PoczatkujacyFarmer1995 6 Napisano 15 Kwietnia Cześć czy ktoś może mi pomóc mam problem z lisciami stosowałem olejek neem najprawdopodobniej mi popaliło i wyszuszolo liście moje maleństwo teraz wygląda tak . Od 3 dni wg nie spryskuje jej niczym żadnych nawozów nie daje tylko czysta woda dostaną podlewam czy ktoś może mi powiedzieć co mam robić ? Z góry dziękuję za pomoc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 15 Kwietnia (edytowane) @PoczatkujacyFarmer1995 poczytaj sobie w tym temacie ktoś miał ten sam problem po olejku. Może to mycie ciepłą wodą coś pomogło, ciężko wyczuć. 🤷♀️ @Iceland możesz coś doradzić? Edytowane 15 Kwietnia przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczatkujacyFarmer1995 6 Napisano 15 Kwietnia @Lady in Green miał ten sam lecz czytam i nie pisze tam nic o jakimś kolwiek rozwiązaniu no nic czekam dalej aż ktoś pomoże @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 15 Kwietnia @PoczatkujacyFarmer1995 pisał że umył delikatnie te listki. Doczytaj. Nic poza tym i czekaniem nie możesz zrobić. 🤷♀️ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczatkujacyFarmer1995 6 Napisano 15 Kwietnia Ciepła woda tak to czytałem wywar z czosnku też czytałem ale tylko tyle ? Czysta ciepła woda ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 15 Kwietnia @PoczatkujacyFarmer1995 chyba jednak nie czytałeś? 🙄 Czosnek był na coś innego. Cytuję "Umyłem je ciepłą wodą z odrobiną białego jelenia ". Tylko z pojęciem to zrób i nie nalej tej wody do doniczki. Może ręcznik papierowy zamocz i nim delikatnie? Biały jeleń to mydło. Chyba naturalne i delikatne. A przynajmniej kiedyś takie było. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczatkujacyFarmer1995 6 Napisano 15 Kwietnia @Lady in Green z tym że ja też mam problem z żółtymi plamami na liściach nie wiem czasami mam dziwne czarne kropeczki tak jak przed chwilą zauważyłem ale nie wiem czy to moja wina bo ziemię podsypywalem czy to jakieś robactwo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Kwietnia @PoczatkujacyFarmer1995 nie należy się przejmować pojedynczymi kropeczkami na tych pierwszych listkach. Listki te są bardzo delikatne, roślinka szybko rośnie, taka kropka może powstać nawet od kropli wody na listku, czesto też pierwsze listki obrywają od duzej ilości nawozów w ziemi. Twojej ziemi nie znam, wydaje mi się że pisali Ci już inni abyś nic nie robił tylko obserwował rośliny czy sie nie pogarsza? 🤔 Nadgorliwość gorsza od faszyzmu, to hobby uczy cierpliwości. Możesz kupić mączkę bazaltową i wymieszać 2-3 garści z wierzchnią warstwą gleby w doniczkach. Zapobiegnie to ewentualnym niedoborom calmag, no i działa ogólnie dobrze, poczytaj sobie o niej. @Iceland sie ze swoimi nie patyczkował, po stresie spowodowanym popaleniem olejkiem i myciem jeszcze je zglebował na dokładkę (lst) a i tak dosyć ładnie mu odbiły. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczatkujacyFarmer1995 6 Napisano 16 Kwietnia @Lady in Green dziekuje bardzo za odp no to nic po prostu czekam a w między zamówię nowe psetki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Kwietnia Jak często i ile ją podlewasz? Wygląda na to że jeszcze ja pryskasz tak ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczatkujacyFarmer1995 6 Napisano 16 Kwietnia Nie pryskam już niczym ogólnie teraz podlewam 2 razy w tyg woda dostaną @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Kwietnia @PoczatkujacyFarmer1995 a ziemia wysycha zanim ją podlewasz? Donica ma otwory na spodzie? Zanim ją podlewasz to donica jest ciężka czy lekka? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczatkujacyFarmer1995 6 Napisano 16 Kwietnia Donica ma dziurki na spodzie zanim ją podlewam ziemia od góry sucha tak z 3 cm @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Kwietnia Dla mnie to ona wygląda na przegniłom trochę a nie pogryzionom, zanim następnym razem podlejesz to sprawdź czy donica jest lekka, a teraz to pozostaje tylko czekać i obserwować nowe liście @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczatkujacyFarmer1995 6 Napisano 16 Kwietnia Nowe liście idą ładnie te które nie były spryskane olejkiem neem całkiem dobrze wyglądają zaraz wrócę to wstawię zdj ocenisz Tak to wygląda na dzień dzisiejszy Mogę w sumie ja spróbować przesadzić do innej doniczki z suchą ziemia jeśli to cos da @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Kwietnia Jak dla mnie to od za duzej ilosci olejku na lisciach zebrala sie za duza jego ilosc i je "pozaklejalo". Przez to wygladaja jak by gnily. Nowe nie spryskane beda rosly zdrowe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczatkujacyFarmer1995 6 Napisano 16 Kwietnia @moonka dzięki za odp nie pryskam już tym chujstwem obserwuje i daje jej się samej naprawić może coś będzie z niej jescze mam nadzieję że moje dziecko nie padnie hehe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Kwietnia Nie przesadzaj, po prostu poczekaj aż przeschnie, nie trzeba jej teraz więcej stresu, jak nowe liście dobrze rosną to gitara @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczatkujacyFarmer1995 6 Napisano 16 Kwietnia @JarzynaSWDN tak mi się wydaje że ładnie rosną tak jak pisze to moje pierwsze maleństwo starałem się zrobić wszystko jak najlepiej popełniłem błąd niestety co mnie bardzo zabolało ale człowiek się uczy na błędach następne pestki które przyjdą lada dzień już nie popełnię tych samych błędów @JarzynaSWDN tak mi się wydaje że ładnie rosną tak jak pisze to moje pierwsze maleństwo starałem się zrobić wszystko jak najlepiej popełniłem błąd niestety co mnie bardzo zabolało ale człowiek się uczy na błędach następne pestki które przyjdą lada dzień już nie popełnię tych samych błędów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Kwietnia Chłopie żeby tą roślinę zabić to trzeba ja wyrwać, tu na forum jak przegladniesz fotorelację to zobaczysz że nawet jak ją złamiesz to rośnie dalej, ja złamałem swoją @Lady in Green też złamała i parę innych osób, nie zadreczaj się będzie rosła, tylko niczym już jej nie psikaj 🫣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach