Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przy moim poprzednim poście stwierdzono, że moja roślinka gnije, prawdopodobnie zalana i ziema zła. Uznaje to za falstart i brak doświadczenia. Więc postanowiłem, że zapytam konkretniej właśnie o ziemię. Przymierzam się do zakupu BioBizz Light mix i all mix. Trochę przejrzałem forum i komentarze, jednak dla pewności dopytam. 

1. Która ziemia kiedy? Z tego co wyczytałem, to LightMix do 4-5 tygodnia, później AllMix?
  2. LightMix z torfem czy bez? I tym samym all mix z torfem czy bez? Perlit raczej w obu przypadkach jest, tyle że nie wiem ktora lepsza. 
  3. Czy wymieszanie dwóch ziem (1/3 light+2/3 all) jest dobre w przypadku wrzucenia wykiełkowanego nasionka do docelowej donicy, tak by juz do końca żywotności wytrzymała, jest dobre?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@H1gh4di Bez sensu mieszać, jak już masz jedną to od razu wrzuć do lightmixa bo na start allmix będzie za mocna, co do końca żywotności to jeszcze nie stworzyli takiej ziemi w której wsadzisz ziarno i nic nie musisz dodawać, zawsze musisz dodać nawozy bo bez nich Twoja uprawa ma małe szanse, żeby odniosła sukces. 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@H1gh4di Przełączenie światła, czas rozwoju, treningi, cykl światła za dużo jest różnic żeby wszystkie wypisać, możesz zobaczyć na forum wszystko masz wypisane na forum. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dr.Grün rozumiem. Poczytam. Co do ziemi miałbym jedno pytanko jeszcze. Upychać i ugniatać ziemię w doniczce? Czy tylko stuknąć doniczką o ziemię i tyle? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi