GeesProject 0 Napisano 9 Lipca 2021 Witam wszystkich 🙂 Obecnie moim problemem jest zbyt wysoka wilgotność w boxie. Wiem, że temat nie raz był tyle, że nie miałem tego problemu i pojawił się dwa dni temu wlasnie zaczyna się 5 tydzień jak moje cuda żyją Box o wymiarach 60x60x160, lampa LED COB FireSun 150w, dwa wentylatory mieszające po 15w i wentylator wyprowadzający Axial- Flo 150. I tu brzmi moje pytanie co zrobić żeby ta wilgotność obniżyć ? Moim zdaniem 3 roślinki w taki box to za mało miejsca i duchota się może robi? Wentylator wyprowadzający podłączyłem nie na bocznej ścianie tylko u góry i wyprowadza o 50% jak nie więcej powietrza jak wcześniej...wcześniej była ta rura wyprowadzająca do tego i to nie szło tak fajnie. Zanim się wykluły miały od 60 do 70% RH i przez prawie 5 tyg cały czas była 45/50 % Od wczoraj wskoczyło na 70% i nie spada mimo poprawy z wentylatorami...niby nie powinna być tak wysoka ale póki co rośliny mają się dobrze. Dodam że rządne kostki do pochłaniania ani kramzyt wysypany u roślinek nic nie daly Zastanawiałem się na dwiekssym wentylatorem wyciągającym ? Bo jak dodam filtr węglowy to będzie na pewno słabiej chodził. Boża mam na balkonie, ale nie stoi na dworze. To zabudowany balkon Temperatura bez lampy 24/25 z włączoną lampa do 27 stopni maks i wilgotność 50% ale aktualnie 70% @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) @GeesProject na razie ma dobra wilgotność, a potem mocniejsze wentyle trzeba by było mieszak i wyciąg, liście większe uwalić też może wilgotność się obniżyć Edytowane 9 Lipca 2021 przez Szym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GeesProject 0 Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) @Szym Część Właśnie chodzi o to,że już fryzjera im delikatnego robiłem że 2 razy i na dole mają przewiew. Skoro chodzi tylko o wentylację to prosiłbym o jakieś przykłady Boś przypominam 60 na 60 i 160 wysoki Myślałem żeby kupić osuszacz powietrza taki mały i wąski one pracują w pomieszczeniach do 40m2 Jakąś delikatna pracę ustawić i nad roślinkami do ustawić ??? Jeden mieszający obniżyłem i ładuje po łodygach, a drugi u góry i ładnie buja wszystkimi,a wyciągający mimo małych rozmiarów, po zamieszczeniu go bezpośrednio do sufitu boxa wywala dość mocno powietrze na zewnątrz Trochę chujowe warunki pogodowe 21 stopni na dworze , wilgotność 95% Deszczowo, burzowo Edytowane 9 Lipca 2021 przez GeesProject @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Lipca 2021 Godzinę temu, GeesProject napisał: Myślałem żeby kupić osuszacz powietrza taki mały i wąski one pracują w pomieszczeniach do 40m2 można by było Godzinę temu, GeesProject napisał: Skoro chodzi tylko o wentylację to prosiłbym o jakieś przykłady jaki masz wyciąg ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GeesProject 0 Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) @Szym BlackOrchid Axial- - flo 100 turbo 135m3/h średnica 100mm Boxa az wsysa do środka lekko 😁 póki co jadę bez filtra dlatego jak jest teraz problem to jak założę filtr to pewnie wydajność spadnie Zastanawiałem się nad wentylatorem kanałowym tak do 250zl mogę przeznaczyć no i nie wiem czy ten filtr ok Filtr węglowy jaki posiadam to ECO Mini 160-240 m3/h, fi100mm Edytowane 9 Lipca 2021 przez GeesProject @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Lipca 2021 @GeesProject niezbyt mocny wentyl wsadź boksa do pokoju nie masz możliwości ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GeesProject 0 Napisano 9 Lipca 2021 @Szym Jest taka możliwość, ale w domu wilgotność jest o 2% mniejsza niż na balkonie więc nie wiem czy to coś da, ale w zasadzie warto spróbować No a co do tej wentylacji nadal mi nic nie napisałeś Mam budżet oczywiście bez przesady, ale chce zainwestować w ta wentylację tym bardziej,że mówisz że za słaby, ale nic nie napisałeś konkretnego @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Lipca 2021 @GeesProject bo ci nie dam gwarancji że pomoże jak masz otoczenie wilgotne, to osuszacz powietrza można by było zastosować ale to też nie wiadomo czy zda egzamin, mieszak drugi dać, wentylacje najlepiej z regulacją mocy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GeesProject 0 Napisano 9 Lipca 2021 @Szym To ja jutro po prostu wsadzę go do pokoju i zobaczę jak jest...już właśnie przeszły te deszcze i robi się parowa więc znowu RH spada, ale i tak muszę coś zrobić. Więc na pewno postawie na wentylator kanałowy 150w A wiatraczki mieszające są dwa zamontowane Jeden na łodygi powiewa a drugi od góry i buja ładnie Lampa ustawiona tak jakoś maks 40 cm nad szczytami @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach