Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć czy ktoś może mi pomóc mam problem z lisciami stosowałem olejek neem najprawdopodobniej mi popaliło i wyszuszolo liście moje maleństwo teraz wygląda tak . Od 3 dni wg nie spryskuje jej niczym żadnych nawozów nie daje tylko czysta woda dostaną podlewam czy ktoś może mi powiedzieć co mam robić ? Z góry dziękuję za pomoc 

17447230227624320959135729471255.jpg

17447230494453845317070560394332.jpg

17447230668458761112042156445284.jpg

1744723091025182501524741611121.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

@PoczatkujacyFarmer1995 poczytaj sobie w tym temacie ktoś miał ten sam problem po olejku.

Może to mycie ciepłą wodą coś pomogło, ciężko wyczuć. 🤷‍♀️

@Iceland możesz coś doradzić? 

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@PoczatkujacyFarmer1995 chyba jednak nie czytałeś? 🙄 Czosnek był na coś innego.

Cytuję "Umyłem je ciepłą wodą z odrobiną białego jelenia ". 

Tylko z pojęciem to zrób i nie nalej tej wody do doniczki. Może ręcznik papierowy zamocz i nim delikatnie? 

Biały jeleń to mydło. Chyba naturalne i delikatne. A przynajmniej kiedyś takie było. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@PoczatkujacyFarmer1995  nie należy się przejmować pojedynczymi kropeczkami na tych pierwszych listkach. Listki te są bardzo delikatne, roślinka szybko rośnie, taka kropka może powstać nawet od kropli wody na listku, czesto też pierwsze listki obrywają od duzej ilości nawozów w ziemi. Twojej ziemi nie znam, wydaje mi się że pisali Ci już inni abyś nic nie robił tylko obserwował rośliny czy sie nie pogarsza? 🤔 Nadgorliwość gorsza od faszyzmu, to hobby uczy cierpliwości. 

Możesz kupić mączkę bazaltową i wymieszać 2-3 garści z wierzchnią warstwą gleby w doniczkach. Zapobiegnie to ewentualnym niedoborom calmag, no i działa ogólnie dobrze, poczytaj sobie o niej. 

@Iceland sie ze swoimi nie patyczkował, po stresie spowodowanym popaleniem olejkiem i myciem jeszcze je zglebował na dokładkę (lst) a i tak dosyć ładnie mu odbiły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jak często i ile ją podlewasz? Wygląda na to że jeszcze ja pryskasz tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dla mnie to ona wygląda na przegniłom trochę a nie pogryzionom, zanim następnym razem podlejesz to sprawdź czy donica jest lekka, a teraz to pozostaje tylko czekać i obserwować nowe liście 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe liście idą ładnie te które nie były spryskane olejkiem neem całkiem dobrze wyglądają zaraz wrócę to wstawię zdj ocenisz 

Tak to wygląda na dzień dzisiejszy

17448129092183992103537201074006.jpg

17448129349141826396090635008171.jpg

17448129453121868486512534379855.jpg

Mogę w sumie ja spróbować przesadzić do innej doniczki z suchą ziemia jeśli to cos da 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jak dla mnie to od za duzej ilosci olejku na lisciach zebrala sie za duza jego ilosc i je "pozaklejalo". Przez to wygladaja jak by gnily. Nowe nie spryskane beda rosly zdrowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie przesadzaj, po prostu poczekaj aż przeschnie, nie trzeba jej teraz więcej stresu, jak nowe liście dobrze rosną to gitara 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JarzynaSWDN tak mi się wydaje że ładnie rosną tak jak pisze to moje pierwsze maleństwo starałem się zrobić wszystko jak najlepiej popełniłem błąd niestety co mnie bardzo zabolało ale człowiek się uczy na błędach następne pestki które przyjdą lada dzień już nie popełnię tych samych błędów 

@JarzynaSWDN tak mi się wydaje że ładnie rosną tak jak pisze to moje pierwsze maleństwo starałem się zrobić wszystko jak najlepiej popełniłem błąd niestety co mnie bardzo zabolało ale człowiek się uczy na błędach następne pestki które przyjdą lada dzień już nie popełnię tych samych błędów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Chłopie żeby tą roślinę zabić to trzeba ja wyrwać, tu na forum jak przegladniesz fotorelację to zobaczysz że nawet jak ją złamiesz to rośnie dalej, ja złamałem swoją @Lady in Green  też złamała i parę innych osób, nie zadreczaj się będzie rosła, tylko niczym już jej nie psikaj 🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi