Farmerka 231 Napisano 29 Lipca 2020 Babka cytrynowa ? Uzylam 150g masła konopnego ktore zrobilam z 190g klarowanego masla, 5g topow i resztek z trymowania. Przepis podam jutro bo... Zrobiłam ciasto, wsadziłam do piekarnika i sobie resztki masy zjadłam, 50min później poczułam jak mocne masło zrobiłam, albo jak słabą mam głowę ? W sumie teraz się zastanawiam czy babka może być prostokątna??? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 29 Lipca 2020 Wygląda fajnie tylko teraz pytanie odnośnie tego piekarnika czy nie było za gorąco. Daj znać jak ostygnie czy będzie klepać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 29 Lipca 2020 @Seba691 piekłam w 160-170°, ustawić nie moglam termoobiegu np. a nie temperatury. Jutro ja spróbuję bo na dzisiaj mi wystarczy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 29 Lipca 2020 @Farmerka a ja słyszałem że nie więcej jak 150° powinno się piec. To czekam na jutrzejszą relację ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 29 Lipca 2020 Jakby nie wyszło to bym wtedy zjadla wszystko sama bo dobra wyszla ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Lipca 2020 (edytowane) Koleżanka próbowała ciasto, weszło mocno. U niej jakoś po 40min. Ja zjem po południu kawałek żeby na sobie sprawdzić, chociaż serio to nie bardzo mi się widzi być na haju do końca dnia, ale trzeba sprawdzic. ?♀️ Przepis wzielam z neta, bbc one na lemon drizzle cake, jedynie co zmieniłam to dodałam wiecej soku z cytryny i skórki z cytryny Przepis : • 225g masła ( ja uzylam 150g masła konopnego i 75g zwyklego) • 225g mąki pszennej * • 4 jajka • 225g cukru • Skórka i sok z dwóch cytryn • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ubijasz z cukrem, dodajesz po jednym jajku dokładnie miksując. Dodajesz skórkę z cytryny i sok. Na koniec mąkę. Pieczesz przed 40min, w zależności jaki masz piekarnik, temp nie może być niższa jak 160°. Ja piekłam na początku 170° pierwsze 20min, pozniej 30min 160°. * w przepisie jest "self raising flour", ale to nic innego jak zwykła mąka i proszek do pieczenia, dlatego przyjęłam że na 150g mąki trzeba dodać 2 lyzeczki proszku. ? lub na 150g dodać pół łyżeczki proszku i pół łyżeczki sody oczyszczonej, chociaż to jest bardziej ryzykowne, bo proszek i soda czasem dziala odwrotnie jeśli dodasz za dużo sody ? Dodam od siebie: Jak przy każdym cieście, trzeba pamiętać że składniki muszą być takiej samej temp pokojowej czyt. Jajka i Masło. Inaczej ci się rozdzieli i za nim wsypiesz mąkę do masy będzie wyglądać jak wymioty. Nie martw się! Jeśli tak się stało, to mąka to naprawi ? ciasto nadal wyjdzie. ? Edytowane 30 Lipca 2020 przez Farmerka 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach