Sarkastrosz 0 Napisano 16 Sierpnia 2021 Witam truskawkową brać. Dopiero zaczynam przygodę z hodowlą truskawek i pomimo przeczytania wielu tematów na różnych forach i obejrzenia różnych zdjęć i infografik związanych z chorobami, przenawożeniem, przelaniem czy niedoborami, nie jestem w stanie w 100% określić co dolega mojej Pani. Odmiana truskawki to CRITICAL ziarenko feminizowane, ma około miesiąca. Uprawa tej truskawki jest raczej po kosztach - ziemia z biedronki z perlitem, nawóz Biohumus Forte podawany co trzecie podlanie w połowie dawki zalecanej czyli 17ml na litr. Podlewanie co 3 dzień, Światło to dwa naświetlacze 3500K i 4000K. Roślinka w słoneczne dni wynoszona jest na zewnątrz. Cykl świecenia 21/3. Trening LST (wykonany po raz pierwszy) No i przechodząc do sedna sprawy i problemu najmłodsze liście zaczęły żółknąć i nie wiem czy to kwestia braku Azotu czy przelania czy przenawożenia czy też niedoborów żelaza? Czy ktoś pomorze mi zdiagnozować ten problem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 16 Sierpnia 2021 @Sarkastrosz pH masz dobre? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sarkastrosz 0 Napisano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) @AndiZapomniałem o tym napisać. Roślinka podlewana odstaną 24h kranówką która początkowo ma ph 8 którś zakwaszam sokiem z cytryny do 6.5ph (przed samym podlanie,). Czasami sprawdzam PH po przelaniu się wody przez doniczkę i jest o około 0.2. 0.3 wyższe ph niż wodą która podlałem . Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez Sarkastrosz Oznaczenie użytkownika. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 16 Sierpnia 2021 @Sarkastrosz dla pewności kup płyn heliga która ci pokażę faktyczne pH ziemi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sarkastrosz 0 Napisano 16 Sierpnia 2021 @onyx Okej już zamówiony. A puki co na co to wygląda najbardziej niedostatek azotu czy żelaza bo na przelanie raczej nie bo liście nie są klapnięte? Mam jeszcze pytanie czy zrobienie klona w takim stadium chorobowym jest rozsądnym pomysłem ? Oczywiście klona wycinał bym z gałązki wyglądającej zdrowo. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 16 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Sarkastrosz napisał: Mam jeszcze pytanie czy zrobienie klona w takim stadium chorobowym jest rozsądnym pomysłem ? Oczywiście klona wycinał bym z gałązki wyglądającej zdrowo. można by było tylko klona w jakąś dobrą ziemię wsadzić Godzinę temu, Sarkastrosz napisał: Okej już zamówiony. A puki co na co to wygląda najbardziej niedostatek azotu czy żelaza bo na przelanie raczej nie bo liście nie są klapnięte? azotu nie, bardziej żelazo, gleba nie jest zbyt mokra ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 16 Sierpnia 2021 Ja z kolei obstawiam, ze to jednak azot, z tabeli niedoborów wyglądają idealnie jak przy duzym deficycie. @Andi Przy zelazie to chyba zyły miałby czarne na liściach, choć mogę się mylić. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sarkastrosz 0 Napisano 30 Sierpnia 2021 @onyx Ph ziemi wynosi około 6.5 Nadal niektóre liście żółkną. @Andi Na pewno nie jest to przelanie bo teraz podlewam dopiero w momencie kiedy liście zaczyna być klapnięte. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 30 Sierpnia 2021 @Sarkastrosz a te najmłodsze liście chyba dobre są ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sarkastrosz 0 Napisano 31 Sierpnia 2021 @Tester Różnie - niektóre najmłodsze są okej a niektóre żółkną @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 31 Sierpnia 2021 @Sarkastrosz ta ziemia z biedry jakaś lipna może być może brakować jakichś mikroelementów, jak nie jest mokra i ph dobre, ale szczyty widze dobre więc może one zdychają naturalnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sarkastrosz 0 Napisano 31 Sierpnia 2021 Jutro wstawię zdjęcia jak się sprawy obecnie mają. Tutaj dopytam czy dobrze robię obrywając liście które są całkowicie zżółkły? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 31 Sierpnia 2021 4 minuty temu, Sarkastrosz napisał: Tutaj dopytam czy dobrze robię obrywając liście które są całkowicie zżółkły? nie bardzo, zostaw je jak się trzymają @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach