Skocz do zawartości
nikjaworski88

Frosted Guava Gelato Auto, 2x 100 wat cosmorrow, 120/60/180

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, Mam parę nowych krzaczków aktualnie w 23 dniu swojego życia wyglądają jak na moje ładnie i nie miały do tej pory żadnych problemów, żółtych liści itp. Czego oczekuje ? Tego czy ktoś mi powie jak to wygląda waszym zdaniem, czy rozwijają się dobrze, czy wszystko idzie dobrze lub zasugeruje poprawki, jestem otwarty na propozycje. W dniu 20stym był fryzjer (powiedzcie czy zrobiłem to dobrze czy zbyt drastycznie), mam masę pędów przy niektórych co widać na zdjęciach że nie wiem czy bede w stanie to tak ładnie utrzymać by dostęp do światła miało ale nie wiem do końca czy je obcinać czy nie a jeżeli tak to które? Wrzucę zdjęcia które mam i sami oceńcie w między czasie będę wrzucał update 🙂

Tutaj parę informacji na temat roślin i warunków 

Frosted guava gelato auto 7x

Lampy Cosmorrow 2x 100 wat (każda lampa 5 pasków po 20 wat) Wysokość (30cm) - (może zmniejszyć do 25 cm ? Co sądzicie ?)

Box 120/60/178

Nawozy biobizz (wszystkie oraz daje co podlewanie wg. Tabeli)

Ziemia Biobizz light mix

Woda 800-900 ml aktualnie co dwa dni (zależy od temperatury)

Trening LST

IMG_20250710_172632.jpg

IMG_20250711_124014.jpg

IMG_20250712_104409.jpg

IMG_20250714_131733.jpg

IMG_20250713_155955.jpg

Edytowane przez nikjaworski88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tester  Proszę przeczytaj dokładnie opis edytowalem przed chwilą, chodzi o kwestie fryzjera i dalszego obcinania pędów. Jeżeli chodzi o kwestie podlewania, ta ziemia która jest u góry jest dosypką dlatego jest taka sucha + wiatrak dmucha na roślinki przez co wysusza powierzchnię ale centymetr pod już jest zdecydowanie wilgotno lecz myślę że wieczorkiem będę mógł podlać jeszcze raz.

Dalej ją trenować czy pozwolić jej pędy wypuścić do góry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwyżej cześć wystawie na dwór i też sobie urosną do końca. A chodzi mi głównie o to że przy LST mam wybrać 6-8 głównych szczytow a resztę podobno uciąć bo urosną tzw. Popcorn buds I teraz jestem zdezorientowany po twojej odpowiedzi bo nie wiem czy obcinać czy nie. Nie mam pojecia jak to zrobić by to zrobić z głową oraz nie wiem jak do końca rozpoznać ten moment o którym mówisz czyli samo przejście. Podpowiesz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nikjaworski88 pewnie! niezależnie od tego czy masz odmianę fotoperiodyczną czy automatyczną będzie wyglądać tak samo, najpierw zaczną pojawiać się pistyle, przypominające włosy, przyczepione do czegoś co będzie wyglądało jak małe zielone kuleczki, potem będzie się zagęszczać, już będzie to wyglądało jak małe czuprynki, a wtedy zacznie to puchnąć, rosnąć jeszcze bardziej, tworząc topy, włoski powoli zaczną robić się brązowe, a topy obsypią się żywicą, trichomami, białymi kryształkami, które obserwując pod lupą, będą zmieniały swój kolor - najpierw będą przezroczyste, następnie mleczne, a potem brązowe - gdy wszystkie będą mleczne, a niektóre zaczną się robić brązowe. Do tego liście cukrowe zmienią swój odcień, niektóre odmiany indica mogą również zmieniać kolor liści wiatrakowych na niebieski, fioletowy, czerwony. Jeżeli topy nie zaczęły wyglądać widocznie inaczej (a zaczną, zaufaj) to nie jest to dobry czas do ścięcia. One nabierają masy w ostatnich dwóch tygodniach, dużo growerów ścina wczesniej, bo myśli, że to co deklaruje producent jest prawdą. To się poniekąd zgadza, ale w iście laboratoryjnych warunkach, w bezbłędnej uprawie, nie patrz na to, tylko obserwuj roślinę, słuchaj co ma do powiedzenia, a obdarzy Cię dobrym plonem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi