onyx 881 Napisano 22 Kwietnia 2021 Hey, aktualnie moja kranówka ma pH 7.6+ i dodając kilka kropel cytryny wyrównuje pH na 6.0+ i pytanie czy jest to bezpieczny zabieg? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Tak zabieg jest bezpieczny, dodatkowo zrób mały test... jeśli wyrównasz poziom pH do pożądanego, odswaw roztwór na godzine i zmierz pH po tym czasie, jescze odlał bym troche do szklaneczki i sprawdził czy trzyma takie pH na następny dzień. Wiadomo jak wlejesz do gleby to tam już inne historie się dzieją. Kiedyś czytałem że sok z cytryny i ocet dosyć którko trzymają pożadane pH w glebie. Szybko pożywka przyjmnie pH takie jakie ma gleba. Pozdrowik Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 2 Maja 2021 W dniu 22/04/2021 o 12:55, niewiemalesiewypowiem napisał: Tak zabieg jest bezpieczny, dodatkowo zrób mały test... jeśli wyrównasz poziom pH do pożądanego, odswaw roztwór na godzine i zmierz pH po tym czasie, jescze odlał bym troche do szklaneczki i sprawdził czy trzyma takie pH na następny dzień. Wiadomo jak wlejesz do gleby to tam już inne historie się dzieją. Kiedyś czytałem że sok z cytryny i ocet dosyć którko trzymają pożadane pH w glebie. Szybko pożywka przyjmnie pH takie jakie ma gleba. Pozdrowik Jeszcze raz jak moglbys, to wytlumaczyc, bo mam problemy z tym ph. Woda zakwaszona octem, cytryna, czy nawet preparatmi ph- po 24h wraca do swojego ph (u mnie 8). Wiec staram sie zakwasic wode do prawidlowego ph 6-6.5 i podlewam nia od razu rosliny. Czy tak zakwaszona woda przyjmie mi ph ziemi, czy uda mi sie w ten sposob obnizyc ph ziemi? Bo skopalem ph ziemi, podlewajac ja woda ph8, aktualnie mam ph ziemi 7-7.5 (sprawdzane plynem helliga) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 6 Maja 2021 @dantes205 ph- z firmy plagrom utrzymuje wyrównaną wartość na dłuższy czas, to udało mi się ustalić z poleceń ludzi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 6 Maja 2021 19 minut temu, onyx napisał: @dantes205 ph- z firmy plagrom utrzymuje wyrównaną wartość na dłuższy czas, to udało mi się ustalić z poleceń ludzi Tych plagron ph minus są 3: niebieski, fioletowy i lemon kick (ten chyba do hydroponiki), który ty masz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 6 Maja 2021 https://domowauprawa.pl/product-pol-1988-Plagron-PH-0-5L.html @dantes205 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach