nElse 10 Napisano 7 Marca Zacząłem, póki co bez filtra bo i tak woni nie będzie. Wilgoć na włączonym wyciągu 43% na wyłączonym 80%. Pestki już w ziemi. Lampa 40 cm pod doniczki. Temperatura 26 stopni. Bez nawozu póki co. Ukorzeniacz dodany. Pytania: Wysokość okay? Jak dawać te nawozy co są na zdjęciu? Odmiana: Auto Power LSD - Jakieś uwagi? Trzeba rozwiać moje wątpliwości. Wszystkie wejscia/wyjścia są na górze x2 fi100 i x1 fi125. Na dole okienko rewizyjne na rzep. Skoro ma dołem pobierać świeże powietrze to musi mieć uchyloną tą rewizję? W trakcie kwitnienia nie będzie czuć kwiatów? 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,958 Napisano 7 Marca @nElse lampa że styropianu, odwaznie 😅 Ale lepiej bylo ja zrobic w kwadracie i dac wiekszy rozstaw, zeby bylo lepsze pokrycie swiatlem. Tak to okienko na dole to wlot pasywny, a nie rewizja. Nie bedzie czuc na flo jesli bedzie chodzil wyciag. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano 7 Marca Hahahaha był kwadrat ale nie wytrzymał próby mojej cierpliwości. Mam pedantyczne zapędy i nie mogłem znieść ze nie mogę jej idealnie w poziomie umocować. Będzie co ulepszać na drugą wstawkę. A powiedz mi czy widzisz sens w czymś takim: Jak widać jedno wejście jest w suficie boxa. Gdybym wprowadził tam rurę 100 i wpuściłbym ją do samego dna i tam zamontował filtr. Wtedy wyciągać będzie z dołu a świeże będzie z góry. Hmmm? 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,958 Napisano 7 Marca @nElse wilgoć wędruje ku górze, a na kwitnieniu chcemy się jej pozbyc dlatego montujemy wyciągi na gorze, po za tym moim zdaniem by to slabo działało, praw fizyki nie oszukasz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano 7 Marca No w sumie masz rację. A bawić się w wpuszczanie do samego dołu żeby tam wchodziło świeże powietrze? Czy starczy to okienko na dole... ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,958 Napisano 7 Marca @nElse starczy spokojnie, ale ta szafa w której stoi box tez nie może być szczelna bo skądś musi się tam dostawać to świeże powietrze. Wylot powietrza z boxa tez dobrze by było skierować żeby wydmuchiwało po za nią @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano 7 Marca Szafa Ryjku jest pozbawiona pleców i szafa jest wysunięta trochę tak że za nią jest 10cm do ściany. Jak już pójdzie filtr i rura elastyczna to będzie miała 5m wzdłuż za meblami, tak że wyjdzie po drugiej stronie mebli. nie powinno się mieszać jedno z drugim. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady in Green 2,730 Napisano 7 Marca @nElse bardzo odważnie z tym styropianem... On się nie roztopi? 🤔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano 7 Marca @Lady Green oprawki ceramika. Nie przenosi tyle ciepła. Póki co obserwuje. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr.Grün 9 Napisano 8 Marca @nElse W tej ziemi już masz podstawowe nawozy które Ci powinny starczyć na około 3 tygodnie (Musisz obserwować), potem możesz zacząć dawkować nawozy, sprawdź sobie tabelkę od producenta, ale na początku 1/3 lub 1/2 tego co jest napisane. Spokojnej nocy z tym styropianem życzę 😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano 8 Marca @Dr.Grün dzięki mordko. Noc jakoś zleciała. Czas zajrzeć do środka. 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano 8 Marca Mam pytanie. Teraz jak w ziemi jeszcze nie wyszły, to ma być w ciemności czy pod lampami juz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 361 Napisano 8 Marca Ciemno może być, nie będzie wysuszać podłoża. Po za tym od początku nie ma coś świecić na maksa. Raczej połowa mocy lampy przez wegetację. Te ocieplenie lampy na pewno na trwałosc diód pozytywnie nie zadziała... Ciepło się będzie kumulowało i negatywnie wpływało na elektronike. BPH.. lampa wisi na kablu, rozumiem że to tymczasowe rozwiązanie... Ogarnij łańcuszek i będziesz miał precyzyjną regulację co oczko kawałkiem druta na przykład. Ciepło idzie do góry, dlatego wyciąg jest na górze, passywka na dole, a nie rewizja, ale kolega już to napisał. W namiocie dzięki wentylatorowi wylotowemu panuje podciśnienie dlatego nie wychodzą zapachu przez pasywny wlot. To działa póki prąd jest i wentylacja z filtrem działa. No i postaraj się ogarnąć lepszy żyrandol.... W action kupisz piłkę ręczną za 15zl i kawałek drewna z palety można dorwac, wkręty też majątku nie kosztują... Oprawki w środku mają przelotowe dziurki, śrubokręt, wkręty i przyczepiasz do dechy, albo dwóch ze sobą połączonych np. na krzyż i masz dobry rozkład i prostą konstrukcję. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano Poniedziałek o 08:12 @Wladimir no stary leci gruby blancior. W chu* przydatne info. Praktycznie z każdej rady skorzystam. Dzieny!! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,958 Napisano Poniedziałek o 08:19 (edytowane) Drewno to też średni pomysł moim zdaniem, raczej się nie podpali bo aż takich temperatur tam nie ma, ale z czasem od duzej wilgotnosci może zgnić i wtedy o tragedię duzo nie trzeba. Ja bym kupił profil do gk sufitowy za 10zl i powyginał go w kwadrat i otwornica wywiercił gniazda na zarowki. To wydaje mi się trwalsze rozwiazanie Edytowane Poniedziałek o 08:20 przez Cholender 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano Poniedziałek o 12:45 @Cholender mądrze piszesz. Może w ten weekend znajdę chwilę to zrobię taki żyrandol że oko Wam zbieleje. 😎 poki co ten daje radę. Z tym że, jedno pytanie. Ja za artykułem za Royal Queen będę dawał 24h światło. Tylko czy na początku wszystkie 4 żarówki potrzebne? Potrzebuje na ten box 8000 lm. 4 żarówki dają 10 000. Ile im teraz dawać oraz czy w przyszłości 10k to nie będzie za dużo? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,958 Napisano Poniedziałek o 12:52 @nElse ja bym zaczal od 2 zarowek i dokładał stopniowo do tych 4szt. Nie powinno byc za duzo jak beda dobrze rozlozone 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nElse 10 Napisano Poniedziałek o 13:18 @Cholender jak rozumiem w tak aby w momencie kwitnienia był komplet. kolejne pytanie. U producenta jest napisane że moja odmiana potrzebuje 65 dni. Seedbay dokładnie. Czy z reguły te dane się pokrywają z rzeczywistością? Oraz tak z doświadczenia ile czasu trwa weg? 3 tygodnie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 735 Napisano Poniedziałek o 14:54 Mój automat wegowal przez 53 dni 🫣 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 4,102 Napisano Poniedziałek o 15:39 @nElse w przypadki auto weg to okolo 20 max 30dni. Co to czasu podanego przez producenta dodaj do tego ze 2 tygodnie🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach