Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

witam!

problem z kolorem liści, 6ty tydz flo, wilg 40-50%, pH ok 6.2, temp 20-21 stopni, początkowo problem dotyczył jeden aktualnie okolo 4-5. lampy ustawione na okolo 35-40 cm odleglosci. jakies porady?

17f7f379-5c24-428c-af3d-3b2357ba7c6b.thumb.jpg.a494d306e58e420e3e2dce54f7b0153c.jpg

Edytowane przez ChybaTy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@ChybaTy wapń?  

Jak już 6ty tydzien to nie wiem czy jest sens coś z tym robić, może ktoś inny doradzi. Jak i czym je karmiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

Nadmiar? Niedobór a potem nadmiar? Sam najlepiej wiesz jak co i kiedy podlewałeś. My nie wiemy. Niestety kryształową kulę musiałam ostatnio schować w obawie przed klątwami więc sobie nie sprawdzę. 🔮🙄

Ja dodaje mączkę bazaltową do ziemi i nie bawie się calmagiem wcale. 

Może bor, mangan? 

A nadmiarem calmag nie blokuje się czasem wchłaniania pk? 🤔

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko odmierzam i staram się lać w normie

kupilem ostatio d-block, jakos tak, nie pamietam nazwy, w każdym razie służy do udrażniania rurek w systemie. Może to za często lane... 

podjadę do grow shopu bo ph się kończy, podpytam jeszcze co oni myślą

szkoda, że tą kulę schowałaś 🙈

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@ChybaTy podpytaj, jak to może być od tego d-blocka to powinni wiedzieć. Tutaj może też ktoś coś jeszcze podpowie. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dla mnie to wygląda jak niedobór pk, wymień całą wodę i po prostu rozrób nową z ec i proporcjami na 6 tydzień flo nic innego nie zrobisz, liście już będą popalone, a D block używa się przed posadzeniem a nie w trakcie uprawy 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, JarzynaSWDN napisał:

a D block używa się przed posadzeniem a nie w trakcie uprawy 😬

wbiłem jeszcze na stronę growa, który sprzedaje d blocka i znalazłem takie info:

-preparat płynny zapobiegajacy zatykaniu się systemów nawadniajacych minerałami (tzw.kamieniem).
-do każdego typu uprawy (GLEBA, HYDRO, KOKOS)
-przedłuża sprawne funkcjonowanie systemu nawadniającego
-niezwykle łatwy w użyciu - dodaje sie go do zbiornika wraz z nawozami.

info o tym, iż można go dodać i nie niszczy uprawy otrzymałem także od pewnego sprzedawcy oraz przy wizycie w innym, pobliskim shopie otrzymałem taką samą więc chyba jednak nie niszczy uprawy ale żebym ja to wiedział 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Braki P K powodują, że liście robią się żółte, ale jeżeli pojawiają się brązowe plamy tzn. że nawozów jest za dużo.  W takich okolicznościach można lać PK nawet konewką i nic to nie da, bo nadmiar nawozów wytrącił się w postaci soli i roślina z takiej gleby  wchłania niewiele składników odżywczych.  Osobiście lałbym już tylko wodę i nie liczyłbym, że to będzie jakaś rekordowa uprawa.

Edytowane przez Kupa kupalski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 hour ago, Kupa kupalski said:

Braki P K powodują, że liście robią się żółte, ale jeżeli pojawiają się brązowe plamy tzn. że nawozów jest za dużo.  W takich okolicznościach można lać PK nawet konewką i nic to nie da, bo nadmiar nawozów wytrącił się w postaci soli i roślina z takiej gleby  wchłania niewiele składników odżywczych.  Osobiście lałbym już tylko wodę i nie liczyłbym, że to będzie jakaś rekordowa uprawa.

niedobór pk powoduje dyskoloracje i brązowienie, a nawet zawijanie się liści do góry tak jak były by popalone od przenawożenia.

@ChybaTy jeżeli producent preparatu mówi że jest bezpieczny, to gitara ja z tymi co się spotkałem to można było ich używać pomiędzy uprawami bo rozpuszczały solę tak jak flush 

W najlepszym przypadku co możesz zrobić to tak jak mówiłem wcześniej, wymień całą wodę i rozrób odżywek na 6-7 tydzień flo 

A tak poza tym, to napisz jakie masz medium, ziemia, kokos? pH które podałeś to jest ph odżywek czy pH odpływu? Jeżeli uprawiasz w ziemi lub kokosie to może warto by zrobić flush z preparatem do flush np Cana flush, zajmuje to chwilę i po  jednym podlaniu do odpływu możesz już wrócić do normalnego kamienia, w szczególności jeżeli podlewales rośliny bez odpływu co przypadku odżywek mineralnych powoduje zasolenie i wzrost EC 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, JarzynaSWDN napisał:

A tak poza tym, to napisz jakie masz medium, ziemia, kokos? pH które podałeś to jest ph odżywek czy pH odpływu? Jeżeli uprawiasz w ziemi lub kokosie to może warto by zrobić flush z preparatem do flush np Cana flush, zajmuje to chwilę i po  jednym podlaniu do odpływu możesz już wrócić do normalnego kamienia, w szczególności jeżeli podlewales rośliny bez odpływu co przypadku odżywek mineralnych powoduje zasolenie i wzrost EC 

kokos 60/40

ph odzywek

cenna uwaga lecz myślę, że nie będę juz kombinował przy końcówce

byłem dzisiaj w growshopie, doszliśmy do wniosku, iż będzie to wapń, polecił mi biobizz calmag, tłumaczył coś z NPK lecz nie bardzo to rozkminiam. Chodziło o to abym nie dawał 1:500 calmag plagron lecz normalną dawkę 1;1000 i dodatkowo 1:1000 z biobizz. Na dole zdjęcie obrazujące brak Ca, sądzę, iż pierwsze zdjęcie idealnie oddaje 

upr3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi