hazera 138 Napisano 13 Czerwca Cześć, jak w temacie ostatnio pierwszy raz podlałem roslinke tak, zeby przeleciala przez doniczke w celu sprawdzenia ph wylotu. Miernik pokazal mi 5.5ph mimi tego, ze woda ktora podlewam(z akwarium) normuje do poziomu 6.2-6.5 zalezy jak mi chlupnie ph- i tutaj pytanie zaczac juz teraz cos dzialac? Roslinka ma kolo 55dni i od 2 tygodni kwitnie (auto). Na ten moment wszystko wyglada w porzadku, ale czy to sie nie odbije w przyszlosci? Moze zaczac podlewac np. woda z ph 7.5? Ziemia to Lightmix od biobizz. Co myslicie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1544 Napisano 13 Czerwca @hazera Dobrze, że sprawdziłeś pH wody, która wypływa z doniczki – 5.5 to już dość nisko i może w dłuższym czasie utrudniać roślinie pobieranie niektórych składników, np. wapnia i magnezu. Skoro podlewasz wodą o pH 6.2–6.5, a ta wypływająca z dołu doniczki ma 5.5, to znaczy, że ziemia się zakwasza – Lightmix od Biobizz potrafi to robić z czasem, zwłaszcza jeśli używasz nawozów organicznych. Co możesz zrobić: – Na razie bez paniki – jeśli roślina wygląda dobrze, to świetny znak. – Warto jednak zacząć lekko podnosić pH wody do podlewania, np. do poziomu 6.8–7.0 – ale nie od razu 7.5, bo to zbyt duży skok. – Obserwuj, jak zmienia się pH wody wypływającej z doniczki – powinno się stopniowo podnosić. – Możesz też raz podlać samą wodą o pH 7.0–7.2 bez nawozów, żeby trochę wypłukać podłoże i wyrównać odczyn. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 138 Napisano 14 Czerwca Po 2.5l wody mialem wyplyw ok 200ml. Myslisz, ze jak odpuszcze na 2 kolejne podlania nawozy i wleje im czystej wody tak kolo 2l to wszystko bedzie klawo? Tego co maja w ziemi powinno im chyba starczyc? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach