Mechanik 688 Napisano 29 Lipca (edytowane) @Kolober@ RQS to syf, mówiłem Ci, to może być półautomat, albo automat - trzymaj na 18/6 i jeżeli nie będzie kwitnąć dalej to znaczy, że to u niej normalne, jeżeli zakwitnie to ma geny ruderalis i zakwita sama. Inna sprawa, że mogła zacząć kwitnąć od stresu (za dużo cięć, lub otwierałeś namiot w nocy, kiedy lampa była włączona i światło zzewnątrz dostawało się do boxa, też fakt, że miałeś za małą doniczkę i korzenie wypełniły ją bardzo szczelnie mógł wpłynąć na to, że roślina pomyślała, że to już czas zacząć kwitnąć, bo więcej nie urośnie. Moja rada - potrzymaj je tam z tydzień i zobacz co będzie grane. Ew. te automaty do dużego, a tą jedną sztukę do małego przenieś i przełączaj, to też będzie efektywne PS: nie wierz we wszystko co pisze chat gpt, weryfikuj na innych forach o uprawie lub na tym, oglądaj fotorelacje, jest spora szansa, że takie coś już się komuś przytrafiło. Ale też jak znajdziesz jeden przypadek to od razu tego nie klasyfikuj, że to jest dowód, zawsze miej jakąś wątpliwość Edytowane 29 Lipca przez Mechanik 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano 29 Lipca @Mechanik wiadomo i tu masz rację i wiesz co? W uprawie zawsze warto mieć jakieś (ale) w zanadrzu i trzeba być przygotowanym dosłownie na wszystko😅 A z tą panną to tak jak mówisz na razie obserwacja tej suki 🤨😅 i mam nadzieję że jeżeli to automat to że pozostałe dwie też. A jeżeli nie no to niestety będę musiał ją kilim bo nie będę miał co z nią zrobić 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 688 Napisano 29 Lipca @Kolober@ jak pakowali to zapewne nikt nie brał jednej pestki jednego rodzaju z jednego źródła i dwóch tego samego rodzaju z innego, więc jeśli jedna jest automatem, to pozostałe zapewne też @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano 31 Lipca @Mechanik elo👊, dzisiaj muszę przerobić lekko siatkę bo ta co ja kupiłem to ma oczka na 15cm😅 i ramkę już zrobiłem a oczka najlepiej co 5cm rozstawić nie? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 688 Napisano 31 Lipca @Kolober@ tak, co 5 będzie git 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano 3 Sierpnia Siemanko 👊 dziewczyny równo elegancko i już porosły ładne sałaty i jeszcze z tydzień i pójdzie siatka. Pozdrawiam Dzisiaj wieczorem wypada podanie nawozów tak że będzie karmiono😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano 4 Sierpnia Siatka założona i zaczynam się już na prawdę denerwować bo szczerze mówiąc to ustawiłem ja na wysokości 40 cm od szczytu donicy. I żeby nie nad stan który ma wylądować w drugim namiocie to ustawił bym ją na 35cm i już powoli rozkładał gałązki. A tak boję się żeby się nie okazało że namiot za wąski 😅😉 i szczerze mówiąc to już myślałem nad tym żeby wystawić te trzy sztuki na balkon ale tam szaleją jebane wciornastki i trzy rośliny prawie ojebały😟. A tak swoją drogą to zna ktoś jakiś dobry sposób na to gówno? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 688 Napisano 5 Sierpnia @Kolober@ teraz siatka Ci będzie tylko przeszkadzać, załóż jak będą miały 60 cm, żebyś miał co przekładać w ogóle 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano 5 Sierpnia @Mechanik ok w sumie to one mają taki przyrost że zajmie im to jakieś 5 dni bo dziennie dochodzi jakieś 3-4 cm. I pytanie z drugiej beczki znasz jakiś sposób na wciornastki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 688 Napisano 5 Sierpnia @Kolober@ a nie wiem, nie miałem nigdy tego problemu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano 8 Sierpnia (edytowane) @Mechanik wiesz co mam pytanie tu na zdjęciu masz liderkę tej uprawy ma już ponad 50cm i myślę że chyba będzie najlepiej jak wstawię ja do tego małego samą. Chyba lepiej wstawić jedną najsilniejszą i zrobić jej dobre warunki jak wstawić dwie średnie co? Jeszcze troszkę podrośnie i akurat ostatnia co mi została zdąży dojść i wstawię tą pod siatkę. A te dwie małe na balkon i niech tak siedzą 😅 Tak na zdrowy rozum lepiej trzymać jedną konkretną jak dwie szkapy tym bardziej że ona jest po trzech toppingach i będzie ci robić 😉 ma jak dobrze policzyłem 24 szczyty główne 😁 już jej kupiłem donice 18l czy 22l będzie lepsza? Edytowane 8 Sierpnia przez Kolober@ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 688 Napisano 8 Sierpnia @Kolober@ też bym tak zrobił ^ ^ zalezy ile mikoryzy dasz na przesadzeniu, jak łyżeczkę to daj mniejszą, jak z dwie stołowe to daj większą 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano Poniedziałek o 19:37 Witam koleżanki i kolegów 😁 dzisiaj dziewczyny miały robiony pomiar ranoffu i oczywiście bez przygód się nie obeszło.😅 Zdążyłem pomierzyć trzy rośliny jak coś mnie tknęło żeby sprawdzić miernik ph czy jest skalibrowany poprawnie. No i jak myślicie? Dupa w h.j Wach iście średnio o 0,5ph a to już jest sporo. najbardziej zdumiał mnie pomiar Sherbet Queen 2 bo pH miała 5,5 to przepłynąłem ja dwa razy wodo o pH 7,5 i doszedłem do pH 6,01 i muszę pamiętać żeby jeszcze trochę je podbić 😉👍 I nie chcę mi się przepisywać pomiarów to wrzucę zdiecia z zeszytu 😅😉 tam pH już poprawione 😁 A no i lekko je przeżadziłem bo dużo szczytów było zasłonięta i przez to były mniejsze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano 15 godzin temu @Mechanik elo👊 mam pytanko dotyczące tego jednego skywalkera 2 to ta co ma iść do małego namiotu. Dzisiaj ścinam ostatnią sztukę z pierwszej uprawy no i w końcu będę mógł przesadzić i wsadzić do namiotu ta jedna sztukę i powiedz mi jedna rzecz, ona ma jakieś 65cm i może najpierw ja przesuszyć żeby założyć siatkę jak najniżej bo tent ma tylko 160cm wysokości. To było by chba najlepsze rozwiązanie co? No i chciałem już dokupić klimę z osuszaczem bo znalazłem dosyć dobrą (chyba) po wystawową za 99euro, albo to samo ale bez pilota i kolnierza na okno za 70 euro ale za tydzień tu w Berlinie na być już spore ochłodzenie bo ma być po 20° i tak się zastanawiam🤔 bo myślałem jeszcze nad tą listwą zasilającą 5AC spider farmer plus wiatrak dedykowany do mojego zestawu no ale wydaje mi się że klima z osuszaczem powietrza bardziej się przyda jak ta listwa co? A tą listwę mogę sobie za miesiąc kupić bo w niej są czujniki które mierzą EC gleby, temperaturę gleby i wilgotność gleby ale bez tego mogę się obejść bo i tak teraz będą miały sprawdzany ranoff co tydzień i raz w miesiącu flush. Chyba dobrze to rozkminiłem 😉? Bo kurde w tej uprawie z automatami akurat to zaniedbałem jak były już na flo i nic dziwnego że dwa krzaki się zablokowały jak nawozy podawane były na pałę 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 688 Napisano 11 godzin temu @Kolober@ Nie rozumiem co ma przesuszanie rośliny do założenia siatki. Przy naginaniu roślina powinna być nawodniona, najlepiej tak z dzień, dwa po podlaniu, żeby łodygi były giętkie, jak przesuszysz, to złamiesz. Nawet po podlaniu jest szansa, że złamiesz, to trzeba z wyczuciem robić, na luzie. Jak masz 160 cm namiot to jest 20cm wyższy niż mój 😁 naginaj je tam jak chcesz, będzie jeszcze zapas miejsca, ew. filtr za namiot daj. Klima, jeśli nie kwitną, to Ci raczej niepotrzebna, chyba, że masz tam po 35 stopni, to wtedy warto. A co do tej listwy to nie wiem co to jest, wydaje mi się, że zbędny wydatek. Jakieś tam sprzęty są konieczne, ale kupowanie tego wszystkiego bez wiedzy, a może bardziej swojego systemu jak uprawiać to niewykorzystywanie potencjału tego elektronicznego ustrojstwa w całości. To są tylko pomoce, większość tych rzeczy nawet nie jest niezbędna do uprawy w domu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano 8 godzin temu @Mechanik no widzisz wszędzie gdzie czytam i się pytam lub rozmawiam z ludźmi to wszyscy mówią żeby właśnie przed podlewaniem naginać rośliny bo wtedy naturalnie robią się wiodkie. A jak na pompujesz je wodą to robią się twarde i nabite i potrafią pęknąć. I do tej pory jeżeli robiłem lst to właśnie przed podlewaniem a jedyny raz kiedy je podlałem i coś mnie kopnęło w głowę i chciałem poprawić jeden szczyt to pękł. Może zbieg okoliczności nie wiem. A co do podzielenia roślin i wyginania to właśnie działam i podjąłem całką inną decyzję. I jak skończę to wrzucę updated i teraz już nie będę się pytał już o takie sprawy i zacznę polegać bardziej na swojej dotychczasowej wiedzy i intuicji. Po prostu chcę się przetestować co dało mi te sześć miesięcy spędzone na czytaniu i edukowaniu się co do upraw konopi indyjskich 😉😁 Oczywiście to nie ma nic wspólnego z radami od ciebie bo one są trafne i zdobyte przypuszczam że przez parę lat ,dlatego jak najbardziej szacun👊 I pewnie jeszcze się zwrócę o pomoc jak już naprawdę będę w kropce😉 ok bo roboty od groma i jak na razie to nie wiem za co się złapać 🤔😁😉 A co do tej listwy to tam są czujniki które wkładasz w glebę i oda dają tyle że wciąż na bieżni co stan EC, temperatury i wilgotności gleby. To jest takie ułatwienie jeżeli chodzi ci do pomiarów z gleby. I chciałem zapytać się WBB czy są to dane realne bo on to miał. I tyle gadżet do ułatwiania życia jeżeli to naprawdę działa. Bo chyba nie muszę ci mówić do czego większość takich urządzeń na co się nadają? Nie mówię o tych z górnej półki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 688 Napisano 6 godzin temu @Kolober@ jak dla mnie na śmieci się nadają, z uprawy na uprawę jestem coraz bardziej przekonany 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano 6 godzin temu @Mechanik no właśnie doszedłem do tego samego wniosku ale pewnie i tak z czasem to ja dokupie z uwagi na to że ta listwa działa również jako timery i jako przedłużacz. Ale to pewnie będzie na końcu. A tym czasem już po akcji rozmieszczania dziewczyn i zakładanie siatki. Uwagi mile widziane😁😉 znowu mi się trochę pozmieniało i finalnie skończyło się na tym że w małym namiocie po przymiarce wylądowały Sundea Driver i Sherbet Queen 1. No i pierwsze w życiu rozkładanie siatki i myślę że poszło całkiem spoko 👍 😁. No i w dużym namiocie spider farmera zostały trzy sztuki, czyli bubblegum xl, Skywalker2 i Sherbet Queen2. I na te dziewczyny również poszła siatka i jak stwierdził jeden kumpel suszarka na pranie 🤣 🤣 🤣 a oto efekt finalny i jestem ciekaw jak będą wyglądać jak się podniosą 😅 Tak było po rostawieniu dziewczyn I po @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 688 Napisano 5 godzin temu @Kolober@ z czasem się okazało jak bardzo to niepotrzebne wszystko było 😁 ile jeszcze to na wegu będziesz trzymać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 210 Napisano 5 godzin temu (edytowane) Nie długo i myślę że do dwóch tygodni to max jak nie tydzien, muszę zobaczyć jak będą reagować i zobaczę jak będą wyglądały jak się podniosą. Teraz chcę żeby doszły do siebie tak ze dwa dni i lollipoping zrobię, te co nie będą dorastać do siatki powycinam i ogień 🔥 😉 tak myślę 👍 Ale tak szczerze mówiąc to przemawia za mną tydzień, bo przecież one będą do trzech tygodni zapierdalały do góry a miejsca wiele nie zostało 😉 I powiem ci że założenie było inne ale źle nie wyszło 😉 chociaż nie do końca inne bo na początku miałem do małego wsadzić dwie a do dużego cztery ale są trzy 😅 no ale podczas uprawy trzeba brać pod uwagę zmienne 😉 i myślę że lepiej trzy takie same jak cztery inne. I do tego ten ⛺ myślę że na sezony po tak długim wegu jest idealny na właśnie trzy rośliny. Donice są w odpowiedniej odległości i rośliny się nie duszą jedna o drugą. Oczywiście jeżeli zrobił bym jeden no max dwa toppingi to wtedy mógł bym wsadzić cztery rosliny bez problemu . Jednak kwadrat to kwadrat chociaż tu też nie narzekam bo miejsca mam sporo i wszędzie zajebisty dostęp 😁😉 Edytowane 4 godziny temu przez Kolober@ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach