Skocz do zawartości
wolf32

Golden Teacher

Rekomendowane odpowiedzi

Zna się tu ktoś na grzybach ? nwm czy to dobrze robie jak  growkit nakułem widelecem zalałem wodą na 16 h po tym czasie wylałem wode do worka no zamknąłem  growkit ma tak z 3 ,4 dni 

1736773492822.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamknij torbę, połóż w ciepłym miejscu, ma mieć dostęp do światła ale ma nie być na słońcu, i czekaj, jak zaczną się pojawiać piny to możesz zacząć otwierać torbę i wpuszczać do niej świeże powietrze z 2 razy dziennie, tylko do niej nie dmuchać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dałem growkit na szawkę tam ma z 23 , 24 stopnie no to już błąd zrobiłem bo otwerałem paczkę żeby powetrzę wleciało 😞 Ale robi się taki mech jak by więc to chyba dobrze świadczy ? 

Edytowane przez wolf32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu zostaw i czekaj, tak mech jest spoko, tak długo jak jest biały i nie śmierdzi, jak robi się szary albo zielony i śmierdzi to lipa, jeżeli chodzi o grzyby to najważniejsza jest cierpliwość, reszta zrobi się sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, JarzynaSWDN napisał:

Po prostu zostaw i czekaj, tak mech jest spoko, tak długo jak jest biały i nie śmierdzi, jak robi się szary albo zielony i śmierdzi to lipa, jeżeli chodzi o grzyby to najważniejsza jest cierpliwość, reszta zrobi się sama

Ile tak mniej wiecej trzeba czekać na piny ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, JarzynaSWDN napisał:

Tydzień czasami nawet dłużej, po prostu czekaj 

Coś czuje że coś żle zrobiłem xd  cos nic nie rusza 

Edytowane przez wolf32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14/01/2025 o 19:27, JarzynaSWDN napisał:

Tydzień czasami nawet dłużej, po prostu czekaj 

Będzie coś z tego ?  juz z tydzien to ma i nic 😕 

1737151314937.jpg

1737151314942.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, JarzynaSWDN napisał:

Jak będziesz to otwierać i zaglądać, to nie będzie nic oprócz pleśni i bakterii, zostaw i czekaj 

Ja juz tak z kilka razy otwerałem boje sie że chyba juz pozamiatane ale pisało gdzieś na stronie chyba gdzie to kupiłem żeby co jakiś czas otwierać torbę 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jak zaczynają się robić piny to otwierać torbę, czasami tak jest że trzeba więcej czasu, nie wiesz ile ta grzybnia leżała w lodówce zanim ją dostałeś, w zależności od tego jakiej jakości jest i czy jest to klon czy z zarodników itp. pierwsze 2 tygodnie zawsze trzeba poczekać, jeżeli nie śmierdzi i nie wyrosła pleśń to nie ma się o co martwić, ta torebka ma filtry więc dostęp powietrza jest, ale skoro się upierasz to otwieraj ją 2 razy dziennie i wpuszczaj do niej powietrze, tylko nie dmuchaj do środka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, JarzynaSWDN napisał:

Tak, jak zaczynają się robić piny to otwierać torbę, czasami tak jest że trzeba więcej czasu, nie wiesz ile ta grzybnia leżała w lodówce zanim ją dostałeś, w zależności od tego jakiej jakości jest i czy jest to klon czy z zarodników itp. pierwsze 2 tygodnie zawsze trzeba poczekać, jeżeli nie śmierdzi i nie wyrosła pleśń to nie ma się o co martwić, ta torebka ma filtry więc dostęp powietrza jest, ale skoro się upierasz to otwieraj ją 2 razy dziennie i wpuszczaj do niej powietrze, tylko nie dmuchaj do środka 

Zobacz na ściankach pojawił się dziwny taki żółty nalot cos tu ewitednie nie poszło mi sie wydaje ? ;/

1737279036586.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak powiedziałem wcześniej, dopóki nie ma pleśni i nie śmierdzi zgnilizną to o nie ma się o co martwić, żółty płyn na grzybni to są metabolity które grzybnia wydala gdy zaczyna trawić podłoże, to znak że grzybnia żyje, jak zacznie śmierdzieć i pleśnieć to wtedy się zaczniesz martwić a teraz to zostaw i czekaj 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, JarzynaSWDN napisał:

Tak jak powiedziałem wcześniej, dopóki nie ma pleśni i nie śmierdzi zgnilizną to o nie ma się o co martwić, żółty płyn na grzybni to są metabolity które grzybnia wydala gdy zaczyna trawić podłoże, to znak że grzybnia żyje, jak zacznie śmierdzieć i pleśnieć to wtedy się zaczniesz martwić a teraz to zostaw i czekaj 

ok dzięki bardzo zostawiam nie otwieram 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19/01/2025 o 10:54, JarzynaSWDN napisał:

Ty mi powedz czy coś z tego będzie teraz to tak z ciekawości otworzyłem i to coś nie ciekawie wygląda 

1737742372111.jpg

1737742372105.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Adi_ejol napisał:

Wygląda jak kremówka papieska 

Chyba mi lipe sprzedali 😞 to już powono coś się pojawić a tu nic .

Będzie coś z tego czy do wyrzucenia ?

Edytowane przez wolf32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi