Bluetooth83 1 Napisano Niedziela o 12:36 Nie mogę jednej rosliny ogarnąć, pogubiłem się W ogole nie ma żadnego zapachu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano Niedziela o 14:45 @Bluetooth83 jeszcze nie kwitnie nie widać za bardzo płci jeszcze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bluetooth83 1 Napisano Niedziela o 15:29 Tak wyszło że ta jedna to nie automat. I miałem kilka pytań. Wpadłem na pomysł żeby zapytać AI Podzielę się tym z Wami. To dość powszechny problem w przypadku uprawy różnych rodzajów roślin w jednym growboxie. Istnieje kilka możliwych rozwiązań, zależnie od Twojej sytuacji i dostępnych zasobów: 1. Zostaw obecny cykl światła (18/6) Dlaczego? Automaty nie wymagają zmiany cyklu światła na 12/12, aby kontynuować kwitnienie. Dla feminizowanej rośliny możesz zostawić ją w wegetacji (przy 18/6), aż automaty zakończą kwitnienie. Po zbiorach automatów zmień cykl na 12/12, aby wymusić kwitnienie feminizowanej. Wady: Feminizowana będzie rosła wciąż w fazie wegetacji, co może skutkować większym wzrostem (konieczność kontrolowania rozmiaru). --- 2. Oddziel feminizowaną roślinę Przenieś feminizowaną do osobnego growboxa lub małego namiotu z oświetleniem ustawionym na 12/12. Nawet improwizowana konstrukcja z kartonu, folii mylarowej i dodatkowej lampy może wystarczyć. Dlaczego? Możesz niezależnie sterować cyklem światła dla tej jednej rośliny. Wady: Potrzebujesz dodatkowego miejsca i sprzętu. --- 3. Cieniowanie (Ręczne zasłanianie) Przykrywaj feminizowaną roślinę nieprzepuszczającym światła materiałem przez 12 godzin dziennie, symulując dla niej cykl 12/12. Możesz użyć czarnej tkaniny lub improwizowanego pudła. Dlaczego? Feminizowana roślina odbierze sygnał do rozpoczęcia kwitnienia, a automaty pozostaną na swoim cyklu 18/6. Wady: Jest to czasochłonne i wymaga dużej regularności. --- 4. Zmiana cyklu na 12/12 dla całego growboxa Automaty mogą również kwitnąć przy cyklu 12/12, choć mogą dać mniejsze plony, bo będą miały mniej światła. To kompromisowe rozwiązanie. Dlaczego? Feminizowana roślina zacznie kwitnąć, a automaty zakończą swoją fazę kwitnienia. Wady: Możliwe mniejsze zbiory z automatów. --- Która opcja jest najlepsza? Jeśli zależy Ci na maksymalnym plonie z automatów, wybierz opcję 1 lub 2. Jeśli priorytetem jest feminizowana roślina, wybierz 3 lub 4. Ważne: Monitoruj warunki, takie jak temperatura, wilgotność i przestrzeń w growboxie, bo każda zmiana może wpłynąć na rozwój roślin. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach