Tester 1,408 Napisano 3 Marca 2019 Jeżeli uprawiacie odmiany, które zamierzacie skrzyżować na jednym miejscu, czy w ogrodzie domowym pod lampami, czy na jednej plantacji pod gołym niebem zapylanie załatwi za was natura. Wiatr rozniesie męski pyłek na rosnące obok osobniki żeńskie i powstaną nasiona mające po 50% genów z każdej wybranej przez was odmiany. Jeżeli na jednym miejscu macie tylko osobniki żeńskie musicie zapylić wasze krzaki ręcznie zebranym wcześniej pyłkiem. Do zapylania wystarczy mały pędzelek malarski, którym nanosicie pyłek na całą roślinę (włoski na kwiatostanach) lub tylko na niektóre jej gałęzie. Okrywając resztę krzaka szczelnie dużym workiem na śmieci. Pozwoli to uniknąć zapylenia pozostałej części krzaka. Dzięki tej prostej technice możecie posiadając zebrany wcześniej pyłek różnych odmian na jednym krzaku żeńskim mieć nasiona kilku różnych odmian. Musicie jednak zapylanie kolejnych gałęzi rozplanować na kilka dni i bardzo dokładnie osłaniać zapylone lub niezapylone gałęzie krzaka, ponieważ może dojść do niechcianego zapylenia kwiatów nie tą odmianą, którą byście chcieli. Jeżeli wszystko przeprowadziliście starannie będziecie właścicielami nasion waszej nowej odmiany. Źródło: www.softsecrets.com @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buk 8 Napisano 20 Lipca 2019 ja pyłek zbieram i zapylam tylko dwie gałązki, i dzięki temu mam nasion trochę i jaranie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filozof 38 Napisano 20 Lipca 2019 @Buk dobry sposób będę musiał go przetestować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cedzik 23 Napisano 22 Lipca 2019 @Buk też tak robię jak skombinuje sobie pyłek @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zycienamaxa 145 Napisano 25 Października 2022 @Tester siemka czy to nie jest przypadkiem męska roslina ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 25 Października 2022 @Zycienamaxa Przypadkiem jest.... skąd ją masz ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zycienamaxa 145 Napisano 25 Października 2022 @AmberYbarra to nie moja tylko znajomego co sie nią jara jak pojebany a ja jestem prawie pewny ze to chłop😆 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zycienamaxa 145 Napisano 25 Października 2022 @Tester potrzebuje odpowiedzi profesjonalnisty😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Października 2022 @Zycienamaxa herma 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach