Polimad 12 Napisano 21 Marca 2021 Witam Moja 2ga relacja z uprawy w tym samym growboxie ale z innym oświetleniem. Box. 90/60/120 Lampa. Dwa panele do uprawy roślin na diodach 281+ Samsunga o mocy 60watt każdy plus naświetlacz LED 50watt/7900lumen 4000K czyli łącznie 170watt poboru z sieci. Wentylacja. Kanałowy 100mm/100m³/h 7d/24h Wtłaczający 140mm/12v z zasilacza peceta działający tylko z oświetleniem. 2 mieszające komputerowe jeden 140mm drugi 90mm. Fotoperiod 18/6 2/3tyg potem 11/13 do skutku Donice 6.7l x 8szt Nasiona sezonowe feminizowane i jeden auto 4xgelato cookies (royal queen seed)+ 2xgeleto z gratisu + green o mattic auto + Sugar Breath - HUMBOLDT SEED też z gratisu w oryginalnym opakowaniu wszystko od taniesianie Ziemia z poprzedniej uprawy ligtmix biobiz z dodatkiem perlitu 50/50 i dodatkiem strtexu jak życzy prod, 5cm od góry mieszanka do storczyków z perlitem i kokosem Biotabs zostanie dodany około 1/3 kwietnia Podlewanie auto z pajączka i pompki 400l/h beczka 80l z grzałką i napowietrzaniem,woda z ujęcia w lesie,wcześniej nie było z nią problemu to myślę że tym razem też nie będzie pH 6.5/7, Nasionka się moczyły 12h w wodzie aż opadły na dno i od razu poszły do ziemi docelowej dnia 12.03 i wyszły z ziemi 18.03 tzn na pewny wyszły 3szt bo tylko 4 donice widzę online i jedna nie wyszła z tych 4 które widzę,jak pozostałe 4 dodam jak zjadę z delegacji 29, Lampy 70cm od roślin,wyjeżdżałem z domu 13 to w ziemi jeszcze nic nie wyszło dlatego lampy tak wysoko ale jak będę na miejscu to skoryguję, Na dzień dzisiejszy są gom auto,sugar Breath,i jedno geleto cookies(tyle widzę),plan jest taki żeby wszystko prócz gom auto przyciąć na 4ry pały i potem najszybciej jak pójdzie przełączyć na 11/13 bo box niewysoki rośliny mogą mieć max 80cm przy zachowaniu 16cm od lampy więc nie dużo,a innych treningów nie przewiduję i wolałbym żeby obeszło się bez łamania Temp 19/19 Rh 40% bardzo mało ale musi wystarczyć jakiś czas Dzień 18,03 jest pierwszym Fotki kiepskie bo z podglądu ale będą lepsze Pozdrawiam następny up 29go 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 21 Marca 2021 @Polimad no zobaczymy co wyjdzie z nich @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 29 Marca 2021 Dzień 12 Witam,roślinki rosną jak widać na zdjęciach,była jakaś mała ćma w środku boxa i poobgryzane listki na GC to jej sprawka,dzisiaj zaaplikowany orgatrex+baktrex+biohumus po 2g napowietrzaniu w dawkach przewidzianych przez producenta,podsypane mieszanką do storczyków z perlitem,dodana lampa widoczna na zdjęciach,lampy wiszą 50cm od roślin,temp trochę podniosłem za dnia do 26/50% w nocy 16-18/60%,planuje na Bena ale nie wiem czy zdążą z czasem ponieważ mam wyjazd od 6-7go na 3tyg a chciąłem pociąć i przełączyć,jak się nie uda to pójdzie topping a jak nie to trudno i 6-7go przełączam na 12/12 bo na dłuższy weg trochę małe donice 6,5, i wysokość boxa 120cm. Biotabsy,boom boom i cherbatka pk zamówione więc jak dojadą to tabsy do gleby,raczej po połowie bo cała chyba dużo a dolać zawsze coś mogę jak będzie trzeba. Komentarze jak zawsze mile widziane😀 Układ roślin w boxie od prawej Góra dół Gelato Góra dół Gelato Cookies Góra Sugar Breath Dół Gelato Cokies Góra Green o Mattic auto Dół Gelato Cookies Foty i do następnego... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 29 Marca 2021 @Polimad z dnia na dzień będą teraz coraz większe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 30 Marca 2021 @Tester 11 godzin temu, Tester napisał: @Polimad z dnia na dzień będą teraz coraz większe Myślisz że mogą dorosnąć do Bena i zdążę przełączyć? Czy raczej toping? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 30 Marca 2021 @Polimad ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 31 Marca 2021 Tym którym się uda zrobię bena a pozostałym toping i zaczekam do powrotu, jak wrócę 24.04 to przełączę światło 12, będę miały 3tyg wega po cieciu to powinny dojść do siębie i dorosnąć do indukcji. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 31 Marca 2021 @Polimad co to jest ben? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 1 Kwietnia 2021 Cięcie "Uncle Ben"=4szczyty @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 4 Kwietnia 2021 Dzień 18 Witam,panie rosną,lana samą wodą,jedna stoi już drugi tydzień i pójdzie do śmieci,kiełkuje jakiegoś no name w zastępstwie. Jedna z pań ewidentnie podnosi liście do góry i proszę o podpowiedź czego to wina bo inne rosną normalnie,myślałem zrobić jutro rano Bena tym 4em z prawej i sugar Breath który stoi teraz po lewej stronie boxa na dole z prawej,,jego sąsiad z lewej GC zostanie chyba wolny i green o mattic af też chyba wolny,proszę o radę o co może chodzić tej pani co podnosi liście i czy mogę zrobić tego bena. Temp dzień 24-26 noc 19-20 wilg.50/65% i nie wiem czy to nie przez małą wilgotność podnosi te liście?? Foty @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 4 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Polimad napisał: i czy mogę zrobić tego bena możesz Godzinę temu, Polimad napisał: proszę o radę o co może chodzić tej pani co podnosi liście tak rośnie widocznie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Kwietnia 2021 @Polimad Co to są za ledy po bokach ? Wyglądają, jak chińskie panele led, z jakich może być mierny pożytek na wegu, ale na kwitnieniu nie będzie z nich nic. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 5 Kwietnia 2021 Witam,poszło cięcie na Bena 5szt,wieczorem przed włączeniem lamp pójdzie oprysk z boom boom spraya i czekamy dalej na rozwój sytuacji. Lampy rzeczywiście chińskie i jestem ciekaw jak to będzie na flo,jak się nie sprawdzą to wjedzie jakaś insza lampa. Dzięki za odzew i do następnego. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 8 Kwietnia 2021 Witam,zakupiłem luxmeter hs1010A z błędem do 10000lux, Przy odległości lampy od szczytów 53cm pokazuje 24000lux co daję z kalkulatora 456.66 umol/s. A przy odległości 25-28 jest 40k lux co daję 761.1 umol/s I teraz pytanie na ile takie wyliczenia są prawdziwe??? Dodam jeszcze że sam naświetlacz wg producenta ma 50watt i 7900lum i przy pomiarze z odległości 53cm luxmeter pokazuje 8300lux także wydaje mi się że bardzo dużego błędu nie ma. Jak ktoś może skomentować to bardzo proszę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 8 Kwietnia 2021 @Polimad ile dałeś za urządzenie? nie jest jakiejś marki no name ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 8 Kwietnia 2021 Jeżeli chodzi o luxmeter to cena 50pln a tu link https://allegro.pl/oferta/swiatlomierz-luksomierz-miernik-hs1010a-luksometr-10226535487?reco_id=ad32f6ca-98ab-11eb-95be-40a6b731f2a0&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5. Orientujesz się na ile wiarygodne są te wyliczenia na umole z kalkulatora? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 8 Kwietnia 2021 Czy to brak calmagu czy czegoś innego? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Kwietnia 2021 @Polimad raczej nie, podlewasz ją bo jakaś oklapnięta 6 godzin temu, Polimad napisał: Jeżeli chodzi o luxmeter to cena 50pln może być niedokładny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 9 Kwietnia 2021 Witam,właśnie podlewałem wszystkie w środę mieszanką baktrexu i orgatrexu jak przewidział prod. napowietrzane 6h,teraz doniczka jeszcze wilgła,jak będzie sucho to podleje. Luxmeter ma błąd do 10000lux tyle samo co modele raz droższe dlatego wziąłem ten. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polimad 12 Napisano 11 Kwietnia 2021 Dzień 25 Witam,krótki up bo nic ciekawego się nie dzieje. Wszystkie panny po Benie (5szt w okrągłych donicach)trochę zwolniły bo 2 dni po cięciu zostały przesadzone jeszcze do tych okrągłych donic 10l,miały zostać w mniejszych ale miałem 10l to przesadziłem z korzyścią do roślin mam nadzieję, Teraz już myślę że wyszły na prostą. Po niektórych widać że mają nadmiar azotu(szczególnie Green o Mattic auto ma prawie granatowe liście) ale myślę że dużo im to nie zaszkodzi. Od jutra mam wyjazd na 3tyg więc rośliny zostaną na automacie do podlewania. Od jutra też myślałem przełączyć światło na 12/12 bo box ma tylko 120wys.,myślę że na indukcji urosną do tych 50cm wys. teraz największa ma 15cm a najmniejsza 9cm od ziemi do szczytu,,, chyba że sądzicie że to za wcześnie aby przełączyć ale wtedy musiały by być jeszcze te 3tyg na wegu to w sumie było by 45dni a to chyba za dużo do mojego boxa,automat po prostu będzie dochodził dłużej bo jeszcze brak oznak kwitnienia. Temp w dzień 26-28/60% Noc 19-20/80% Lana sama woda. Lampy myślałem zostawić na wys. 53cm od roślin na te 3tyg ale nie wiem czy nie za nisko trochę bo przez 3tyg nie będzie miał kto podnieść do góry jakby co, Proszę o rady,komentarze lub zjebki. Foty podpisane żeby była jasność @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach