyczne do odmiany, genetyki pestki którą masz, jak to się przekłada na pH soku), umiejętności growerów (tego nie przewidzisz bo nie wiesz kto prowadził uprawę cytryny której używasz i/lub jaki ten człowiek lub organizacja ma do tego umiejętności, nie masz też wiedzy jak się ma pH uprawianej cytryny do umiejętności growera cytryn który akurat prowadził uprawę cytryny której użyjesz, nie wiesz też tego czy sok z cytryny będąc wewnątrz cytryny wraz z ubiegiem czasu może tracić lub zyskiwać pH, jeśli tak to o ile? Jak to się ma do klimatu i warunków w jakim te cytryny siedziały w bezczynności). Ile to gówno siedziało na półce sklepowej, ile to minęło czasu w sekundach od momentu zbioru do momentu użycia w roztworze. Nie znasz odmiany, genetyki nasiona cytryny, której akurat używasz, nie wiesz ile to nasiono siedziało, jaki to był czas, i w jakich warunkach przebywało, nie znasz pH soku jego/jej rodziców itd. Nie znasz metody transportu twojej cytryny, nawet nie znasz metody transportu nasiona cytryny z której twoja cytryna powstała, nie wiesz jaką trasę pokonała, skąd dokąd, nie wiesz w jakich warunkach przebywała, ile czasu. Na końcu nie znasz wzoru jak to wszystko zebrać i wyliczyć (może czegoś brakuje?) by uzyskać dokładny poziom pH. Tak samo woda, z tym że tu akurat różnice w kwasowości/zasadowości wynikają z czegoś innego

za dużo jest niewiadomych, których nie jesteś w stanie wyliczyć bo musiałbyś mieć dane których nie masz, więc:

Miej miernik pH, stwórz jakiś roztwór wody z cytryną, zmieszaj żeby składniki się zaprzyjaźniły ze sobą po czym zmierz kwasowość roztworu odpowiednim urządzeniem

Edytowane przez konopny_janusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
W dniu 16/08/2021 o 22:02, Suchapała69 napisał:

dolomit ?? nada sie

Dolomit podwyzszy Ci te ph dodatkowo i spalisz rosliny!!!

Ja podlewam wywarem od fusów z kawy. Srednio fusy z 5 kaw na litr odstanej wody czyli ok 15 łyżeczek fusów i zbijesz te ph z 7 na 6-6.4 i wystarczy.

A ocet??? Napij się octu i powiedz czy smakuje tobie. Ocet rozklada wapń na nie przyswajalne związki. 

Kawa ma wszystko oprócz azotu dobre dla rosliny.

Screenshot_2021-10-21-21-13-08.png

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...