Skocz do zawartości
hazera

Wedding Cake, Fat Banana, Sweet ZZ (3xAuto) 80x80x160+TS1000

Rekomendowane odpowiedzi

@Cholender Od spodu tak wyglada. Niechcialem jej wycinac lisci jak zobaczylem jaki kocioł sie z nia dzieje.  20250127_185304.thumb.jpg.7977d32c88817207b9f2745971031713.jpg

Na prawde wykluczyl bys mozaike? 

Dobrze sie sklada,bo jutro akurat chcialem podlewac. Czyli sugerujesz flush, przesuszyc ja i obserwowac czy sie dzwignie?

Jesli to nie mozaika to co moze byc przyczyna? przenowoziłem? 

Edytowane przez hazera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hazera napisał:

Jesli to nie mozaika to co moze byc przyczyna? przenowoziłem? 

Biobizzem? To ile jej go lałeś? Mnie od początku się wydaje że ona głodna ale aż tak w sumie to się nie znam by się upierać przy swojej racji. Byli tu na forum tacy co biobizza z butelki prosto do doniczki lali bez rozcieńczania i nie dali rady przenawozić. 

Ja na flo jak widzę że jest taka potrzeba to zwiększam dawki z tabelki nawet trzykrotnie.

Edytowane przez Lady Green

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam biobizz i advance , calmag lałem prosto z butelki na oko ale nie za dużo do mojej jednej roślinki bo wiecznie mało ma , jestem wygodny i kupuje wodę z biedronki oaza bo ma odpowiednie PH nie chce mi się regulować i dlatego oaza jest sprawdzona , nie czytałem od początku co jest grane ale zgaduje że możesz mieć pH lipne z przenawożeniem ale to tylko moje zdanie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hazera ta na pierwszym planie na pewno jest głodna, ale jedna na zdjęciach poprzednio bardziej wyglada na przenawozona. Mozaikę raczej  bym wykluczyl. Proponuję flusha i zacząć nawożenie od zera bo  nie wiem co tam dawales wczesniej i jak sytuacja z pH

Edytowane przez Cholender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Caly czas stosowałem sie do tabelki, a krotko po tym obnizylem troche dawki. Teraz sama wode lałem. Zastosuje sie do rady boczelliego, jak pomoze czyli mial racje jak nie to wyjdzie na to, ze masz racje i potrzebowala wiecej jedzonka.

@Cholender Spoko, wczoraj przygotowalem sobie troche ponad 30l kranówki. Akurat jak wroce z pracy to sie za to zabiore. Mam nadzieje, ze te 30l starczy na te 3 sztuki. Rozumiem, wode lac w ten sam sposob co podlewajac? Powiedzmy 1l poczekac 20min 1l itd, az do przelotu donicy? Czy nie szczypac sie i lac od startu do oporu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotka aktualizacja, pytanie?

w doniczki polecialo 4l wody

ph lanej wody 6.3. Zebralem zlewki z podstawki i ma sie to nastepujaco. 

Sweet ZZ 5.5ph

Fat Banana 6.1ph 

Weeding Cake 6.3ph 

Przelewac je dalej, zeby woda w podstawce stala sie klarowna? Czy przy FB/WC zostawic bo ph w normie tzn miedzy 6 a 6.5?

@Cholender Sory za zawracanie gitary 😅

Edit. Stawialbym na dalsze lanie, az wyplucze cala ziemie z nawozow, aczkolwiek wole podpytac tak na wszelki.

Edytowane przez hazera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzisiaj koncze. Wlecialo ponad 30l odstanej wody na 3 rosliny. Gdyby kiedys ktos to czytal i jak ja przelewal podloze w donicach 11l to niech sie przygotuje na 2x a moze 3x tyle wody. Woda nadal lekko brunatna, co znaczy ze w ziemi zostalo jeszcze sporo żarcia. Zostawiam tak jak jest. Niechce lac jej prostu z kranu. 

Na ten moment tak to wyglada: 

SZZ: 20250128_195843.thumb.jpg.e964cbdb3659005d700d42642950126f.jpg

FB:20250128_200230.thumb.jpg.fd1ea402bff3039a1b9c7f99227f39a8.jpg

WC:20250128_200741.thumb.jpg.7c3dddbace0574ea2b18f9d255eee670.jpg

Czas takiej operacji 3h.. dla ciekawskich.

Na ten moment zostawiam krzaki samopas. Mysle, ze nastepne podlewanie bedzie za mniej wiecej tydzien(bede ważył). 

Co mi wpqdlo w oko podczas tego flusha to zerknalem raz jeszcze na te 2 najstarsze i powoli trichomy wchodza w bursztyn. Takze po przesuszeniu na pewno nie bede lał im juz niczego procz wody. Chyba dosyc wrazen na dzisiaj. Trzymajcie kciuki za Panny. Mysle,ze za tydzien wstawie jakis update jak sie sprawy maja. Smacznej kolacji!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi