wolf32 27 Napisano 13 Stycznia Zna się tu ktoś na grzybach ? nwm czy to dobrze robie jak growkit nakułem widelecem zalałem wodą na 16 h po tym czasie wylałem wode do worka no zamknąłem growkit ma tak z 3 ,4 dni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,460 Napisano 13 Stycznia @JarzynaSWDN @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 583 Napisano 13 Stycznia Zamknij torbę, połóż w ciepłym miejscu, ma mieć dostęp do światła ale ma nie być na słońcu, i czekaj, jak zaczną się pojawiać piny to możesz zacząć otwierać torbę i wpuszczać do niej świeże powietrze z 2 razy dziennie, tylko do niej nie dmuchać 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 27 Napisano 14 Stycznia (edytowane) Dałem growkit na szawkę tam ma z 23 , 24 stopnie no to już błąd zrobiłem bo otwerałem paczkę żeby powetrzę wleciało 😞 Ale robi się taki mech jak by więc to chyba dobrze świadczy ? Edytowane 14 Stycznia przez wolf32 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 583 Napisano 14 Stycznia Po prostu zostaw i czekaj, tak mech jest spoko, tak długo jak jest biały i nie śmierdzi, jak robi się szary albo zielony i śmierdzi to lipa, jeżeli chodzi o grzyby to najważniejsza jest cierpliwość, reszta zrobi się sama 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 27 Napisano 14 Stycznia 52 minuty temu, JarzynaSWDN napisał: Po prostu zostaw i czekaj, tak mech jest spoko, tak długo jak jest biały i nie śmierdzi, jak robi się szary albo zielony i śmierdzi to lipa, jeżeli chodzi o grzyby to najważniejsza jest cierpliwość, reszta zrobi się sama Ile tak mniej wiecej trzeba czekać na piny ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 583 Napisano 14 Stycznia Tydzień czasami nawet dłużej, po prostu czekaj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 27 Napisano 15 Stycznia (edytowane) 17 godzin temu, JarzynaSWDN napisał: Tydzień czasami nawet dłużej, po prostu czekaj Coś czuje że coś żle zrobiłem xd cos nic nie rusza Edytowane 15 Stycznia przez wolf32 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 27 Napisano 17 Stycznia W dniu 14/01/2025 o 19:27, JarzynaSWDN napisał: Tydzień czasami nawet dłużej, po prostu czekaj Będzie coś z tego ? juz z tydzien to ma i nic 😕 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 27 Napisano 18 Stycznia Odpisze ktoś ? kurde zależy mi na tym grzybie xd ale wiedze ze coś to nie idzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 583 Napisano 18 Stycznia Jak będziesz to otwierać i zaglądać, to nie będzie nic oprócz pleśni i bakterii, zostaw i czekaj 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 27 Napisano 18 Stycznia 4 godziny temu, JarzynaSWDN napisał: Jak będziesz to otwierać i zaglądać, to nie będzie nic oprócz pleśni i bakterii, zostaw i czekaj Ja juz tak z kilka razy otwerałem boje sie że chyba juz pozamiatane ale pisało gdzieś na stronie chyba gdzie to kupiłem żeby co jakiś czas otwierać torbę 😕 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 583 Napisano 19 Stycznia Tak, jak zaczynają się robić piny to otwierać torbę, czasami tak jest że trzeba więcej czasu, nie wiesz ile ta grzybnia leżała w lodówce zanim ją dostałeś, w zależności od tego jakiej jakości jest i czy jest to klon czy z zarodników itp. pierwsze 2 tygodnie zawsze trzeba poczekać, jeżeli nie śmierdzi i nie wyrosła pleśń to nie ma się o co martwić, ta torebka ma filtry więc dostęp powietrza jest, ale skoro się upierasz to otwieraj ją 2 razy dziennie i wpuszczaj do niej powietrze, tylko nie dmuchaj do środka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 27 Napisano 19 Stycznia 9 godzin temu, JarzynaSWDN napisał: Tak, jak zaczynają się robić piny to otwierać torbę, czasami tak jest że trzeba więcej czasu, nie wiesz ile ta grzybnia leżała w lodówce zanim ją dostałeś, w zależności od tego jakiej jakości jest i czy jest to klon czy z zarodników itp. pierwsze 2 tygodnie zawsze trzeba poczekać, jeżeli nie śmierdzi i nie wyrosła pleśń to nie ma się o co martwić, ta torebka ma filtry więc dostęp powietrza jest, ale skoro się upierasz to otwieraj ją 2 razy dziennie i wpuszczaj do niej powietrze, tylko nie dmuchaj do środka Zobacz na ściankach pojawił się dziwny taki żółty nalot cos tu ewitednie nie poszło mi sie wydaje ? ;/ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 583 Napisano 19 Stycznia Tak jak powiedziałem wcześniej, dopóki nie ma pleśni i nie śmierdzi zgnilizną to o nie ma się o co martwić, żółty płyn na grzybni to są metabolity które grzybnia wydala gdy zaczyna trawić podłoże, to znak że grzybnia żyje, jak zacznie śmierdzieć i pleśnieć to wtedy się zaczniesz martwić a teraz to zostaw i czekaj 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 27 Napisano 19 Stycznia 4 minuty temu, JarzynaSWDN napisał: Tak jak powiedziałem wcześniej, dopóki nie ma pleśni i nie śmierdzi zgnilizną to o nie ma się o co martwić, żółty płyn na grzybni to są metabolity które grzybnia wydala gdy zaczyna trawić podłoże, to znak że grzybnia żyje, jak zacznie śmierdzieć i pleśnieć to wtedy się zaczniesz martwić a teraz to zostaw i czekaj ok dzięki bardzo zostawiam nie otwieram @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 27 Napisano Piątek o 18:17 W dniu 19/01/2025 o 10:54, JarzynaSWDN napisał: Tak jak powiedziałem wcześniej, dopóki nie ma pleśni i nie śmierdzi zgnilizną to o nie ma się o co martwić, żółty płyn na grzybni to są metabolity które grzybnia wydala gdy zaczyna trawić podłoże, to znak że grzybnia żyje, jak zacznie śmierdzieć i pleśnieć to wtedy się zaczniesz martwić a teraz to zostaw i czekaj Ty mi powedz czy coś z tego będzie teraz to tak z ciekawości otworzyłem i to coś nie ciekawie wygląda 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 663 Napisano Piątek o 18:31 Wygląda jak kremówka papieska @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf32 27 Napisano Piątek o 18:43 (edytowane) 30 minut temu, Adi_ejol napisał: Wygląda jak kremówka papieska Chyba mi lipe sprzedali 😞 to już powono coś się pojawić a tu nic . Będzie coś z tego czy do wyrzucenia ? Edytowane Piątek o 19:02 przez wolf32 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 583 Napisano Sobota o 09:52 Zakryj, i czekaj dalej, jest 🎸 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach