Skocz do zawartości
Gość

Szklarnia 2025. Frisian duck sezon + troche automatow

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Automaty podrosly wystarczajaco aby zrobic na nich lst. Jeden troche ucierpial bo delikatnie strzelila mu lodyga ale czas leczy rany😂 najblizsze 2 tygodnie zapowiadaja sie cieplo wiec rosliny maja szanse lapnac troche slonca😁 frisian jak narazie przestawiony zeby mial wiecej miejsca po bokach i czekam na moment zalozenia siatki🙃 no i ten kwitnacy biedny auto karzel po powaznyn zlamaniu. Kompletnie nie puchnie ale to tez wina braku slonca przez ostatnie tygodnie. Zaczynaja mu brazowiec pistile wiec powoli bedzie nadchodzil jego czas. Ze 20 moze z niego bedzie😂

20250615_201622.jpg

20250615_201728.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Aktualizacja stanu kaczki🙃 troche ucierpiala podczas upalow i musialem powycinac troche czesciowo uschnietych lisci. Jedban biorac ppd uwage, ze miala ponad 50°... nie ma tragedii🙂 zwolnila troche z tempem wzrostu i obecnie siega mi do pasa. Balem sie o wiotkie odrosty ale o dziwo nabraly sztywnosci i moze obejdzie sie bez siatki. Daruje sobie zdjecia automatow bo olalem je😅 bylo lst ale wymknely sie z pod kontroli i rosna swoim zyciem. Ogolnie ten sezon jest najgorszy jaki mialem. Nic poza kaczka nie chce rosnac. Mialy byc pomidory, arbuz, i inne cuda a wszystko poschlo lacznie z niektorymi moimi panienkami. Z calego towarzystwa jedynie Frisian daje rade i moze cos z niego bedzie🙃

20250710_064446.jpg

20250710_064452.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@moonka do szklarni musi byc jakies nawadnianie, linia kroplujaca czy cos innego bo inaczej to nie ma sensu. Popatrz na grupach dla szklarniowcow to jest podstawa. No i jakas wentylacja, jak nie ma odpowiednio duzo otwieranych okien. 

Btw. Jest dopiero lipiec, mozesz startować od nowa i z MJ i z warzywkami 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Cholender podlewam ja codziennie gdy jest cieplo wiec wody jej nie brakuje. Wentylacja tez jest ale gdy na zewnatrz wali 40° to nie ma sily zeby w szklarni bylo chlodniej. Jeszcze troche i wystawie ja na zewnatrz tylko musze zrobic miejsce. Lipiec lipcem ale nie chce mi sie startowac z niczym nowym🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@moonka myslisz podlewanie z nawadnianiem to co innego. No ale jak jest 40 stopni to nic nie poradzisz, jedyna opcja jest zrobic taki przeciag zeby temp w szklarni byla zblizona do tej na zewnątrz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Cholender nie myle. Znam roznice🙂 nawadnianie to dostarczanie roslinom wody a wiec i podlewanie sie do niego zalicza😉 wiem, ze miales na mysli np blumat lub inny sysytem dostarczajacy wode na biezaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

@moonka no cos takiego, chodzi mi zeby ziemia nie przesychala od podlania do podlania

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Cholender w profesjonalnych uprawach szklarniowych woda nie jest podawana non stop. Przynajmniej ja w swojej karierze nie spotkalem sie z czyms takim. Zazwyczaj byly to timery sterowane zdalnie, ktore wlaczaly pompy i otwieraly krany o danych godzinach. Bez znaczenia czy to kwiatki czy kapusta🙃 z 12 lat temu bylem technicznym na szklarni i cos tam pamietam😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi