Skocz do zawartości
Mechanik

2xTarte Tatin [GHS] 2xPurple Punch (Barneys Farm) 0,36m²

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, namiot posprzątany, zdezynfekowany, kontakt naprawiony, doniczki wypełnione ziemią, pestki w szklankach wody, czas START! 

Plan jest taki: 4x11l donice, tak jak poprzednio. Najpierw daje je do 1l donic pierwszy topping i przesadzam do 11-stek. Następnie czekam aż odżyją, zbudują 2-3 piętra i wtedy drugi topping. Następnie LST po 7 dniach od ostatniego toppingu i przełączam na 12/12. Oczywiście, po drodze i tak pewnie wszystko pozmieniam, zależy co podyktują roślinki, ale taki jest wstępny plan. Enjoy! 

20250803_202502.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik elo, nie zwalniamy tępa widzę 👍😁 jestem ciekaw tego purple punch i ogólnie Barney farms bo słyszałem w sumie to same pozytywne opinie. I grubaśnych topów 👍👊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 2

Chciałem dać szansę Purple Punchom, więc czekałem z upem do drugiego dnia, ale niestety, oba zdechły. Jeden nie wyszedł z ziemi, jakby za mało siły, a drugi zatrzasnął się w pestce i zmarł po wyjściu. Barneys do kosza. 

Dokupiłem więc Passion Fruit od Dutch Passion, @Tester, zmień proszę nazwę tematu, zamiast 2xPurple Punch (Barneys Farm) daj 2xPassion Fruit (Dutch Passion). 

Tarte Tatin od GHS bezproblemowo.

Pestki już w wodzie, jutro pewnie do ziemi, będą trochę do tyłu, ale do tygodnia nie ma tragedii 🙂

20250809_225305.jpg

20250809_225309.jpg

20250809_181724.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I h.j tyle z Barney farms i purple punch 😅 no i mojej ciekawości 😉. Farta z resztą 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ brak relacji to też jakaś relacja 😄 Chciałem wziąć purple puncha znowu, ale byłem w Amsterdamie w seedbanku i mieli tylko 5-cio paki, jeszcze ceny z kosmosu w pięciopaku, a cena jak za 1 sztukę. Nie chciałem czekać na dostawę, żeby dużej różnicy nie było między roślinami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiadomo i ja dlatego kiełkuje więcej nasion z zamiarem selekcji tylko ta selekcja później bokiem wychodzi bo ciężko mi jest pozbyć się roślinek. I później kombinuje jak koń pod górę 😅😁. To tak jak teraz z tą drugą uprawą, mam za dużo o dwie rośliny i oczywiście co zrobiłem trzymałem je do wczoraj w namiocie i popołudniu poszły na balkon. Zawszę to parę gietów będzie więcej a i roślinki nie zabijam i mogę pobawić się troszkę z treningiem i popróbować nowych taktyk uprawowych😅😉😁

A do tego te pieprzone wciornastki na balkonie roślinki mi jedzą 😡 Ale zamówiłem już środek żeby się tego pozbyć bo zobacz co zrobiły mi z trzema roślinami 

17548233979234062638987749908872.jpg

IMG_20250810_125720.jpg

IMG_20250810_125818.jpg

IMG_20250810_125742.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ no mi szkoda kasy na selekcjonowanie i zawsze brałem z GHS i zawsze to był strzał w dziesiątkę, każda pestka wychodziła, zawsze dobre geny, nawet byłem w tym seedbanku to tam roślina na kwitnieniu dużo słabsze topy niż jakakolwiek moja uprawa miała (mają namiot, gdzie można sobie zobaczyć jak kwitnie dana odmiana). A tu pierwszy raz spróbowałem czegoś innego i skucha, zawiodłem się trochę. Jak ogarnę miejsce to będę klonował, może nawet jakąś swoją odmianę zrobię, myślałem, żeby wysadzić dwie jakieś losowe odmiany, wszczepię graft, przełączę i wtedy ją zapylę pyłkiem z rośliny od której wziąłem graft po użyciu na niej tiosiarczanu srebra. Uzyskane nasiona wysadzę, zobaczę, która roślinka najlepiej będzie się rozwijać na wegu i ją zostawię na matkę, a resztę po prostu dokończę uprawiać. Matkę będę trzymać do 1,5 roku i wymieniać ją na nowe klony, rzecz jasna o ile będzie to naprawdę fajna odmiana, taka że będę chciał ją uprawiać dłużej. 

Kurwa, ale pojebało Ci te krzaki, a próbowałeś oleju neem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik szczerze mówiąc to nic oprócz domowych sposobów nie próbowałem i trochę wstyd się przyznać ale zostawiłem je tak trochę same sobię. No te teraz już musiałem wystawić jeszcze dwie z namiotu bo powoli się szykuje z tą siatką no i się wk......m i zamówiłem karate, środek który polecił mi tester i tu też zwała wyszła bo myślałem że zwałe sobie robi ze mnie i trochę mi się odgryzłem a chłop chciał dobrze😅😂 ale po zadaniu pytania odpisał tylko (spróbuj karate)🤣🤣 to se myślę zajebiście zabawne jak mi robale krzaki wpieprzają 🤣🤣🤣 i coś tam mu odpisałem adekwatnego do sytuacji😂 tester jeszcze raz sorry jak to czytasz ale teraz siedzę i sam mam zwałe z siebie jak fajnie zatrybiłem😁 A co do własnych odmian spoko temat tym bardziej jak już wszystko kumasz i masz do tego warunki i jeszcze trochę czasu to petarda pomysł. No ja muszę jeszcze trochę wiedzy i praktyki przede wszystkim zdobyć. Bo co to jest tak naprawdę po druga uprawa i teraz zobaczę jak mi pójdzie z tymi nawozami bo tak jak ci już pisałem że miałem kolana pęd tym żeby je przenawozić. A do tego jeszcze w fazie flo gdzie mają zwiększone zapotrzebowanie na fosfor i potas 😅 ja i podawałem roztwór o EC 2.2 raz na tydzień a tu się dowiaduje że to o wiele za mało. Wiadomo trzeba też sugerować się odczytami ranoffu ale jedna moje krzaki miały wprowadzony system fit i skin🤣🤣🤣 I tak poważnie to jak już zdobędę odpowiedni poziom wiedzy i co ważne będę już na swojej chacie to będę mógł myśleć. A teraz to ja siedzę na pokoju z dwoma namiotami😉 no teraz jeden wystawiam do drugiego pokoju bo przecież gorąco w uj przy dwóch lampach 300w i 320w bez klimy 🥵. Tyle spoko że właścicielka mieszka jest spoko to opanowałem balkon i teraz drugi pokój ale one też korzysta 😉

Może przy następnej uprawie pójdę trochę na łatwiznę i zamienię nawozy na organiczne albo biotabs 😅

A teraz chcę zamówić jeszcze czujnik ppfd i co² i chcę przejść na ppfd mode to będę mógł wpisać pożądane wartości natężenia światła i aplikacja będzie sama dopasowywała światło. A co myślisz o co²bagach ?

Edytowane przez Kolober@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ten czujnik ma też w tym pomóc ale ppfd ustawione poprawnie to już chyba co innego nie?

Edytowane przez Kolober@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ co² to tylko dodatek, jak turbina do auta, jak filtry będziesz miał zapchane to ta turbina i tak Ci nic nie da, najpierw trzeba prowadzić książkowo rośliny, żeby to coś dało i to co2 musi być cały czas w tym namiocie, bo tak to dodasz butle z CO² za którą wywalisz hajs, a wentylacja Ci je rozwieje zanim roślina to przyjmie, to raz, a dwa, jak nie będziesz miał uprawy dopiętej na ostatni guzik to i tak nic z tego nie będzie. Najlepiej to się na sogu sprawdza, wysiewasz od razu do docelowych, szamę dajesz zzewnątrz w autopotach, temperatura nonstop 28°-30°, wentylacja też jest potrzebna, ale z co² to inaczej działa, tego nie usuwasz od razu, nie wymieniasz na tlen, bo to marnowanie butli, tu raczej obieg ma być zamknięty. Do tego nie jest to bezpieczne jak nie masz na to specjalnie przygotowanego pomieszczenia, a jeszcze jak lubisz grzebać czy zaglądać do roślin, to ew. kamerkę zamontuj, jakiś timelapse, takie kamerki już za 150 euro dostaniesz. Jak nie robisz tego komercyjnie, to jest to kompletnie bezsensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik jasne i ja wiem na czym polega suplementacja co² ja tylko pytałem czy te bagi zdają egzamin a za prawidłową i książkową suplementację nawet się jeszcze nie zabieram 😅 tak że spoko 👍 najpierw to ja jeszcze osuszacz i klime muszę kupić ale to już za miesiąc bo teraz jeszcze synek do mnie przyjeżdża na wakacje a to priorytet 😉😁

Edytowane przez Kolober@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi