Skocz do zawartości
divi0000

Projekt 2 - [White Window] + [Pink Mist] + [Special Kush] + [Sunset Sherbet Chocolate Mint Chips] -> Grow The Jungle Nemesis 200W

Rekomendowane odpowiedzi

@divi0000 to zależy jak światło dociera takie 3 poziomy przy dużym prześwicie są ok, przy małym prześwicie widział, że słabo tam rośnie, więc zależy od tego jak światło dociera 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed indukcją na 3 poziomy zazwyczaj golę i na poczatku flo ostatnie szlify 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wladimir zostawiam ten 3 poziom przy tej uprawie, dziś zrobiłem jak pisałeś, ostatnie małe szlify 🙂

Podlane 6l + około 16 ml bloom'a (wyzerowana butla) następne podlanie z Green 💚 

Lampa z 2-3 cm w dół poszła, wisi nad środkowymi niższymi szczytami na +/- 38 cm, moc 130W 

Nareszcie widzę, że tak zaczyna się flow 🌺

IMG20250217123018.jpg

IMG20250217123032.jpg

IMG20250217123044.jpg

IMG20250217123056.jpg

IMG20250217123141.jpg

IMG20250217123216.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4l wody + 3ml Green + 3ml Top, jednak usunąłem kilka kwiatów z niższym poziomów, rosną zdrowe.

IMG20250220130758.jpg

IMG20250220130819.jpg

IMG20250220130842.jpg

Lampa 150W +/- 40cm, nad niższym środkiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupy zrobione, Calmag, przy okazji grow i bloom, choć bloom'a nie będę już przy tej uprawie używać, w zamian chce zobaczyć jak będzie przy Green Sensation, również grow wjechał dziś okazjonalnie 😉

A więc tak, poszło 4l wody + 4ml calmag + 3.5ml Green + 3ml Top + 2ml grow, więc bomba witaminowa xD Wszystko od Biobizz'a, Green od Plagron 

Calmag podałem jak wyczytałem od 0.3 do 1.4ml na litr, to dałem 1:1 panie niby nie małe to nie będę zydzil 🙂

IMG20250221190735.jpg

IMG20250221190747.jpg

IMG20250221190802.jpg

IMG20250221184713.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@divi0000 calmag z biobizz daje się od 0,3 w czasie 1-6tygodnia życia roślinki,

0,5ml jak jest 6-8 tydzień życia roślinki 

0,8ml jak jest 8-10 tydzień, 

A przynajmniej tak jest napisane w tabelce z której korzystam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Calmag od biobizza cienki jest bardzo. Nie polecam, w ogóle to jest siarczan magnezu i azotan wapnia. W sumie uzupełniając azot, który masz w growie. Każda inna firma robi lepszy calmag xD a tak w ogóle polecam sól Epsom która nie posiada azotu, a sam magnez.

2. Cały biobizz dla mnie to nieporozumienie, nie umiałem nigdy tego obsługiwać, widziałem tylko kilka osób którzy z powodzeniem to robili. Nie wiem skąd ten hype na to... Tego lejesz po 5ml/l i dalej niedobory. Jest masa innych lepszych nawozów, których wystarczy 1ml-2ml/l

3. No i teraz wracając do punktu 2 uważaj na Green Sensation bo to jest silne, zupełne przeciwieństwo biobizza. W sumie plagron produkuje imho dużo lepsze nawozy od biobizza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Wladimir 5ml/l? Ja zeby wykorzystać to co mi zostało robilem pol na pół z wodą czyli jakieś 500ml/l bloom i top maxa i dalej to nie ruszało tamtych roślin 😅 Mam podobne zdanie co do biobizza, hype jest na to na pewno nie z powodu jakości. Widocznie maja dobry marketing i reklamują się tam gdzie powinni, żeby nieświadomi poczatkujacy kupowali. Plagron jest oczywiście o level wyzej, chociaz te nowe butelki juz maja podane duzo wyższe dawkowanie, czyli pewnie są rozrzedzone. Ale to chyba jakiś trend i oszczędności bo na nowym orgatrexie tez jest podane dawkowanie 5ml, a nie 1.5ml jak wcześniej. NPK tez zmienione z 7-6-7 na 5-1-5🤷‍♂️

Edytowane przez Cholender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wladimir może tak być jak piszesz, na biobizz się zdecydowałem ze względu na to że jest organiczny i chciałem zobaczyć jaka jest różnice z mineralnymi, do wyboru był bio tabs i biobizz więc skusiłem się na biobizz, tak tu ludzie zachwalali tą organike że mineralne to syf itd że chciałem spróbować tej jakości 😄

A tak jak pisze @Cholender jako początkujący wklepalem w neta nawozy organiczne i na pierwszym planie biobizz, więc sugerując się dobra reklama wybieram produkt 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cholender "Nawozy BioBizz to najwyższej jakości nawozy organiczne" to już nie do mnie takie pytania, trzeba zwrócić się do producenta bo to oni się za jako takie przedstawiają 😄 ja poszedłem za opinia ludzi, nie jestem fanatykiem biobizz, dla mnie to może nawet na samej wodzie krzak rosnąć, bez zagłębiania się w szczegóły. 

Sam nie mam żadnych mierników i nie mierze EC ani pH, chociaż trochę żałuję bo pewnie lepiej mieć niż nie mieć, ale na ten moment nie jestem jeszcze aż tak wymagający żeby być perfekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie się podoba że biotabs zrobił zestaw na 2 planty, bo dla przeciętnego Kowalskiego to właśnie było potrzebne, a nie zestaw na 10 roślin...

Biobizz jak zacząłem używać to palił mi grow siewki bo robiłem jak producent pisze, a na flo robiłem jak producent pisze i miałem niedobory xD. Mistrzostwo...

Powiedzenie na samej wodzie trochę mija się z prawdą, bo to technicznie nie możliwe. Każde podłoże jest nawożone przez producenta nawozem mineralnym lub organicznym w zależności jakie podłoże wybierzemy... Bo na jałowym to nic nie urośnie...

Jeżeli dobrze operujesz nawozami mineralnymi to żadnego syfu nie ma. Natomiast jak źle operujesz organiką to można też susz popsuć. Wszystko jest dla ludzi i trzeba używać z głową.

Athena produkuje jedne z najlepszych nawozów, a tu jej jak na lekarstwo... Zresztą w eu mało popularna... 

Organika i w ofercie ma pH- i pH+ do tego wg producenta do hydro się nadaje... Chciałbym zobaczyć hydro na tym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wladimir siewki popalił biobizz to od kiedy zacząłeś nawozić? Od siewki? Tam w tabeli jest napisane że nawożenie się rozpoczyna jak roślina na 3-4 piętra,

Na samej wodzie też ci urośnie i to nawet w uniwersalnej ziemi kwiatowej tylko pytanie teraz jaki efekt chcesz uzyskać, wyrosnąć wyrośnie i będzie co zapalić,ale myślę że topów napęczniałych jak z coffa tak się nie zrobi,

A widzisz tego nikt nie dopisywał że jak dobrze operujesz mineralnymi to syfu nie ma, jak pamiętam tutaj było to wojna mineralne vs organiczne i że mineralne to te złe, że organika szronik bardziej itd, sugerując się bardziej doświadczonymi ludźmi poszedłem w biobizz, biotabs też brałem pod uwagę, ale decyzja poszła na biobizz, lekką różnice czułem w smaku alno to placebo + rośliny były nie wypłukane, a jedynie lałem samą wodę przed ścinką a to nie to samo co wypłukanie więc zarówno mineralne jak i "organiczne" paliłem nie wypłukane. Więc czy to miarodajne porównanie nie wiem, ale na korzyść biobizz, zobaczę jak będzie teraz to będę mógł bardziej to zróżnicować

Natomiast o nawozacj athena nie słyszałem, ale będę miał z tyłu głowy, że polecasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pokaż mi dobre grow na biobizz, chętnie bym się pouczył od bardziej doświadczonych.

Tak paliło w drugim czy trzecim tygodniu, właśnie gleba była uniwersalna kwiatowa najebana nawozami 🙂 do tego co podlanie nawóz jak producent nakazał xD

Właśnie Ci wytłumaczyłem dlaczego nie urośnie na samej wodzie. Nie czytasz że zrozumieniem. Przecież wyraźnie napisalem że w każdej glebie jest nawóz, więc to nie jest "sama woda". Jak można w samej wodzie to wsadź do szklanki z samą wodą i pokaż jak to zrobić.

Wszystko co kupujesz w sklepie, zjadasz na śniadanie itp jest na mineralnych nawozach. Więc jak to może być syf?

Różnica między mineralnym nawożeniem, a organicznym jest życie w glebie. Te życie które tam jest stymuluje roślinę do wytwarzania większej ilości trichomów. Tak, badając organiczne zioło i mineralne będzie różnica na korzyść organiki. Są już dostępne terpinatory, stymulatory żywicy itp żeby ta różnice zmniejszyć.

Edytowane przez Wladimir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wladimir noo dobra, jeżeli mamy być tacy szczegółowo to tak, gleba ma to do siebie ze zawiera w sobie te rzeczy których roślina potrzebuje, chyba wyjątkiem byłaby hydroponika gdzie pewnie też potrzebuje nawozów żeby urosnąć, bo bez niczego by padła, nie wiem nie znam się na hydroponice jedynie strzelam, 

Jednak chyba nie da się odizolować tych składników z gleby, zawsze coś tam będzie, no chyba że by się wyplukalo ziemię do cna i wtedy posadziło ziarno i lało samą wodę żeby zobaczyć co urośnie, 

A jeżeli wypłukanie wodą ziemi do cna nie da rady sprawić że uprawa na samej wodzie nie wypali to chyba nie da się rozłączyć gleby od nawozów tak jak mówisz więc stwierdzenie na samej wodzie nie ma sensu, masz rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kokos, perlit, keramzyt robi się soilless czyli hydroponika...

Jest sporo porównań upraw minelanych i organicznych na YT. Większość na klonach, badania w laboratorium suszu itp. Mozna pooglądać i wnioski wyciągnąć samemu.

zwróć uwagę na supersoil tam cały grow leci tylko woda i 0 nawozów, 0 niedoborów. Kwestia doboru składnikow i czasu ich uwalniania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wladimir ale co ja mam ci pokazywać z tymi uprawami biobizz, przecież wyraźnie napisałem że ja poszedłem za opinia ludzi z forum, a dalej kierowałem się opisem w internecie że są to nawozy organiczne. Nie jestem mesjaszem organicznego uprawiania z biobizz, a jedynie uprawiam na tym co ludzie chwalili tu na forum i stawiali ponad mineralne, ja miałem najlepszy wynik i mocne zioło na mineralnych, ale chciałem spróbować tej jakości z organicznych nawozów

Jeżeli mówisz że są słabe to ja nie mam nic do tego i nie muszę ci pokazywać dobrego grow na biobizz bo nie widziałem nawet słabego. Chociaż moje poprzednie grow na biobizz wyszło kiepsko, nie byłem zadowolony, ale nie wiem czy to wina nawozów czy ręki, wyjdzie lipa to zrezygnuje, wrócę do mineralnych. 

Czyli hydroponika to nie tylko i wyłącznie ta uprawa w której korzenie są cały czas w wodzie, tego nie wiedziałem, sugerując się w nazwie "hydro". 

Własnie o to chodzi że ja nie za dużo czasu przeznaczam na oglądanie na yt i sugeruje się tym co mówią ludzie którzy wiedzą więcej, jeżeli panowałoby tu na forum przeświadczenie że x nawozy są top 1 to celował bym w top 1 a zdania były na podzielone, ale można było z nich wywnioskować ze organika jest top a mineralne to syf, to nie jest moje zdanie. 

Wolałem sprawdzić i wyrobić sobie własne zdanie, no więc sprawdzam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Wladimir Co się stało że tak nagle zmieniłeś zdanie o Green Sensation? Jeszcze nie dawno twierdziłeś że to przereklamowane a teraz piszesz że to silny nawóz. Pisałeś że miałeś sampla i huj to warte. O tu chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi