Greenhorn 0 Napisano 25 Czerwca 2020 Witam Od niedawna coś mi zjada liście. Zostawia za sobą seledynową ścieżkę na liściu. Na końcu ścieżki jest coś małego długości do 2mm. Przeglądałem różne obrazki szkodników, ale nic podobnego nie znalazłem. Może już ktoś walczył z tymi małymi draniami? Będę wdzięczny za pomoc jak im się dobrać do ..... ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 25 Czerwca 2020 @Greenhorn to są chyba larwy miniarkowatych odetnij te części liści na których są te ślady @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 25 Czerwca 2020 @Greenhorn Miniarka, jest to muchówka, która może wyrządzić spore szkody a nawet smierć rośliny, poczytaj sobie o tym, ogrodnicy zwalczają ją opryskiem Mospilan 20 SP albo zapytaj w ogrodniczym o środek na miniarki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greenhorn 0 Napisano 29 Czerwca 2020 Dzięki za odpowiedzi. Liście najbardziej uszkodzone wyciąłem i pozostałe spryskałem Siltac EC. Wydaje się, że trochę pożar został ugaszony. Jeszcze raz dzieki! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach