Skocz do zawartości
Kolober@

Nowy box nowe wyzwania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam growerów, mam taki mały dylemat. Wjechał mi dzisiaj zestaw od spider farmer Namiot 70×140×200 z lampą SE4500 to jest 320w też spaiderka i mam pytanko w związku z tym. Wysokość od lampy do najwyższego szczytu to 30cm ale to ta nie trenowana a te po treningu mają około 50cm. Lampa jest ustawiona na 70% i jak byście poradzili mi ją ustawić i przypominam że nie trenowana ma 30cm i nie mam z dużego ruchu żeby ją obniżyć chyba że zwiększyć moc? Jak myślicie? A i z uwagi na to że miałem troszkę miejsca to z balkonu wjechały jeszcze jedna Special Quinns i jedna Royal AK bo te słońce jest jakie jest i różnica w roślinkach jest w huj. Zresztą sami zobaczcie i proszę o rady. Dzięki i pozdrawiam 

Screenshot_2025-06-16-19-43-31-020_com.sf.meizhi.jpg

IMG_20250616_180334.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik kuźwa że ja o tym nie pomyślałem 😅 aż mi głupio 😅😁🤣 ale dzięki za podpowiedź. A jak możesz powiedzieć czy zostać jak na razie na takiej mocy co? I co parę dni zwiększać?bo to jest u jednej 10dzien jak zaczęła kwitnąć a reszta to tak po 6dni od pierwszych preflowerów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik misja wykonana 😅😁

IMG_20250616_223232.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ jak dla mnie to dużo im i tak grzejesz jak na chwilę obecną, ja do wczoraj jechałem na 30cm dystansu i 60% mocy przy lampie 200w, bo przy 80% się jarały liście, ale ja to je goliłem, więc z braku liści nie miały jak mocy przerobić. To musisz sam patrzeć jak idą, jak na początek kwitnięcia to zostaw im te 70%, poczekaj z tydzień, daj im dyszkę więcej (czy ile tam możesz regulować najmniej) i tak podbijaj. Nie zapomnij tylko im supli dawać, ew. jak ogolisz, żeby doświetlić to zmniejsz wtedy znowu moc, bo Ci pojara itd. Musisz metodą prób i błędów to sprawdzać, krzak krzakowi też nierówny. Ja sprawdzam jak rośliny reagują na krótkich odcinkach, czasówka włącza lampę o 20, lampy gasną o 14. O 20 podkręcam im o 25%(to jest jeden poziom u mnie) i patrzę jak wstanę np. o 6 rano, czy końcówki nie robią się przyjarane, żółte, czy brzegi np. nie są wyciągnięte w stronę lampy, wtedy wiem, że mają za dużo, albo że temperatura za wysoka. I wtedy zmniejszam z powrotem, zawsze trzymając lampę nie więcej niż 30cm od szczytów, tak jak pan producent przykazał. I za jakiś czas, powiedzmy tydzień, znowu sprawdzam. Ilość liści ma znaczenie również, wtedy można sobie pozwolić na więcej, ale ja chce mieć duże topy, a nie duże liście. Jak masz dużo liści to i wilgotność jest większa, temperatura rośnie większa, musisz mieć mocniejszą wentylacje, dobrze wyregulowaną, żeby obieg był w gałęziach i tuż nad topami. Ja mam taki mały namiot, że kombinacje alpejskie codziennie są grane, ale w sumie, im trudniej jest, tym szybciej się uczysz, bo musisz działać szybciej, żeby to dostosować do swoich warunków. Popatrz jak to rośnie, wyciągaj wnioski i zobaczysz sam, że to prostsze niż myślałeś na początku. Uważam, że teraz Ci idzie świetnie, masz zdrowe rośliny, tam gdzie lst są fajnie rozłożone, no nic tylko czekać aż się tam coś uformuje. Na kwitnienie dawaj im też stopniowo, zeby sie przyzwyczaiły i jak się rozbujają to pełne dawki i będą topy jak pięści

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajebiście wielkie dzięki👍 i dzisiaj zamierzam je lekko ogolić później wstawię fotkę. A tak ogólnie wentylację mam dopasowaną do namiotu bo to cały kompletny zestaw mi przyszedł i ja mam czasówkę ustawiona tak że zachód słońca ( dosłownie trwa 20min) i zaczyna się 11 tej a wschód(wschód tą samą opcja 20min)  od 17 tej i jestem ciekaw czy ta funkcja coś daję? A regulacje lampy mam po jeden procent i przy tych gabarytach z temperaturą nie mam problemu no zobaczymy jak jesze upały przyjdą. Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedzi 👍👊🫵😁

17501404558065775611598474619528.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@  profesjonalny sprzęt 🙂 to pewnie jakaś funkcja zaciemniania, czy rozjaśniania, uruchamia i gasi lampy co jakiś procent, żeby imitować wschód i zachód słońca 😄 Musi to fajnie wyglądać, w pokoju bym sobie to zamontował 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fakt tylko ciekawe jaki to ma wpływ na roślinki bo ta funkcja ma imitować naturalne warunki i ja ustawiłem tak że wschód i zachód trwają po dwadzieścia minut. Ale to można zmienić na ile chcesz i tak samo mieszka może ustawić tak żeby imitował warunki naturalne i zmienia sam intensywność wiatru na różnym posunie oscylacji. Ale wiatrak muszę dokupić bo siana nie starczyło na wszystko od razu 😅 a i tak wypłukała się moja skarbonka😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ żeby tak profesjonalnie imitować wschody i zachody, to jeszcze trzeba by czasówkę stopniowo przesuwać przy sezonach, godzinę mniej światła co jakiś czas, czy pół godziny, aż do tych 12, do zrobienia. A czy to coś poprawia, trzeba by było spytać kogoś, kto robi outdoor i indoor i ma porównanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Mechanik napisał:

@Kolober@ żeby tak profesjonalnie imitować wschody i zachody, to jeszcze trzeba by czasówkę stopniowo przesuwać przy sezonach, godzinę mniej światła co jakiś czas, czy pół godziny, aż do tych 12, do zrobienia. A czy to coś poprawia, trzeba by było spytać kogoś, kto robi outdoor i indoor i ma porównanie

Dokładnie tak jak piszesz ale myślę że raczej nie zaszkodzi ewentualnie pomoże i jak już mam w swoim zestawie tą funkcję to niech sobie działa bo wiadomo możesz ją wyłączyć. I jak będę miał jakieś porównanie to dam ci znać bo tak myślę że do małego namiotu wstawię jeden Automat i w dużej też z tego samego gatunku i zobaczymy jak to wyjdzie. Bo w małym mam lampę 300w ale chińczyk i jeszcze do wczoraj rosły w małym boxe i muszę przyznać że ten chińczyk daje radę i będę chciał żeby ta jedna roślinka doszła do zbiorów pod tą lampą i porównać te lampy.

17501578005706689764343019967039.jpg

17501578417847457295643229301079.jpg

Screenshot_2025-06-06-22-16-31-250_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Cholender napisał:

@Kolober@ spider farmer to tez chińczyk, tylko w ładniejszym opakowaniu 😉

Ta to też wiem i z tą różnicą że to jest już renomowana firma a ta którą używałem do tej pory to jakaś bez firmowa sztuka i nie można wierzyć do końca w opis bo tam jest nawet napisane że ona leci na Samsungu a z resztą wrzucę skrina 

Screenshot_2025-06-17-15-09-42-505_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Do tego klasa energooszczędna to F

Screenshot_2025-06-17-15-11-54-222_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Ale z drugiej strony to jak dotąd nie mogę powiedzieć złego słowa na tą lampę była do teraz nastawiona na 70% a wyniki widzieliście na zdieciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Część wam, dzisiaj za radą kolegi ogoliłem trochę moje roślinki i teraz tak sobie żyją 👍 i myślę że kumpel miał rację z uwagi na to że część szczytów była zasłonięta. I wyglądają tak

IMG_20250617_180104.jpg

IMG_20250617_180011.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za przypomnienie i już zastosowane👍🫵👊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Mechanik napisał:

@Kolober@ nie zapomnij o świetle, zmniejsz do 50% na dzień, zobacz czy liście się podniosły wtedy podbij do 60%

A możesz polecić mi jakis dobry booster na kwitnienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej mineralny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ ja używam Bloombastic od Atami, ale Biobloom + Topmax to też zadziała. Ja ładuje Biobloom, Bloombastic i TopMax, ładnie się szronią, nawet wiatraki już pokrywa trichomami, puchną w oczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panie i Panów. Dzisiaj zaczęła się nowa uprawa, pestki wsadzone w waciki i czekam na kiełki😁😎👍 i tak jak chciałem pierwsze fotoperiodyczne. Plan prosty dwa albo trzy razy topping i scrog, myślę że jest to dość prosta technika.

Wstawiłem do kiełkowania:

3× Royal Skywalker 

2× Sherbet Queen 

1× Sundae Driver 

Jutro założę fotorelację i wszystko opiszę to będziecie mogli śledzić postępy lub też błędy 😅. A i jeżeli ktoś potrzebuje to mam darmowy kod na trzy pestki od Royal Queen Seeds. Proszę pisać to wyśle na priv. Trzeba go wykorzystać do końca sierpnia. Pozdrawiam 

IMG_20250618_184320.jpg

IMG_20250618_195501.jpg

IMG_20250618_195829.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi