kondi000000 0 Napisano 4 Maja 2020 Witam , proszę mnie prześwietlić czy coś dodać / odjąć ? (Ziemia) Mieszanka robiona w następujących proporcjach +\- •Ziemia uniwersalna 40% •Ziemia ze spota 30% •perlit 5% •Kompost kurzy/bydlęcy 20% •Azofoska -2 sowite garści na dołek 40x40x30 •pokruszony styropian / dolomit 5%??? Nawożenie : •Biohumus - Biohumus forte •planton k •florovit -nawóz do pomidorów •canna pk13 •Asahi SL 50 ml ( na stres ) •Gnojówka z pokrzywy ( azot ) pytanie brzmi czy wystarczą te nawozy , coś dodać z czegoś zrezygnować i jak to rozłożyć w czasie z podlewaniem krok po kroku jakby ktoś wytłumaczył byłbym widzieczny ? Na zwierzynę / ślimaki •Na slimaki zamiast chemii polecam zaopatrzyć się w drut miedziany i owinac go wokol lodygi .Miedz wchodzi w jakas reakcje ze sluzem slimaka i go odstrasza. •zwierzyna -większa ilość włosów i jakieś detergenty w pojemnikach , żeby nie dostały się do gleby @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 426 Napisano 4 Maja 2020 @kondi000000 na ślimaki snacol, 30 minut temu, kondi000000 napisał: pytanie brzmi czy wystarczą te nawozy , coś dodać z czegoś zrezygnować i jak to rozłożyć w czasie z podlewaniem krok po kroku jakby ktoś wytłumaczył byłbym widzieczny wystarczą, outdoor się rządzi swoimi prawami więc ciężko coś przewidzieć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Este2514 0 Napisano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Czy ktoś yyy z wiedzą mógłby rozwinąć ten wątek? Co kiedy itp. Mam nawóz z pokrzywy i biohumus. Plankton k kupiłem ale wyczytałem dziś że zasala krzaki i że ogólnie jest Beee, Asahi mam ale to na kwitnięcie dopiero? Co jeszcze można zrobić żeby było Bio i smacznie??? ?? Wiadomo że ważne są plony. Czy azot w pokrzywie i jakimś słabszym biohumusie to nie za mało? Ogólnie słaby roztwór raczej robię bo to pierwszy raz i sprawdzam. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Este2514 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 4 Czerwca 2020 @Este2514 ja używam biohumusa przy 2-3 piętrach liści, z racji tego, ze jest naturalny i ciężko go przedawkować to leje dość sporo. Nawóz z pokrzywki robiłeś sam czy kupiłeś? Planton k mam na kwitnienie i obecnie go leje pod WW, zobaczymy jak wyjdzie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Este2514 0 Napisano 4 Czerwca 2020 @SicWolf wczoraj lałem sama wodę więc nast biohumus będzie. Dam go sporo więcej zatem. Doczytałem że ten mój dość słaby więc przeleje dawkę skoro to nie szkodzi. Nie wiem też czy mogę mieszać z pokrzywą(sam robiłem) czy na zmianę Woda Bio pokrzywa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 4 Czerwca 2020 Oborniki powinny się "przegryźć" że 2 miesiące, w dodatku tyle azofoski w takim dołku i chcesz jeszcze nawozy lać. I nie styropian/dolomit tylko DOLOMIT! STYROPIAN gówno daje, tylko zaśmieca ziemię! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 4 Czerwca 2020 @Este2514 możesz na zmianę lać biohumusa / gnojówka z pokrzywki tylko tu już uważaj bo jak dasz jej za dużo to spalisz krzaczka ? @Bimbrownik gnojówka z pokrzywy dwa miesiące się robi? Pierwsze pokrzywy pojawiają się w maju czyli zaczynasz stosować dopiero w lipcu gdzie większość roślin już owocuje a ona głównie zawiera azot potrzebny do wzrostu roślin 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Este2514 0 Napisano 4 Czerwca 2020 (edytowane) @SicWolf Wiem. Ja to chyba zbyt ostrożnie daje te nawozy. Na bank nie ma za dużo pokrzywki. @Bimbrownik dwa tygodnie gnojówka dochodzi. Fachowiec w postaci teściowej mi odbiór produktu robił więc chyba dobra taka? Edytowane 4 Czerwca 2020 przez Este2514 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 4 Czerwca 2020 @Este2514 ja gdy zapomniałem podlać paprykę i słońce jej przygrzało po czym zwiędła to lałem nakrętkę samego biohumusa a po kilku minutach już wszystko było ok ? z gnojówką jakie proporcje lejesz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Este2514 0 Napisano 4 Czerwca 2020 @SicWolf Około 7% na razie raz była lana. Nie wiem czy to ok ale pierwsze podlewanie gnojówką było. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 4 Czerwca 2020 O obornik mi chodziło, chyba że masz już dłuższy czas leżakowany ale i tak wydaje mi się za dużo tego wszystkiego. Nawet azofoske pod rośliny jednoroczne powinno się przemieszać z ziemią w okolicach marca, czyli 2 miesiące. Wiem, że w poradnikach w internetach piszą że to wszystko dobre ale nie wszystko na raz. Kurzak to głównie azot, dodaj azofoske i podlej nawozami, jak krzak to wytrzyma to się zdziwię @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 5 Czerwca 2020 @Bimbrownik No zgadza się, autor tego wątku ma tyle nawozów, ze hoho, co za dużo to nie zdrowo ? @Este2514 A co Ty w ogóle uprawiasz, auto czy sezon? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Este2514 0 Napisano 5 Czerwca 2020 @SicWolf auto pierwsze podlewanie gnojówką było. W sensie że nawozem z pokrzyw @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 5 Czerwca 2020 Niektórzy ludzie tu naprawdę myślą, że jak więcej nawozów to lepiej, bo przecież ma więcej składników odżywczych... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Este2514 0 Napisano 5 Czerwca 2020 @fxxx1337 dlatego właśnie pytam. Duzo tam tego u autora jest. Na razie to widzę że nic nawozu nie dam bo sporo pada... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 5 Czerwca 2020 Gnojówka z pokrzywy to nie tylko nawóz ? dlaczego nasi dziadkowie młodym, kilku dniowym kaczką dawali młode pokrzywy? Bo uodparnia jej organizm przed chorobami. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Este2514 0 Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) A jak z tym plantonem k? Dobry czy zły? Plan był że tylko biohumus i pokrzywy a teraz sobie namieszałem w głowie ? Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Este2514 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 5 Czerwca 2020 @Este2514 ja wsypałem 1.3g na 1.5 l wody i leje, odstawię z dwa tygodnie przed ścinką ale może ktoś bardziej doświadczamy w uprawie MJ się wypowie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 426 Napisano 5 Czerwca 2020 Godzinę temu, Este2514 napisał: A jak z tym plantonem k? Dobry czy zły? średni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 5 Czerwca 2020 @Andi można prosić o uzasadnienie i ewentualnie czy florovit na flo będzie lepszy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach