zephyr 0 Napisano 17 Lipca 2020 Siema! To już 3 dzień kiedy pojawiły się te kropki, i troche zaczynaja mnie martwić. Myślicie że to niedobór czy raczej choroba. Nie rozprzestrzeni się na inne rośinki? I jak temu zaradzić? Ps. Podlewałem je już 2 razy nawozem. To może on to spowodował? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 17 Lipca 2020 @zephyr może, poco podlewać młodą roślinkę nawozem jak się ziemie nową zastosowało, podlewaj na razie wodą młodsze liście są ok 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zephyr 0 Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) Inne też podlewałem nawozem, a tylko na tej są te plamki Edytowane 17 Lipca 2020 przez zephyr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 17 Lipca 2020 @zephyr a krople nie były na liściach bo mogło też przypalić, kropla działa jak lupa, ale nie przejmuj się tym liści reszta jest ok, zapewnij roślinie światło bo się wyciąga @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zephyr 0 Napisano 17 Lipca 2020 Zawsze podlewam po ziemii więc to raczej nie przez słońce @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 17 Lipca 2020 @zephyr jak nic przenawoziles, nie wszystkie rośliny reagują tak samo, u mnie ostatni na 3 krzaki, jedna popalona, a taka sama dawka odżywek ?♀️ 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 17 Lipca 2020 dlatego dla młodych ogrodników wyprodukowali coś takiego jak biohumus, który jest łatwy i bezpieczny w obsłudze ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zephyr 0 Napisano 17 Lipca 2020 Używałem czegoś podobnego (robiłem osobny post gdzie dostalem odpowiedzi że jest dobry) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 17 Lipca 2020 @SicWolf dla młodych ogrodników wymyślono coś takiego jak ziemia tylko problem u nich jest taki, że rączki ich swędzą do nawozów. Producent podaje żeby lać od np. 2 tyg itp ale trzeba popatrzeć na cały program uprawy bo jeśli ziemia i nawozy różnych producentów to to tak nie wyjdzie jak z tabeli. Nawet jak wszystko od tego samego to i tak trzeba myśleć bo jak ziemia ma nawóz na 3tyg, a odżywki od drugiego tygodnia to może zabić młodą i delikatną roślinę 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 17 Lipca 2020 @Bimbrownik problem jest taki, że sie nie czyta wszystkiego w temacie uprawy, a uczy się na błędach ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 20 Lipca 2020 @Bimbrownik No tak, jak ktoś za Ciebie odwali robotę to jeszcze łatwiej ale każdego początkującego ogrodnika swędzą łapki i chce jak „najlepiej” dla swoich roślinek ? @Farmerka Nauka na błędach (cudzych) jest najlepsza bo na swoich czasami może zaboleć ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach