Kolober@ 188 Napisano 25 Czerwca @Mechanik ok tak też spróbuję z tymi ustawieniami💪 a co do roślin to raczej są zdrowe zrobię jeszcze zaraz wyraźne zdiecia i jak możesz to zobacz wprawnym okiem 😉 a to że roślina roślinie nie równa to zdążyłem zobaczyć i to się tyczy wszystkiego pobierania wody pokarmu czy suplementów i to również przekłada się na wielkość rośliny,plony i jakość pewnie też a z genami nie wygram ani ja ani nikt inny prędzej się ze 💩amy 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 634 Napisano 25 Czerwca @Kolober@ śliczne są, śmiało możesz działać z lampą 😁 Właśnie dodaje upa odnośnie swoich, stay tuned 😁 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 25 Czerwca I tą co najbardziej się rozwinęła muszę pilnie nakarmić bo przy ranoffie EC miała 487 tak że głodna ale i w sumie wszystkie ale teraz muszę czekać aż wipiją to co nalałem @Mechanik a najlepsza jest ta z balkonu pseudonim artystyczny (Fajka)🤣🤣🤣🤣🤣 Ok dzięki za nowe info i spoko rozmowę🤝 idę coś zapalić i obejrzeć jakiś film bo przez moje roślinki to albo na internecie na forach albo w namiocie jak nie jednym to drugim 😉🤣 biedny żuczek nawet chwili wolnej🤣🤣🤣 dobra pozdrawiam i miłego wieczoru 👋 🫵 Ok dzięki za nowe info i spoko rozmowę🤝 idę coś zapalić i obejrzeć jakiś film bo przez moje roślinki to albo na internecie na forach albo w namiocie jak nie jednym to drugim 😉🤣 biedny żuczek nawet chwili wolnej🤣🤣🤣 dobra pozdrawiam i miłego wieczoru 👋 🫵 Ok dzięki za nowe info i spoko rozmowę🤝 idę coś zapalić i obejrzeć jakiś film bo przez moje roślinki to albo na internecie na forach albo w namiocie jak nie jednym to drugim 😉🤣 biedny żuczek nawet chwili wolnej🤣🤣🤣 dobra pozdrawiam i miłego wieczoru 👋 🫵 Ok dzięki za nowe info i spoko rozmowę🤝 idę coś zapalić i obejrzeć jakiś film bo przez moje roślinki to albo na internecie na forach albo w namiocie jak nie jednym to drugim 😉🤣 biedny żuczek nawet chwili wolnej🤣🤣🤣 dobra pozdrawiam i miłego wieczoru 👋 🫵 Sory bo internet mi zamulił 😅 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 634 Napisano 25 Czerwca @Kolober@ hahaha, tak dobrze pożegnany jeszcze nie byłem 😁😁 Fajnie to Ci idzie, muszę też poczytać o nawożeniu mineralnym, zastanawiam się czy można im stale trzymać wysokie EC, tak, żeby nonstop byłyby na potężnym ssaniu. Sam muszę sobie wybudować miejsce do uprawy, potem w planach box 1,5m² i lumatek zeus 600w 3.1, wtedy dopiero będą lasy. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 25 Czerwca @Mechanik no nie wątpię ale muszę ci powiedzieć że ten zestaw mam półtora tygodnia i mega jestem zadowolony i widać różnicę w uj . Chociaż co do tamtej lampy tak jak pisałem to nie mogę złego słowa powiedzieć i jak ma ktoś budżet na 130 euro i chcę lampę LED 300W z regulacją i to jets rzeczywiste sprawdzone 300W to polecam z czystym sumieniem 👍 A mi chodzi tu o całość jako zestaw i automatykę to jest mega muszę tylko jeszcze dokupić specjalnie dedykowany wentylator z symulacją naturalnego wiatru😁🤣🤣🤣 i jak zawsze coś 😁. Ok jeszcze raz pozdrawiam i do jutra przypuszczam😉👊🫵 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 634 Napisano 25 Czerwca (edytowane) @Kolober@ Ja muszę jeszcze tylko sterownik do osuszacza powietrza ogarnąć, żeby się włączał, gdy wilgotność przekroczy x% i styka, a tak to mam już wszystko co potrzeba. Lampa, box, wentylatory wlotowe i wylotowe + kilka zapasowych, dwa mieszaki, klimatyzacja, osuszacz, kostka do czasówki, kostka do klimatyzacjiz termostatem i z sondą temperatury, mata grzewcza do sadzonek z inkubatorem, termostatem i sondą, mierniki, lampa, dwa boxy, nawozy, druty, druciki, trytyki, miara, siatka do SCROG, doniczki różnego litrażu i sekatory. Nawilżacz jakiś też mam, ale już się nie przyda. Edytowane 25 Czerwca przez Mechanik 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 25 Czerwca Spokojnie kumpel myślę że powoli też dojdę do tego poziomu a i tak na tą chwilę po trzech miesiącach i tak źle nie jest 💪 ja jeszcze myślę o osuszaczu i klimie ale to z czasem co wypłatę mogę co tam dokupić i tak pewnie będzie a o akcesoriach to mam też opór i ostatnio się śmiałem że jeszcze że dwie przeprowadzki to prędzej na ryby pójdę z tą siatką jak użyje jej do suszenia😉🤣🤣🤣 a no i orginalny nawilżacz od spider farmer tak samo osuszacz bo klimy chyba nie mają rteż chcę kupić a Infiniti dać do małego boxa. A i siatkę do dużego muszę ogarnąć dobrze że mi przypomniałeś bo mam wolne do poniyto ogarnę. Dzięki👍🫵 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 26 Czerwca @Mechanik Siemasz nie chciałem ci śmiecić a twojej foto relacji bo znowu mam kocioł z tymi nawozami😉 których używać bo jeszcze nie dostały nic oprócz microryzy i grzybów trichoderma pod nasionka jak lądowały w ziemi no i ostatnio dostały root booster na pół litra wody 2,5ml. I zastanawiam się czy tym co chcę podawać biobizz to czy już coś im lać przy następnym podlewaniu. Zaznaczam że muszę dokupić akti-vere i bio-heven bo tego nie mam jeszcze. Pomożesz jak coś z tymi nawozami od biobizz?🤔😁 I podsunęła mi pomysł na siatkę do scrog bo na ten mały namiot tj80×80×160cm to mam dedykowaną do namiotu pod wymiar. A do tego 70×140×200cm to taki nietypowy wymiar a tak poza tym to jak zakładałem ja na ten mały to na krawędziach robiły się łuki do środka i bez ramy się nie obejdzie a twój patent na siatkę jest cool😉👍 dlatego jutro albo w poniedziałek do budowlanego po rurki i będzie mały modelarz (zrób to sam) 😉 i tak poza tym jak sam coś zrobisz to daje podwójną radoche 😁 tak że brawo ty👏 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 634 Napisano 26 Czerwca @Kolober@ pewnie, że pomogę, powiedz; tym co chcesz lać biobizza, ile one dni mają i jakiej ziemi używasz. do siatki kup sznurki najlepiej nylonowe, nie kupuj żadnej juty, ani nic takiego, bo się strzępi i będziesz mieć syf w topach. I kup klej do pvc, bo rurki będą Ci się obracać od naprężonych sznurków i sznurki mogą spaść z wkrętów 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 26 Czerwca Małe wyskoczyły 22go z ziemi bubblegum xl dzień później bo był dosadzany z uwagi na ten czarny kiełek, pamiętasz? Czarne geny?🤣🤣 Ale praktycznie nie odstaje od reszty. Ziemia biobizz Light Mix i kurde myślę że chyba jednak te w dużym namiocie pojadą na biobizz a dwie albo trzy w małym. A jak myślisz na ten namiot co mam wejdzie pięć sezonówek? Jeden mam 70×140×200cm a drugi 80×80×160cm albo w tym małym trzy? Bo jeżeli nie to jedną będę musiał kilim😢 a nie lubię 🤬 apropos tego czarnego kiełka to napisałem do RQS i dzisiaj przyszyły mi trzy pestki Royal Skywalker 😅 odjebalem wyłudzenie 🤣🤣🤣🤣🤣dzisiaj małe wyglądają tak Ta na dole z prawej jest do tyłu ale ona sobie sama ujebała jeden liscień jak wychodziła ze Skorupki 🤣🤣🤣 wariatka od małego 😅🤣🤣🤣 Bo mineralne podaje dopiero jakoś za dwa tygodnie ale jak przesadzam częściej to dopiero po miesiącu 🤔 jakoś tak👍 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady in Green 2959 Napisano 26 Czerwca @Kolober@ to ile sezonów zmieścisz w namiocie zależy od wielkości doniczek i długości wega. Ja na 1m² zazwyczaj mam 6 sztuk ale miałam i 3, miałam też chyba 9 lub 10. Ty decydujesz. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 26 Czerwca @Lady in Green wiesz co uzależniony jestem trzymać je tak długo na wegu dopóki nie dojdą te w dużej szafie ale planuje przynajmniej trzy razy topping zrobić i myślę tak z półtora miesiąca że wyjdzie tego Wega chyba 🤔😉 . A tak żeby się zmieściły wszystkie to w jakich dolnicach? I chyba kupię do nich dolniczki plastikowe kwadraty bo mam już do nich takie 3,5l z podkładkami i chcę ogólnie zobaczyć jak się w nich uprawia😁 A najlepsze że dawałem małym pić i kurwa zapomniałem unormować im pH i dostały ponad 7 pH coś robić? Przepłukać o pH 6? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady in Green 2959 Napisano 26 Czerwca @Kolober@ z pH nie pomogę, 7 wg mnie do zaakceptowania ale nie mam pewności bo w sumie nigdy nawet tego nie sprawdzam u siebie i nie kontroluje. W 11l - 15l bym pewnie celowała. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 27 Czerwca @Lady in Green OK jeszcze raz dzięki 👍 👊 🫵 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 27 Czerwca A małym nic się nie stało, dzisiaj zajrzałem do nowej uprawy i wszystkie stoją jak ta lala 😁 👍 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 27 Czerwca Piąty dzień życia roślinek 😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 27 Czerwca @Mechanik hej pisałem wcześniej ale nie dedykowałem odpowiedzi do ciebie to chyba nie widziałeś. Dzisiaj to jest ich piąty dzień bo z ziemi wyskoczyły 22go i ziemię mają biobizz Light Mix i jak na razie dostały przy wkładaniu pestek microryze, grzyby trichoderma i podlałem to wodą z dodatkiem root booster na pół litra wody poszło 2,5ml. I wczoraj podlewałem je i dostały po 200ml wody z dodatkiem na 1,5litra 1ml root booster i 1ml Calmag. A w małym chcę zostawić 1× Royal Skywalker i 1× Sherbet Queen. Pozdro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 634 Napisano 27 Czerwca @Kolober@ Właśnie przeczytałem wszystko - w 80x80 4 rośliny w 11l wejdą spokojnie, ale jak chcesz robić wega 1,5 miesiąca to korzenie przerosną doniczkę pod koniec uprawy, może nie jakoś tragicznie, ale ja je już zawijałem i chowałem pod podstawkę, żeby od lampy się nie zjarały, dwie 15-20l doniczki to ładnie to wypełnisz, po roślinie na pół w scrogu, ale też dobrze poprowadzone lst zrobi robotę. No i tak jak Lady in Green Ci pisała - jak dasz mniejsze, 3-5l i dasz ich więcej, flipniesz je po 2 tygodniach w sogu, to też się zmieszczą, ew. więcej zabawy z układaniem, musisz stestować to. Co do PH, jak raz podlejesz większym ph to nic się nie stanie, gleba się i tak wyreguluje sama, nie ma potrzeby tam cudować za dużo, zwłaszcza na początku. Dawaj im enzymy, żeby rozkładało materię na papu dla bioorganizmów, bioheaven, activerę i dopiero w 3 tygodniu jakieś N po pół dawki dorzucaj i stopniowo dochodź do pełnych dawek. No i co, pilnuj ph runoffu, podlewając z nawozem, żeby wiedzieć jaki jest trend i w którym momencie zwiększyć ph roztworu no i powodzenia 🙂 Do większego namiotu władowałbym 6, a do małego 4 jedenastki, ale to jak robiłbym automaty, sezonów możesz dać o dwa mniej w każdym, większe doniczki i lepszy plon z tego na pewno będzie. I to dobrze, że wysadziłeś więcej, po miesiącu skapniesz się, że któraś nie idzie tak jak reszta i lepiej ją wyjebać. Zapamiętaj, że to są praktycznie chwasty, nie szkoda tego wyrzucać, a dobrze wyselekcjonowane rośliny odpłacą Ci lepszym plonem jak nie będą stłoczone jedna na drugiej 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolober@ 188 Napisano 27 Czerwca @Mechanik siemasz, ja myślałem żeby po dwóch-trzech tygodniach przesadzić je do 3,5l tam odczekać ze trzy cztery dni żeby doszły do siebie i zrobić im pierwszy topping to by wychodziło około miesiąca a nawet do półtora. I wzasadzie przez całe Vega nie musiał bym ich karmić grow. I dopiero po przejściu na flo podał bym im z połową dawki grow i micro zostaje no i wchodzi bloom ale wiadomo że do tego czasu lały by się suplementy typu algi, Calmag,silicate, i inne. Ale to jak jadę na mineralnych a tu na biobizz podają żeby podać im już w pierwszym tygodniu 2ml grow i tak dalej i jak bym dodał mineralnych to przypuszczam że bym przesadził a tu widzę że nic się nie dzieje ja przelejesz? Oczywiście pewnie są jakieś granicę.🤔 Dobrze to rozumiem z tymi organicznymi? To tak jak by one były dla rośliny dostępne i ona pobiera tyle ile potrzebuję a w mineralnych tak jakbym się trulla jak jest ich za dużo. @Mechanik chyba żeby pierwszy topping zrobić w tych dolniczkach co są teraz bo myślę że do pierwszego toppingu powinny wystarczyć i dopiero przed następnym toppingiem przesadzić? Jak myślisz? To wtedy mógł bym je nakarmić. Ale też mogę zacząć je karmić tak jak pisałem wyżej 🤔 dopiero jak trafią do docelowej dolnice i myślę że takie piętnastki będą ok @Mechanik kumpel dzisiaj czytałem recenzję tej lampy co mam i określili ją do Ferrari w tych w nowych lampach LED, tam było chyba pięć różnych marek. Kurwa powiem ci szczerze że nawet nie wiedziałem że te lampy mają taką renomę a chodzi tu o diody Samsunga Evo jakieś. W końcu wyszedł mi strzał w ciemno a nie raz już mi wyszedł i mam syna😁🤣🤣🤣🤣 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mechanik 634 Napisano 27 Czerwca (edytowane) @Kolober@ w organicznych też może przyjąć za dużo jak lejesz silca i masz dobre życie w glebie to też mogą przerobić Ci tyle jedzenia, że roślina weźmie to nawet z nadmiarem. Tylko jak chujowo nawozisz to się nic nie stanie, w sensie, nie dajesz żadnych supli, jakbys tylko grow i bloom lał, to raczej wątpie, że przenawozisz. I nie widzę sensu w przesadzaniu ich tyle razy, dałbym je na start do małych kostek, potem od razu do docelowych, co niby ma na celu dawanie ich do 3,5l po drodze? Dodatkowy stres chyba tylko. Trzymaj je do tych 2-3, nawet 4 pięter w kostce takiej większej, bryła korzeniowa będzie już spoko, że nie naruszysz tam nic za bardzo, dajesz je do docelowych i od razu topping, żeby był jednorazowy stres i od razu oprysk jakimś algamic czy bioheaven i activera + podlanie z rootjuicem(przy przesadzaniu obowiązkowo myco do nowej donicy). I za chwilę ona urośnie tak, że nie będziesz wypuszczał sekatora z ręki Edytowane 27 Czerwca przez Mechanik 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach