Muci3k 0 Napisano 17 Maja 2020 Siema jestem nowy początkujący, pomyślałem że jeśli wykopie dołek ponieważ ziemia na spocie jest całkowicie do dupy. Mam tam kwaśną glebe ze względu na torfowiska niedaleko i glinę oraz piach niżej. Wpadłem więc na pomysł aby nie mieć problemu od strony glebowych położę agrowłókninę 4 warstwy na spód i wsypie do dołka głębokiego oraz szerokiego ziemię i w niej zasadzę. Czy jest to dobry pomysł jeśli nie to dlaczego? I czy można pogodzić ten pomysł z dobrem roślinki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 17 Maja 2020 @Muci3k to będzie tak jak by doniczka, ale jak byś podsypywał regularnie dolomitem to myślę że nie trzeba było by się bawić w agrowłóknine @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muci3k 0 Napisano 17 Maja 2020 @Wiesiu jest to las obok rzeczki więc dość dużo insektów jest więc właśnie to mnie skłania ku agrowłókninie ale mogę rozważyć podsypywanie dolomitem. Tylko bardziej chodziło mi o wilgotność w agrowłókninie czy nie będzie za duża i jeśli będzie to podobnie jak w doniczce czy miałoby to wpływ na plony? Czy jednak miało? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 17 Maja 2020 @Muci3k jak ziemia z dupy jest to można oddzielić kupną glebę od tej lipnej spotowej, najlepiej jak gleba spotowa jest w miarę ok, wtedy najlepiej rośnie bo korzenia mają więcej miejsca @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muci3k 0 Napisano 17 Maja 2020 @Wiesiu wykopałem całkiem spory dołek na szerokość i głębokość mniej więcej będzie 25-30l ziemi nowej czystej. Agrowłókniną próbowałbym właśnie ją oddzielić dla świętego spokoju bo dużo różnych korzeni jest. Czyli nie będzie przeciwwskazań przeciwko temu wiesz pierwsza uprawa i chcę coś z tego mieć, a spota znalazłem kilka dni temu w pośpiechu bo poprzedni okazał się być łatwy do odszukania i nie udało mi się przygotować go z przekopaniem. Czyli bez problemu mogę zasadzić to w agrowłókninie i nie będzie problemu z wilgotnością? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 17 Maja 2020 @Muci3k ale dziurki bym porobił jakieś na spodzie, a jaka ziemia jest czarna? bo to że korzenie są to nie szkodzi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muci3k 0 Napisano 17 Maja 2020 @Wiesiu ziemia spotowa jest cała czarna pod spodem jest glina a następnie jest spora ilość piachu typowy teren po mokradłach. Za to ziemia kupna jest brązowa, trochę ciemniejsza niż włókno kokosowe. Porobię dziurki w takim razie do odpływu czy jest jeszcze coś co muszę zrobić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 17 Maja 2020 @Muci3k zwieść dyskretnie ziemie, ile tam dołków robisz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muci3k 0 Napisano 17 Maja 2020 @Tester 1 dołek aktualnie, ziemi już część mam ale muszę jeszcze dokupić bo nie starczyło tak jak pisałem docelowo będzie ok. 25-30l żeby lekko wyjść z dołka. I chciałbym przy tym zabezpieczyć dookoła przed wyrastaniem dziadostwa różnorakiego abym nie musiał plewić i narażać roślinki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach