divi0000 104 Napisano Sobota o 20:03 Dla mnie topki są jakieś takie biedne 😔 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Optymalizator 37 Napisano Niedziela o 07:06 Moze być, że od lampy się tak poprzypalała? Już nie było gdzie podnieść w tak niskim boxie. Już jest wyższy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paradwuchlorobenzen 168 Napisano Niedziela o 17:50 (edytowane) 10 godzin temu, Optymalizator napisał: Moze być, że od lampy się tak poprzypalała? Już nie było gdzie podnieść w tak niskim boxie. Już jest wyższy. Problem dotyczy nowych liści na górze rośliny. Stawiałbym, że coś złego dzieje się w donicy. 1.Korzenie mają za mokro i przez to roślina nie przyjmuje fosforu (flush + przesuszenie podłoża) 2. Za duże stężenie soli w podłożu (flush) Edit: osobiście odstawiam że opcja 1 bonwidze że lejesz dużo płyny jak na tak mała donice Edytowane Niedziela o 17:52 przez paradwuchlorobenzen 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Optymalizator 37 Napisano Niedziela o 17:58 7 minut temu, paradwuchlorobenzen napisał: Problem dotyczy nowych liści na górze rośliny. Stawiałbym, że coś złego dzieje się w donicy. 1.Korzenie mają za mokro i przez to roślina nie przyjmuje fosforu (flush + przesuszenie podłoża) 2. Za duże stężenie soli w podłożu (flush) Edit: osobiście odstawiam że opcja 1 bonwidze że lejesz dużo płyny jak na tak mała donice Czy jak ją przesuszę będzie ok czy muszę robić flusha? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paradwuchlorobenzen 168 Napisano Niedziela o 18:01 1 minutę temu, Optymalizator napisał: Czy jak ją przesuszę będzie ok czy muszę robić flusha? Gdybym robił to u siebie to przed przesuszeniem zrobiłbym porządnego flusha żeby mieć pewność że nie odłoży się sól (bo korzystasz z nawozów mineralnych). 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Optymalizator 37 Napisano Niedziela o 18:12 (edytowane) 27 minut temu, paradwuchlorobenzen napisał: Gdybym robił to u siebie to przed przesuszeniem zrobiłbym porządnego flusha żeby mieć pewność że nie odłoży się sól (bo korzystasz z nawozów mineralnych). Ile litrów wody na taką donice muszę mieć? Kranówa ma u mnie ph 7.7 wiec chyba odpada (6l mam odstanej) Edytowane Niedziela o 18:29 przez Optymalizator @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paradwuchlorobenzen 168 Napisano Niedziela o 18:34 (edytowane) 22 minuty temu, Optymalizator napisał: Ile litrów wody na taką donice muszę mieć? Kranówa ma u mnie ph 7.7 wiec chyba odpada (6l mam odstanej) Flusha powinieneś robić wodą z pH w okolicach 6,5. Generalnie mając mineralne nawozy powinieneś się starać podlewać wodą o takim pH. Na 11 litrową donice wykorzystałbym jakieś 25-30 litrów. Edytowane Niedziela o 18:35 przez paradwuchlorobenzen 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Optymalizator 37 Napisano Niedziela o 19:36 Godzinę temu, paradwuchlorobenzen napisał: Flusha powinieneś robić wodą z pH w okolicach 6,5. Generalnie mając mineralne nawozy powinieneś się starać podlewać wodą o takim pH. Na 11 litrową donice wykorzystałbym jakieś 25-30 litrów. Działam za moment, woda ze sklepu, obniżyłem pH do około 6.5 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach