Skocz do zawartości
endriubp

Witam i pozdrawiam ;)

Rekomendowane odpowiedzi

@endriubp producent pewnie już będzie kazał zejść z azotu, bo to kwitnienie, ale masz niedobór, więc musisz dawkę dostosować sam pod roślinę, a na tym etapie kwitnienia to pół dawki nawozu na kwitnienie i stopniowo zwiekszać do pełnych dawek, a później nawet je przebijać. Organiczne czy mineralne nawozy masz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik nawóz Home Grow 24 (chyba taka nazwa? ) i podczas kwitnienia zalecają podwoić nawożenie 10ml/1l dwa razy w tygodniu. Z racji że tam brakuje Azotu itp. to chyba lepiej co 2 dni , zobaczę jak to będzie. 

Czytałem też że w 2 ostatnich tyg kwitnienia należy odstawić nawozy, i mnie jeszcze jest trochę czasu . 

IMG_20250716_175400.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@endriubp znalazłem go. Słuchaj, nie mam dla Ciebie dobrych wieści, ten nawóz jest bardzo słaby nawet jak na weg, a co dopiero na kwitnienie. Dawki x5 to przy wegu po 2 tygodniach bym dawał, gdybym go miał, a na kwitnienie to się w ogóle nie nadaje. Jest to nawóz organiczny, a niedobory tam już są spore, żeby to wyrównać to musiałbyś lać z 50ml/l, a na kwitnienie ze 100ml/l, z tym, że tyle azotu aż nie potrzebujesz na kwitnieniu. Ogólnie kupowanie tego nawozu było stratą pieniędzy, statystyki NPK to 2-0,05-2,1, gdzie już w samym biogrow od biobizza masz 4-3-6. Ale na samym biogrow fajnych topów nie zrobisz.. Więc co, idź do sklepu, kup porządne nawozy, w proszku, płynie, obojętnie, grunt, żeby to był normalny nawóz, a nie takie rozcieńczone gówno i zapamiętaj coś co Ci się przyda na całe życie, nie tylko do uprawy - jak coś jest do wszystkiego, to tak naprawdę jest DO NICZEGO. To już lepiej byłoby kurzym łajnem podsypać to, a na kwitnienie krowim pelletem, więcej by dało niż ten niemiecki szajs

Screenshot_20250716_203254_Chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mlxd7syn6k to fakt 👍 mój pierwszy zestaw był też z temu i został już tylko box no i lampy które defakto jedna zamiast 1000w jak było napisane to 100w a druga miało być to samo a jest 50w dopiero później dokupiłem lampę która ma faktycznie 300w i teraz rosną pod nią młode. A ogólnie musiałem zainwestować w zestaw od spider farmer i dopiero jest git 👍 

@Mechanik faktycznie prawie woda i mój ripen jest lepiej naładowany 😉 @endriubp i jak mieszkasz w Niemczech to tu są growshopy i naprawdę jest z czego wybierać. Ja mieszkam w Berlinie i mam ty z dziesięć fajnych sklepów, wystarczy wbić w gogle Maps. 👊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ Czy będę inwestować w lepszy sprzęt? Chwilowo dla 1-3 max roślinek (na własny użytek i tyle co niby legalne w domowych warunkach w Niemczech), to na chwilę obecną nie . Wpierw muszę się lepiej nauczyć zajmować dziewczynami. Zainwestuje zdecydowanie w nawóz lepszej jakości. 

Ja mieszkam 40+ km od Drezna, tam jest 1 na pewno. Zobaczę co tam mają, widziałem też elementy do grownboxa . 

@Mechanik

IMG_20250720_053844.jpg

IMG_20250720_053857.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne i ja nie mówię żebyś od razu kupował huj wie co i tu chodziło bardziej o nawozy. Ja na start polecił bym ci organiczne np. startpack biobizz, przy tych nawozach nie musisz sprawdzać EC ewentualnie pH wody i stosujesz je pod tabelę,ciężej jest też przenawozić i popalić dziewczyny 😉

,Chyba że wolisz coś nad czym masz pełną kontrolę poprzez sprawdzanie miernikami zawartość EC i w glebie i w roztworze który im podajesz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@endriubp i jak wybierzesz mineralne i będziesz potrzebował pomocy to śmiało wał jak w dym.  A na organicznych to za bardzo się nie znam tj.wiem jak je stosować i tak dalej ale w praktyce jestem cienki bo ich nie używałem. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie ile jeszcze czasu jej zostało ? Wczoraj zauważyłem, że 2 górne szczyty (te topki) zaczęły rosnąć w górę, co prawda nieznacznie, ale wyciągał się. 

Również od kumpla dostałem takie suplementy, bo już sam nie potrzebuje. Rozumiem że tam są na różne stadium wzrostu . Czeka mnie lekka lektura . 

Pozdrawiam. @Kolober@ @Mechanik

IMG_20250725_052008.jpg

IMG_20250725_052020_1.jpg

IMG_20250725_194107.jpg

IMG_20250725_194050.jpg

IMG_20250725_194033.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@endriubp jeszcze daleka droga, lej im panie na kwitnienie towaru, poczytaj co to N-P-K i wtedy lej im to co potrzebne. Na kwitnienie nawozy z P i K, trzymaj się dawek producenta, to jeszcze musi dużo spuchnąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytam na pewno . A nie robi to problemu ze 2 młode i do tego inne odmiany są razem w Boxie ? Światło 18/6 daje już (tak na tych ujowych lampach) i dałem 2 małe lampki  z innym światłem od spodu, tamtych wgl nie gaszę . @Mechanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@endriubp to zależy jak x2 indica czy x2 sativa to nie, ale jak jedna taka jedna taka to będę rosły różnej wielkości i wtedy gimnastyka z lampą, albo podkładać coś pod spód doniczki, żeby wyrównać poziom... no nie robi się tak, nie jest to wygodne. Ogólnie tego nawozu z azotem im tyle nie dawaj, bo już je wygina, a poza tym to masz zbyt wysoką temperaturę w namiocie, liście Ci podwija do góry i krawędzie są tak ostro zakończone, to oznaka zbyt wysokie temperatury 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik będę coś musiał wykombinować z obniżeniem temperatury. Mam 1 wentylator z kieszenią na lód / wodę , ale mały nie jest. Czyli najlepiej w moim przypadku uprawiać w Jesień - do wczesnej wiosny, ale będę myślał jak rozwiązać problem.  

Jest bardzo dużo wiedzy do przyswojenia, ale to dosyć ciekawe zagadnienia, które się przydadzą na pewno. Niestety kupiłem ostatnio nasionka, i brałem różne rodzaje 😄 ten błąd też naprawie przy następnej uprawie. Będą to 3 roślinki , Box 80/80/200 , lampa już wiem że kiepska, ale czy nie wystarczy na te 3 ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@endriubp prawdę mówiąc, nie sądzę, żeby ta lampa chociaż na 1 planta była wystarczająca.. na 80x80 najmniej 200w led, a najlepiej to już i ze 300w mieć. Wiadomo, że dobra lampa swoje kosztuje, ale budżetowe za te 100-200 euro wytargasz spokojnie. Na tym nie ma co oszczędzać, zobaczysz sam jak rośnie teraz, a gdy kupisz dobrą lampę. Tak to się możesz zniechęcić tylko do uprawy, pomyślisz, że coś źle robisz, a to wina braku światła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@endriubp w sumie mało konkretów dałem, ale w dużym uproszczeniu: lampy możesz mieć różne, hps, cfl, led, ale jeżeli chodzi o energooszczędność, żywotność żarówek i niskie generowanie ciepła to tylko led. Ilość wat jest sprawą drugorzędną, choć idą w parze, a mianowicie o lumeny się rozchodzi, które są jednostką miary światła widzialnego. Im więcej lumenów tym jaśniejsze światło. Słońcu i jego barwom żadna lampa nie dorówna, ale ledowe lampy mogą mieć różne jego barwy i to one stymulują rośliny na różnych etapach wzrostu. W dużym skrócie - bez światła nie ma uprawy. Jak nie masz dużego słońca przez dłuższy czas to musisz ogarnąć lampę, która będzie imitować je z odpowiednim natężeniem. No i na rynku masz tego masę, ale nie wszystkie są dobrej jakości, a jaka jakość światła, taka jakość rośliny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@endriubp siemasz, trochę zaspałem🤣 bo wczoraj do dwunastej w nocy była ścinka i przesadzanie moich małych. I widzę że mechanik już zdarzył ci nakreślić co i jak👍😉🤣 i na serio warto wziąć i poczytać sobie na temat nawózw. Jest naprawdę dużo artykułów na ten temat i to naprawdę ciekaw. A co do roślinki to daj jej fosforu i potasu dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ dokładnie tak. Przeglądam forum i łapie wiedzę, ale czasami ciężko się połapać . Myślę że w tym roku to będzie jeszcze owocna nauka, Rzymu nie zbudowano w 1 dzień 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucę jak to wygląda póki co 😉 doniczki dla 2 młodych jutro większe montuję. Glebę w green sklepie kupiłem pod konopie, jutro napiszę jaka i wgl. 

Moja partnerka przecięła 4 szczyty bez mojej wiedzy ... Tam na zdjęciu widać. A tak fajnie rosły w górę .... Widać na jednym i dołu. 

Następna plantacja będzie już od początku robiona z jakąś wiedzą. Nadrabiam straty . 

Pozdrawiam 

IMG_20250802_221145.jpg

IMG_20250802_221150.jpg

IMG_20250802_221239.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nabrały kolorów tylko ta jedna na dolnym zdjęciu to chyba jakiś dziwolong co? Liście na jakieś dziwne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi