kogucik1337 2 Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) Cześć, wykiełkowałem 5 nasion sposobem z wilgotnymi ręcznikami papierowymi, miały kiełki o długości spokojnie kilku cm. Po przeniesieniu ich do doniczek na rozrost czekam dwa dni już i dwie roślinki wykiełkowały i mają już z 5cm wielkości, a pozostałe 3 nic. Potrzebują po prostu czasu czy zrobiłem coś źle i już nie wyjdą? Edytowane 15 Maja 2020 przez kogucik1337 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 15 Maja 2020 @kogucik1337 może je uszkodziłeś? ziemia wilgotna? za mało informacji @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 15 Maja 2020 Dotykałeś kiełka ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik1337 2 Napisano 15 Maja 2020 Przenosiłem pęsetą do ziemi, więc raczej ich nie uszkodziłem. Ziemia jest wilgotna, podlewam tak zeby sucha nie była. Jest możliwość że niechcący obróciły mi się kiełki do góry, zamiast do dołu przy wrzucaniu do doniczki, czy możliwe ze przez to dłuzej zajmuje wyjscie reszcie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 15 Maja 2020 nawet jak do boku się obrócił kiełek to powinna wyjść, może miały za mokro i zgniły ? Chyba, że za mocno ziemie ubiłeś i trudno im wyjść @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik1337 2 Napisano 15 Maja 2020 delikatnie odkopałem palcem ziemie, jedna która jeszcze nie wykiełkowała juz jest kawałek pod ziemią i ma listek czyli wyjdzie, później dlatego ze troche pozniej wrzuciłem do ziemi. Druga jest w praktycznie takim samym stanie w ziemi i wydaje sie martwa, a trzeciej znalezc nie moge. Ziemie starałem sie tylko delikatnie przysypać z góry, nie ubijać, a co do tego ze maja za mokro, to nie wiem, moglem troche przelac jezeli nie wyszly. Pierwszy raz to robie, wiec niestety nie mam wyczucia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 15 Maja 2020 Poczekaj jeszcze trochę może wyjdą, jak nie to kup sobie nowe nasiona. Ja też kiełkowałem pierwszy raz, wszystkie wyszły do 3 dni 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik1337 2 Napisano 15 Maja 2020 Tak chyba zrobie, nie ma się co poddawać ? Dziękuję za pomoc 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legalize@LLBanditos 73 Napisano 15 Maja 2020 Ziemia z ogródka? Pewnie temperatury nie miałeś dostosowanej same pestki wyskocza mimo wszystko @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 15 Maja 2020 @kogucik1337 Nie sraj ogniem,. jak maja wyjsc to wyjda, daj im kilka dni. I nie grzeb w ziemi ! 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Maja 2020 @kogucik1337 roślinki powinny pojawić się najpóźniej do tygodnia. Jak już je wsadziłeś w ziemię to nie dziubaj tam bo możesz je tylko uszkodzić, musisz po prostu czekać. Możliwe też że jak je przenosiłeś to się uszkodziły. Najważniejsze żeby dać im trochę czasu bo jak się ułożyło nasionko bokiem to potrzebuje odrobinę więcej czasu żeby wyszło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach