Skocz do zawartości
Kolober@

Druga uprawa od Royal Queen Seeds (fotopedrie)

Rekomendowane odpowiedzi

Część wam, i nastał w końcu ten dzień że dziewczyny trafiły do nowej chaty. Na razie cztery sztuki są w docelowych donicach 18l I te co zostały w małych na dniach zostaną przesadzone do 11l i trafią do małego namiotu. A tu niedługo rozkładam siatkę i ogień i może nawet dzisiaj ja rozłożę ale to później jak dziewczyny wstaną bo jeszcze śpią 😉

IMG_20250726_075958.jpg

IMG_20250725_203513.jpg

IMG_20250726_063256.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik część kumpel 👊 piszę w tej sprawie co pisałem wcześniej. Chodzi mi o tą najwyższą panne a dokładnie o to co z nią zrobić bo na to ma iść siatka i teraz, zostawić ją tak jak jest czy przyciąć ją do poziomu mniejszych?. Bo będę miał chyba taką możliwość bo przewidziałem to że tak może być. Chyba że zostawić ją i zobaczyć jak odbije reszta po przesadzeniu🤔? Daj znać jak coś byś wymyślił, chyba że podłoże coś pod mniejsze i jak podrosną to wyjmę? Jak myślisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ Hmm, większy namiot, ten gdzie będzie siatka jakie ma wymiary? I jaka odległość od doniczki do siatki będzie? I od razu zapytam, ile cm mają krzaki? (mierzone od doniczki w górę rzecz jasna) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Namiot ma 70×140×200 najwyższa roślina ma 30-31cm później są dwie około 25cm i jedna 20cm to tam nieszczęsna Sundea Driver która ma od początku podgórke. Postanowiłem dać jej szansę bo widzę że ogóle jest silną rośliną i zaryzykowałem😉 a co do wysokości siatki to myślałem o 35-40cm. Tak wyglądają Teraz 

17535589697095766945885368457624.jpg

@Mechanik kurde zawsze zapomnę o tym (wspomnij)😅😉

Mam jeszcze dwie rośliny dość wysokie ale ja chcę mieć w tym namiocie cztery rodzaje a tak by były trzy Royal Skywalker a tak jest Skywalker, Sherbet, bubblegum xl i Sundea Driver a w małym namiocie będą Skywalker i Sherbet ale już w 11l donicach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ pod siatkę to psuje Ci strasznie ta wysoka wtedy.. Co możesz zrobić, tnij ją jeszcze raz, reszta wyrówna się z ciętą i wtedy rozkładaj po siatce, powinno być akurat 40cm. Chyba, że reszte też chcesz ciąć to wtedy to też nie wystarczy. Ciężka sprawa. Złamać łodygi też potem możesz, taki cropping też wstrzyma roślinę, ale na ile to już zależy od genów. 10cm różnicy to niemało niestety, ale po cięciach i croppingu powinno się zrównać, o ile z pozostałymi nie będziesz już nic robić

Edytowane przez Mechanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pozostałe już zostają takie jak są ale dzisiaj znów odwaliłem numer bo się rozpędziłem i zrobiłem czwarty topping na Sherbet Queen 😅 ale tak one już zostają takie. Ale powiem ci że te Skywalker idą pięknie w porównaniu z resztą. Myślę też o 50cm wtedy będzie mi wygodniej ja przyciąć bo teraz ja oglądałem i jak bym chciał ją wyrównać z resztą to musiał bym ją uciąć na węzłach na których nie ma odrostów czyli zabił bym jedna odnogę 😉🤔 poczekam trochę i zobaczę jak się będą rozwijać po przesadzeniu i najwyżej zobaczymy co wyjdzie za tydzień albo dwa. Myślę że to będzie dobre podejście co? Na spokojnie bez pochopnych decyzji 😅😉😁

@Mechanik chyba że 50cm będzie za dużo bo donice mają 31cm siatka na 50cm to jest 81 i na szczyty zostanie jakiś 110 cm na szczyty. Jak myślisz? Bo ja myślę że one nie będą chyba takie wysokie co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik elo👊 sort że dopiero teraz odpisuje ale miałem napięty grafik 😅 i teraz patrzę na katalog i już ci piszę, a więc tak:

Royal Skywalker: indor 80cm-130cm 550-600gr/m² geny blueberry x mazar czas kwitnienia 8-10 tygodni.

Sherbet Queen indor 80cm-120cm 450-525gr/m² geny pink Panther z Sunset Sherbet czas kwitnienia 8-10 tygodni.

Sundea Driver indor 90cm-140cm 400-450gr/m² geny fruit pebbles OG x grapie pie czas kwitnienia 9-11 tygodni 

Bubblegum xl indor 80cm-140cm 450-500gr/m² geny Power plant x Santa Maria czas kwitnienia 8-9 tygodni. 

To pewnie też będzie zależało od tego jak je poprowadzę i myślę że to pójdzie na dwie siatki. Mam taką 150cm x 150cm i jak ją jebnę na pół to akurat wyjdą dwie. Ale to w razie konieczności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik to jak by jednak trochę wyższe były tylko do podtrzymania topów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik Siemasz, kumpel czy mi się wydaje czy to są preflowery 

IMG_20250728_181553.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkurwa mać pomylili nasiona czy fotoperiody też puszczają preflowery?

IMG_20250728_182243.jpg

Rozjebało mi całą uprawę tym bardziej że ja jej trzy razy topping zrobiłem😅😁

I to jest ta największa 😉🤣 ale mnie załatwili i ciekawe czy resztą to też automaty bo wstawiłem trzy tego samego szczepu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wychodzi na to że to są trzy automaty czyli poniekąd problem sam się rozwiązał z wysokością krzaka bo chciał nie chciał teraz to na bank już wyleci z pozostałą dwójką do małego namiotu tylko ciekawi mnie to jak one sobie poradzą po trzech toppingach no i jeszcze przesadzam ja do 11l 

@Mechanik a z tym fosforem to po fiolecie oceniłeś? To widocznie są dwie opcje taka odmiana bo reszta z Royal Skywalker jest taka sama albo od lampy. Bo pH jest ok i EC też i problem rozwiązany. Przesadziłem ja spowrotem do 11l doniczki a do 18l poszła Sherbet Queen i na farcie miałem jedną w zapasie 😅😉 a tak swoją drogą to nie wiedziałem że ta Sherbet jest pięknym krzakiem jak dojrzewa fioletowo żółta,bo na zdieciach producenta tego nie widać dopiero na zdieciach z opinią 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik no ona ma przewagę indyjki i czyli co ,to nie musi być automat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ nie, to automat. Niektórym indyjkom, zależnie od fenotypu fioletowieją liście i łodygi. Teraz przeczytałem, że to mix Blueberry z Mazarem, a więc to kwestia fenotypu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz przeczytałem o preflowerach i to nie jest powiedziane że to są automaty. To może być oznaka dojrzałości płciowej. Tak że chyba lekko spanikowałem i ja przesadziłem do 11l ale przez to chociaż szczyty się wyrównały prawię 😉😅 i najwyżej polecą Skywalkery do małej szafy. Później jak wrócę z pracy to fotki zrobię👍

@Mechanik powiem ci że ja już zgłupiałem bo w internecie wyskakuje faktycznie że zdarza się pojawianie preflowerów u odmian fotoperiodycznych. I tak jak ci pisałem wcześniej, piszą że od 4 do 6 tygodnia pokazują się czasami i jest to oznaka dojrzałości płciowej. Czyli zostało mi tylko obserwować 

@Mechanik powiem ci że ja już zgłupiałem bo w internecie wyskakuje faktycznie że zdarza się pojawianie preflowerów u odmian fotoperiodycznych. I tak jak ci pisałem wcześniej, piszą że od 4 do 6 tygodnia pokazują się czasami i jest to oznaka dojrzałości płciowej. Czyli zostało mi tylko obserwować i się wkurwiać. A na ile stawiasz że to automaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik ale gdyby wyszło jednak że to fotopedrie to chociaż jedna odmiana będzie w jednym namiocie 😅😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi