Skocz do zawartości
mowmidejw

Kiełka w ziemi. Lecimy dalej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! 
Moja pierwsza kiełka już w glebie. Box 40x40x120.

lampa Mars hydro ts600

wlot powietrza pasywny

wiatraczek do mieszania w środku 

filtr węglowy 150m3/h z went kanałowym ok 110m3/h. 

ziarno: ak47 automat 

Pytanie brzmi. Czy od początku mieć odpaloną lampę, póki nie wyjdzie z gleby nic zielonego? Gdzieś czytałem że później mieć lampę 20/4 
-utrzymywać teraz wilgotność ok 70-80? 
i temperature ok 26
-czy wysokość lampy ok.70cm jest ok aktualnie? 
-czy jak zrobię większy wlot pasywny to zbije temperaturę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mowmidejw 

1. Wystarczy włączyć lampę jak pojawi się roślina

2. Automaty są fotoobojetne więc możesz im nawet świecić 24/0 ale to już zależy od ciebie, nie mam doświadczenia żeby porównać ale 20/4 na pewno będzie okej

3. Utrzymywac

4. 70cm może być trochę za wysoko, nie wiem konkretnie jak z tą lampą, ale ja bym zaczął od 50cm i obserwował żeby się za bardzo nie wyciągnęły bo o ile wsadziłeś je już do donicy docelowej to juz nic nie poprawisz przesadzeniem

5. Nie ma sensu jej zbijać bo jest książkowa, ale odpowiadając na pytanie to chyba nie koniecznie musi tak zadziałać 

Temperaturę prędzej zbijesz podkręcając wyciąg ale jeśli w pomieszczeniu jest gorąco to dalej nie wiele da 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Adi_ejol napisał:

@mowmidejw 

1. Wystarczy włączyć lampę jak pojawi się roślina

2. Automaty są fotoobojetne więc możesz im nawet świecić 24/0 ale to już zależy od ciebie, nie mam doświadczenia żeby porównać ale 20/4 na pewno będzie okej

3. Utrzymywac

4. 70cm może być trochę za wysoko, nie wiem konkretnie jak z tą lampą, ale ja bym zaczął od 50cm i obserwował żeby się za bardzo nie wyciągnęły bo o ile wsadziłeś je już do donicy docelowej to juz nic nie poprawisz przesadzeniem

5. Nie ma sensu jej zbijać bo jest książkowa, ale odpowiadając na pytanie to chyba nie koniecznie musi tak zadziałać 

Temperaturę prędzej zbijesz podkręcając wyciąg ale jeśli w pomieszczeniu jest gorąco to dalej nie wiele da 

Dzięki za odpowiedź! Fajnie mieć wsparcie 😄

Okej, to odpalam wtedy lampkę. Czy do samego kwitnienia utrzymywać wilgotność 70-80? I potem mniej? 
no jak tylko grzeje to mam ok 30stopni, jak zaciąg włączę to spada, więc będę ostrożnie z lampą póki nie wyrośnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi