Skocz do zawartości
paradwuchlorobenzen

'Leniwy ogrodnik' | GK-Organics® Complete, Blumat, Airpot | Monkey Genetics: Frosty Acai Mintz, Dutch Passion: Skywalker Haze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam społeczność.  

Zapraszam do mojego pamiętniczka: Eksperyment 'Leniwy ogrodnik'

Dużo rzeczy w tym sezonie będzie dla mnie nowych i będę je robił pierwszy raz, więc zapraszam do przesyłania feedbacku bo pewnie się przyda. Szczególnie jeśli już teraz widzicie, że coś może się nie udać :classic_ninja:

Główne założenia na sezon: Do ogrodu chodzić podziwiać, a nie pracować :classic_cool:

Podłoże:

Moja pierwsza przygoda z metodą 'water only'.

Przepis na podłoże jest bardzo prosty: 25L Plagron Lightmix, 25L Plagron Mega Worm, 10L Perlit, GK-Organics® Complete Organics (10ml/1L podłoża)

Karmienie:

Moja pierwsza przygoda z sypkimi nawozami.

Topdressing co 30 dni: GK-Organics® Complete Organics 20ml/1L podłoża

Jeśli będzie potrzeba szybkiej reakcji na jakieś braki: Gnojówka z kompostu, pełny zestaw biobizz

Nawadnianie:

Moja pierwsza przygoda z automatycznym nawadnianiem.

Zestaw do kropelkowego nawadniania Blumat:

- zbiornik 33L

- 2 'marchewki' Maxi

- 2 kroplowniki okrągłe

====

Kultywar: Monkey Genetics: Frosty Acai Mintz, Dutch Passion: Skywalker Haze 

Przestrzeń: Marshydro 120x60x180

Światło: 2x MarsHydro: TS1000 2024

Wentylacja:  MarsHydro: Inline Fan 6 150mm, Termostat

Cyrkulacja: MarsHydro: 2x Clip Fan 150mm

Filtr powietrza: Pro-eco VF, 150mm

Donica: Airpot 20L

Trening: Topping, LST, SCROG

====

Dzień 1 "Hello world!"

Nasiona wykiełkowane w wacikach, przesadzone do 0,5L doniczek, do podłoża: 75% Plagron Lightmix/25% Plagron Mega Worm
W namiocie znajdują się również 2 odmiany automatyczne w czwartym tygodniu kwitnienia, więc to one wyznaczają minimalny czas trwania fazy wegetatywnej dla eksperymentu.

Zrzut ekranu 2025-03-23 o 09.29.27.png

Edytowane przez paradwuchlorobenzen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Cholender napisał:

@paradwuchlorobenzen ok widzialem to gdzieś, ale to nie jest od Blumata oryginalne i nie sprawdzi się w tym systemie

To jest dosłownie wężyk z dziurkami. Dlaczego miałoby się nie sprawdzić? Z tego co widziałem ludzie sobie sami takie kroplowniki robią i działają bez problemów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@paradwuchlorobenzen rozumiem genezę tego okrągłego kroplownika, chodzi o to żeby donica była równomiernie nawadniania. Ale do tego jest potrzebne jakies tam ciśnienie wody. Z blumatow woda dosłownie kapie po kropelce, więc z tego ringa tez bedzie kapać gdzieś tam w jednym miejscu, a nie po całości, no chyba ze on jakoś ta wode magazynuje i spuszcza gdy jest pełny? Sam zobaczysz jak działają blumaty jak je zainstalujesz, są genialne w swojej prostocie, ale te dodatkowe gadżety raczej się nie sprawdza niestety.

Edit. Ok widzialem ten sprzęt u BuildSoil, jakoś to tam działało w skrzyniach z living soil. Ciekawe jak się sprawdzi u Ciebie 🤔 Bede zaglądał, może zmienię zdanie i sam dokupię 🙃

Edytowane przez Cholender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
53 minuty temu, Cholender napisał:

@paradwuchlorobenzen 

Edit. Ok widzialem ten sprzęt u BuildSoil, jakoś to tam działało w skrzyniach z living soil. Ciekawe jak się sprawdzi u Ciebie 🤔 Bede zaglądał, może zmienię zdanie i sam dokupię 🙃

O! To do jednej donicy zainstaluję dripring, a do drugiej oryginalne kroplowniki od Blumat. Będzie porównanie 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem podobnego zdania co @Cholender odnosnie tych kroplownikow. Nie beda dzialaly z blumat bo woda bedzie sie saczyc pierwsza dziurka i nie doplynie do pozostalych przez brak cisnienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, moonka napisał:

Jestem podobnego zdania co @Cholender odnosnie tych kroplownikow. Nie beda dzialaly z blumat bo woda bedzie sie saczyc pierwsza dziurka i nie doplynie do pozostalych przez brak cisnienia

Blumat sprzedaje dokładnie takie samo rozwiązanie tylko że bez stelaża trzymającego wężyk z wodą w formie łuku

Będzie działać 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Grzechoczący Grzechotnik napisał:

W czystej teorii gk complete raczej dobrze nie wykarmisz na flo. Chyba jednak coś mocniejszego z potasem by się przydało. A jak jest naprawdę to zobaczymy na finiszu. Autorski pomysł na taką mieszankę i karmienie akurat tą posypką?

Mix podłoża jest na podstawie informacji na stronie producenta oraz kontaktu z samym producentem (super obsługa, odpisują mega szybko), więc niczego autorskiego w nim nie ma. Patrząc na skład i NPK myślę, że w zupełności wystarczy na całe życie rośliny.

Dla porównania, super popularna w Kanadzie i Stanach Gaia Green Power Bloom ma 2-8-4, a Guanokalong Complete Organics ma 2-5-3, z tym że całościowo jest o wiele bardziej bogatszy.  

Generalnie mój cel to znaleźć uniwersalne (jeden nawóz/proszek/granulki/tabsy/cokolwiek) rozwiązanie na wszystkie fazy rozwoju rośliny. Pierwszy strzał padł na Guanokalong bo jest najbliższy Gaia Green (na temat której jest mnóstwo contentu w sieci).

Jeśli się uda, to stawiam w namiocie skrzynię 110x55x40 (ewentualnie 100x50x30) i zapominam o NPK, butelkach, częściach A i częściach B, boosterach, PH, EC, runoffach, flushach i innych rzeczach o które zadba samo podłoże :classic_love:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj rośliny zostały przesadzone do finalnych donic.

Światło 20/4.

Blumat tydzień wcześniej podłączony do kwitnących automatów. Działa wyśmienicie. Dla mnie to jest absolutny gamechanger!

Podobnie jest z nawozem - podsypałem go automatom, które przez pierwsze 4 miesiące dostawały Biobizz. Takiego agresywnego rozrostu w ciagu 48h nie widziałem jeszcze nigdy. Rośliny dostały 2 życie.

Nie wiem czy nie za wcześnie, ale: "Porzućcie wszelkie płyny i przerzućcie się na proszki" :classic_cool:

Zrzut ekranu 2025-04-1 o 08.13.39.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@paradwuchlorobenzen dlatego juz od dawna uzywam blumatow+biotabsow. Bo podłączam system i zapominam o uprawie 🙃 nie dawno wyjechałem na 5 tygodni i automaty normalnie przeżyły 😉

Edytowane przez Cholender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi