mefistofeles 0 Napisano 2 Marca 2021 Witam od pewnego czasu a dokładnie od 8 dni kiedy wyszła sadzonka cały czas jest niestety taka sama... Została przeniesiona po 5 dniach z parapetu i lampki do growa. Oświetlenie 18/6, odmiana auto bubblegum ekstra. W grow wilgoc waha się między 65 a 60, pH gleby utrzymuje na poziomie 6.2 a temperatura od 20 - 22 stopni. Lampa LED 18W wisi na wysokości około 40cm. Ziemia zwykła sklepowa zastanawiam się nad przesadzenie w ziemię Plagron Lightmix. Podlewana kranówka odstana. W dodatku pojawiły się na listkach pierwszych małe żółte plamki (nw czy widać na zdjęciach), dodam że żadnego nawozu nie używałem. Będę wdzięczny za każdą pomoc, pozdrawiam :D @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 2 Marca 2021 @mefistofeles przemyśl co źle zrobiłeś, wyciągneła się chyba trochę, co masz za lampę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mefistofeles 0 Napisano 3 Marca 2021 Wydaje mi się że wcześniej mogła mieć lampę za wysoko bądź szła do słońca, jeszcze jedna myśl przychodzi mi do głowy a dokładnie taka ze ta doniczka nie ma żadnych dziurek pod spodem. Lampa a dokładnie żarówka znajduje się pod tym linkiem a niżej jej opis https://domowauprawa.pl/product-pol-2785-Zarowka-LED-18W-E27-swiatlo-uzupelniajace-podczerwien-IR.html Prawdziwy pobór: 18W Lumeny: 3600 lm LED Ilość diod: 18 (diody firmy Epistar) Podczerwony 730nm x 18 LEDp Napięcie wejściowe: 85V ~ 265V Obszar oświetlenia: max 30x30 cm Żywotność: 50.000 godzin Środowisko pracy: -20 do 40 ° C Wymiary: 12.2 x 12.5 cm @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Marca 2021 @mefistofeles Przeczytaj sobie uważnie opis dotyczący tej żarówki na stronie, do jakiej link wkleiłeś. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mefistofeles 0 Napisano 3 Marca 2021 Dobra kumam, piękny błąd popełniłem... Rozumiem że żarówka do wymiany na ten okres i lepiej przejść na LED biała ^^ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) Żarówka z barwą światła na kwitnienie nie nadaje się na wega, co zresztą widzisz na przykładzie własnej rośliny. Jak chcesz oszczędnie i dobrze to bierz , jakiś panel od Ledam. Edytowane 3 Marca 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mefistofeles 0 Napisano 3 Marca 2021 Spoko, dzięki za radę i pokazanie bardzo prostego i głupiego zarazem błędu ^^ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Marca 2021 @mefistofeles Nmzc. Jakby interesował cię panel od Ledam to tutaj masz link: panel Ledam 35 W - 144 zł : https://ledam.pl/product/panel-cree-cxa2520-grow-led-35w @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mefistofeles 0 Napisano 4 Marca 2021 Dzięki jeszcze raz za podpowiedzi, panel zamówiłem ale przyda się do większego domku ^^ zmieniłem jej żarówkę na wzrost z większą mocą i podlałem trochę większą ilością wody ale mineralnej której zmniejszyłem lekko pH do 6.4 efekt, po 24h dziewczynka jest zielona, nie ma żadnych plamek, łodyga odzyskała piękny kolor i zwiększyły się liście :) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Marca 2021 @mefistofeles Nie ma sprawy. Nie podlewaj wodą mineralną, bo zawiera sporo sodu, jaki w nadmiarze zaszkodzi roślinie. Podlewaj wodą kranową po odstaniu 24 h, by odparował chlor, a jak już chcesz podlewać wodą sklepową, co jest nieopłacalne to kupuj wodę źródlaną, jaka ma małą zawartość sodu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach