Kolober@ 190 Napisano 10 Lipca Elo👊 wczoraj moje maluszki zostały przesadzone do dolniczek 3,5L i szybciutko się ogarnęły i proszę oto zdiecia i na dwóch zdieciach widać co robię przy przesadzaniu a mianowicie posypuję korzenie mikroryzą i grzybami trichoderma. I wstawiam też zdiecia na których widać jak rozwijają się nowe szczyty i niebawem czeka je następny topping 👍😉 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szamayo 883 Napisano 10 Lipca @Kolober@ ten ostatni krzaczek pewnie nie mógł się doczekać zmiany donicy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano 10 Lipca @szamayo dokładnie 😉 system korzeniowy rozwinęła pięknie i tylko ta miała tak rozbudowany a są z jednego dnia, dobre geny👍 ale jak zauważyłem posypywanie korzeni przy przesadzaniu microryzo i trichodermą daje fajne efekty. Bo z wodą w ogóle im tego nie podaję. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 640 Napisano 11 Lipca @Kolober@ przy przesadzaniu też te splątane, zbite korzenie na dole warto "pootwierać", rozluźnić, celem pobudzenia wzrostu. Ale to na następny raz porada 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano 11 Lipca Część wam 👋 dzisiaj a w zasadzie wczoraj pierwszy raz przelałem moje małe bo nie mogę kurwa wyczuć tych doniczek 3,5L i mam nadzieję że nie zaszkodzi im to za mocno. I z drugiej strony dałem mi za szybko taką ilość wody bo dostały 500ml a ogółem jeszcze z ten tydzień od przesadzenia moglem zaczekać na zwiększenie ilości wody aż korzenie się lekko rozejdą no ale trudno, lekcja na przyszłość 😉 i jeżeli źle myślę to proszę poprawcie mnie 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano 12 Lipca Wczoraj niby przelane a dzisiaj wyglądają w 100% lepiej i sam już nie wiem o co im chodzi, może korzenie były lekko podtopione i nie miały odpowiednio tlenu a jak lekko się rozeszły to roślina dostała tlenu? Nie wiem co myśleć i jak macie jakieś pomysły o co im chodzi to proszę o porady 👍 bo dzisiaj liście sterczą jak całusy😉🤣🤣🤣 i z tego co się przyjrzałem to dzisiaj po powrocie do domu i jak dziewczynki wstaną po 17 będzie robiony drugi topping, szowe szczyty już się ukształtowały razem ze stożkami wzrostu 👍 I proszę jak poszły nowe szczyty i dzisiaj zostaną oprawione alb możne jutro lepiej z rana jak wstanę bo tak to od 11tej to śpią do 17tej ale zobaczę jak będą wyglądały wieczorem i podejmę ostateczną decyzję 2 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano 12 Lipca (edytowane) @Mechanik siemanko👊 mam małe pytanie bo akurat jadę do growshopu i chcę kupić donice do sezonówek ale tym razem chcę spróbować plastików i w związku z tym wystarcza im 15l czy większe kupić? I może będziesz wiedział dlaczego wczoraj cały dzień wyglądały na przelane a dzisiaj rano Eureka i stoją jak falusy 🤣 🤣 Edytowane 12 Lipca przez Kolober@ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 640 Napisano 12 Lipca @Kolober@ doniczki kupujesz pod długość wega i pod rozmiar namiotu, to musisz sam wiedzieć co będziesz robić w swoim namiocie, nie ma tu jednej odpowiedzi. No dałeś więcej wody na tym etapie niż powinieneś, ale pewnie w punkt, dobra wentylacja albo wysoka temperatura podsuszyły medium (a jak podlewałeś przy włączonej lampie to spokojnie nadmiar mógł odparować) i krzaki z tego wyszły. Wyjeb te przedłużacze z namiotu czym prędzej, zanim zawilgoci Ci się wszystko i pójdzie z dymem, co to w ogóle za pomysł, żeby prąd blisko wody trzymać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano 12 Lipca @Mechanik podejrzałem to u kogoś na forum i do końca nie jestem w stanie tego wyjebać bo tam jest podlaczony hydrostat od nawilżacza i niestety muszę go tam mieć bo na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie kupić drugiego AC Infiniti czy FS to dopiero za miesiąc. A Wega będzie około półtora miesiąca 18l powinno być git do dużego namiotu o wymiarach 70×140×200cm @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 640 Napisano 12 Lipca @Kolober@ to ile masz tego rh bez nawilżacza? do ilu spada? wentylatory masz odpalone? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano 12 Lipca @Kolober@ chociaż z drugiej strony mogę wstawić tam na razie infiniy bo w dużym nie potrzebuję bo one i tak trzymają wilgoć w granicach 40-50rh @Mechanik a bez nawilżacza jak jest to potrafi zejść do 30-40 ale przeważnie jest poniżej 40rh i wracając do wcześniej małej sprzeczki zwracam Honor bo pogadałem z tym gościem ze sklepu i sam przyznał że mineralne nawozy potrafią zabić do 50% supli organicznych. Dlaczego jeszcze raz chylę czoło sensej 😁 👍 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 640 Napisano 12 Lipca @Kolober@ tak tak, ja to wszystko rozumiem, że spada do 30% momentami, ale czym to jest spowodowane, taka wilgotność po prostu w lung roomie, czy może masz wentylatory odpalone, żeby obniżyć temperaturę? Bo jak masz miejsce to lepiej weź pojemnik napełnij wodą i wsadź tam ręcznik, tylko wymieniaj go, żeby nie zagrzybiło się tam i podniesie wilgotność, a zaoszczędzisz sobie stresu i plantom przy okazji, jakbyś awarie prądu miał No mówiłem, to się wtedy trochę mija z celem, mikoryzy to nie wykończy, ale reszta tych supli to wtedy jakbyś samą wodę lał 😁 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano 12 Lipca @Mechanik i zobacz do tych nawóz mineralnych nie ma za bardzo supli chyba że właśnie z organicznych i ewentualnie fulvic i clin part do pozbycia się nadmiaru soli w glebie no i na fazę kwitnienia prima Bloom i final part ale to juz w fazie kwitnienia i nawet mam tabele do tego. A tak niska wilgotność jest bo mieszkam na ostatnim piętrze i jak grzeję to jest tragedia i tak na zdjęciu widać mam tam jednego mieszaka A wracając do pytania o dolniczki co myślisz jak bym wstawił w 15L ile przy wegu do półtorej miesiąca wejdzie w namiot 6szt piszę o namiocie 70×140×200cm bo teraz tak myśląc to ten mały bym zostawił do suszenia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 640 Napisano 12 Lipca @Kolober@ dałbym 8 doniczek i je ładnie rozłożył przy lst, ew. 12 i zrobił sog Jak tylko jeden mieszak bez wprowadzającego i odprowadzającego, to patent z pojemnikiem i ręcznikiem będzie lepszy niż ten nawilżacz z przedłużaczem w środku @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano 12 Lipca @Mechanik wiesz co? Wypierdalam ten przedłużacz na zewnętrzny i wstawiam ten od AC Infiniti bo teraz wróciłem do domu i tak jak uzupełniłem go to stoi od trzech czy czterech dni a on już ma sensory i tak dalej to będzie git. A tym co już kwitną wystarczy wilgotność jaka jest bo i tak mają około 50%rh to i tak za dużo. A co do ilości doniczek to mogę wstawić sześć 18l i do tego siatka scrog jak myślisz chyba będzie ok co? I tak jak pisałem z przedłużaczem sprawa załatwiona 👍 @Mechanik a tu jest to co jeszcz dokupiłem wzmacniacze na kwitnienie do tych nawozów od TA Terra Aquatica tripart @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano 12 Lipca (edytowane) @Mechanik wiesz co doszedłem do wniosku że nie będę utrudniał sobie życia i nie będę komplikować sobie życia i uprawy😅 I lecę myślą darwinizmu i wybieram cztery najsilniejsze rośliny a trzy najsłabsze kilim je😉 i mały namiot do suszenia ewentualnie, pewnie jeszcze go użyje do uprawy ale nie teraz. Kurwa przecież ja dopiero się uczę i skoro mogę baranie i to mówię do siebie🤣 stworzyć fajne warunki dla czterech roślin bez niepotrzebnych kombinacji w tej dużej szafie to wolę tak. I wstawię je do donic 25-28L do tego siata i baja bongo 😉 dłuższe Wega i defoljacja przed przełączeniem i tyle👍 Tylko poradź mi proszę czy jak podałem raz tym dwum małym w środku minimalną dawkę bio nawozów biobizza i to jeszcze przed przesadzeniem,to czy jak doprowadzę do początkowego niedoboru to czy będę mógł zmienić nawozy na mineralne?. Chcę dać tym nawozom jeszcze jedną szansę i lecieć pod tabelę tak żeby były czasy czas rosliny najebane po korek,po prostu widziałem co te nawozy potrafią zrobić i naprawdę wiele.😅 Bo w tej pierwszej za bardzo się jebałem z obawy o przedobrzenie 😉 A i czterem zrobiłem drógi topping z powiedzmy lekkim lst,po prostu odsłoniłem dolne szczyty tak żeby mogły trochę podgonić resztę 😉 Edytowane 12 Lipca przez Kolober@ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 640 Napisano 12 Lipca @Kolober@ z organicznych na mineralne to nie problem, odwrotnie mijałoby się to z celem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano Środa o 18:47 Witam wszystkich 👋 praktycznie wszystkie maluchy są po drugim toppingu i zdążyły ładnie odbić. Czeka je jeszcze jeden topping i później zmiana namiotu i siata😉😁. I nawet Sundea Driver ładnie odbiła i muszę jutro kupić ziemię i w końcu ja przesadzić. A na tą chwilę wyglądają dziewczynki wyglądają tak😉 i dwa Skywalkery wychodzą na prowadzenie a szczególnie dwujka piękny lider😁👍 a w sumie to przepraszam i jest to LIDERKA 😅😉👍 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 190 Napisano Niedziela o 19:44 Witam wszystkich serdecznie 😃👊🫵 5utaj w ostatnim czasie trochę się zadziało 😉 bo piątka z całej siódemki przeszła już trzeci topping i całkiem fajnie idą do przodu. I szczerze mówiąc to kuźwa sam już nie wiem co mam robić czy jechać na dwa namioty? czy skasować trzy sztuki i jechać na jeden? Jakieś rady? I jest jeszcze jeden problem a dokładnie to żeby je włożyć do dużego namiotu to najpierw muszą dojrzeć te automaty a im zaczął się dopiero siódmy tydzień kwitnienia. Czyli jeszcze jakieś cztery do sześciu tygodni.😅 Jak myślicie co tu zrobić? 🤔 Dwudziestego drugiego mija miesiąc od wykiełkowania i teraz to one wyglądają tak: KURDE teraz tak patrzę i coś mnie Kopki a co myślicie o tym jak bym zostawił je w takich doniczkach ewentualnie przesadził do siódemek i zostawił je wszystkie w tym namiocie na siatce czyli scrog? Nie zdecydowanie do siódemek je przesadzę! Jestem ciekaw efektu jaki z tego wyjdzie 🤔 Tak a w dużym namiocie sobie spokojnie dziewczyny dojdą do końca fazy kwitnienia a przy okazji zobaczę czy ten chińczyk 300w zdaje egzamin na kwitnienie bo na wegu daje radę doskonale 👍 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach