Kociumba 1 Napisano 8 Sierpnia 2020 Witam, mam pytabie apropo obliczania ilości M3 powietrza na godzinę potrzebnej do wentylacji growroomu. W lampas HPS liczy się 1w jako 1m3 powietrza na godzinę więcej czyli dla przykładu 400w hps 400m3 więcej na godzinę. Pytanie tyczy się świateł LED czy powinny one być liczone zgodnie z nazwą np 1000w i dodawane 1000m3/h powietrza, czy jest to jakoś inaczej liczone z uwagi że pobierają dużo mniej prądu i wytwarzają dużo mniej ciepła? Pozdro ludzie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 8 Sierpnia 2020 @Kociumba oblicz tak jak przy hps i będzie śmigać wszystko @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 9 Sierpnia 2020 @Kociumba Przy LED oblicza się objętość namiotu i oblicza się tak żeby wyntylator wymienił powietrze w 5min, przy hps wystarczy wyciąg 2/3 mocy lampy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Sierpnia 2020 @Bimbrownik czyli przy ledach mocniejszy wentylator? bo coś mi to nie pasuje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 9 Sierpnia 2020 Nie, tylko przy ledach nie patrzy się na ich moc jak przy hps bo tak nie grzeją tylko na normalną wymianę powietrza i zakłada się by całe powietrze było wymienione w mniej więcej 5min. Liczy się kubaturę pomieszczenia a×b×h i wychodzi objętość w m3 i wyciąg powinno się dobrać pod takie parametry. Dobrze by była możliwość zwiększenia gdy wilgotność wzrośnie lub temperatura w lecie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kociumba 1 Napisano 9 Sierpnia 2020 Więc sumując Bimbrownik oświetlenie LED potrzebuje mniejszej mocy wyciągu gdyż wydziela mniej ciepła ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) @Kociumba z tego wychodzi że większą dla tego mi się to nie kalkuluje, @Bimbrownik to chyba tyczy się również hps a może i przede wszystkim hps przeczytałem teraz że to co pisałeś tyczy się właśnie hps @Bimbrownik Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez Szym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kociumba 1 Napisano 9 Sierpnia 2020 Szym a mi z wypowiedzi bimbrownika wychodzi, że mniejszą? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach