Skocz do zawartości
moonka

Critical x4. Box szafa 100x60x155. Oswietlenie Kingbrite 240W

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien 5. Sprawdzalem jakie mam nasionka i lipa z sezonami😐 z sensownych nasion mam jedynie milkyway f1... Chyba dam szanse tej najmniejszej critical i zobacze co czas pokaze

20241103_103733.jpg

20241103_103749.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ktos kiedys rzucil mi pomyslem z wysuwanym spodem szafy aby moc spokojnie ogarniach rosliny. Wtedy uwazalem to za zbedny bajer ale mam jeszcze plyty wiec...😅 szyny do szuflad o duzej nosnosci sa drogie wiec znalazlem male gumowe koleczka o srednicy 30mm. Zamowilem 6sz po 3 na strone i zmontuje wysuwany na kolkach spod🙂 bede mogl wyjechac roslinami na sam srodek poddasza i podziwiac je z kazdej strony😂

1813554432.jpg

Edytowane przez moonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien podlewania. W sumie poszedlem zrobic cos innego ale okazalo sie, ze mozna je troche podlac. Jak zwykle na oko tak zeby bylo dobrze🙃  Zamontowalem dzisiaj drugi rekaw na przewody bo ten na suficie nie koniecznie ogarnial urzadzenia na dole szafy. Ostawilem rowniez wentylatorek tuz przy roslinach. Narazie mam tylko taki bo czekam na paczke... Musze rowniez wywiercic drugi otwor na wyciag. Po dluzszych przemysleniach stwierdzilem, ze wywiercego w "dachu" szafy tak aby za belka na suficie poprowadzic rure tuz do okna. Obecny otwor zatkam zaspelka i bedzie w razie gdybym sie kiedys rozmyslil😂 drukuje rowniez listwy wykonczeniowe do plyt bo mam problem z uszczelkami. Odklejaja sie one od brzegow plyty. Mimo, ze po cieciu dobrze zamalowalem je farba to i tak klej z uszczelek nie do konca chce sie tego trzymac. Kupno listew w sklepie wyszlo by mnie 3x drozej niz wydrukowanie a na jutro bede mial juz czesc gotowa🙂 podejrzewam, ze cale to grow bedzie jedna wielka przerobka boxa aby dopiero na nastepny rzut byl gotowy w 100%😂

A na filmie moja kozacka konewka😂 moze nie jest to rozowa kaczuszka ale tutaj sprawdza sie zajebiscie😁

20241104_205213_compress35.jpg

20241104_205148_compress15.jpg

20241104_205324_compress75.jpg

20241104_205341_compress7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojechalem odebrac paczki z mysla, ze przyszedl dimmer oraz sterownik do ledow. Niestety sterownik jest jeszcze w drodze😐 wymienilem wiec narazie sam dimmer zeby zobaczyc czy wogole dziala😂 dzialac dziala ale nie wiem po co jest na nin przycisk On/Of bo nic nie robi😂

20241106_162033.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nastapi drobna zmiana oswietlenia. Powod? Sila wyzsza czyli duzy box i widoczny niedobor swiatla na bokach. Znalazlem na szybko w necie najtansza w stosunku do mocy lampe😂 cale 99€ za 180W😏😂 ale mialem jaki ma wega powinno wystarczyc w zupelnosci a na flow powiesze znowu obecna gdyz nie bedzie juz potrzeba w tamtym boxie🙃

platinum-led-180w-quantum-board-01-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien 9+-. Rosnal powoli jak to na tym etapie. Podlewane raz sama woda a raz z ukorzeniaczem. Temp 25 ale niska wilgotnosc bo tylko 60% i musze nad tym popracowac. Narazie dalem druga mate grzewcza, na ktorej postawilem rynienke z woda zeby parowala. Recznik wleci na dniach😅  Timelapse mamy juz prawie 14 sekund😎😂 - noce wyjdzie pewnie z 9 sekund😂 zmontowalem rowniez wysuwana podstawe na kwiaty. Musi jeszcze tylko wyschnac od gory i wjezdza do szafy🙂

20241107_170114.jpg

20241107_170122.jpg

20241107_170509.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest i maszyna😂 nie wyglada to najsolidniej ale na wega wystarczy🙂 najwazniejsze, ze ma plynna regulacje mocy. Ustawilem ja na 40% i wisi okolo 50cm nad roslinami

20241108_153124.jpg

20241108_153157.jpg

20241108_154119.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo cudowania z recznikiem wilgotnosc dzisiaj nie chciala wzrosnac do jakiegos sensownego pozimu wiec szukalem alternatywy. Pomyslalem, ze skoro z duzego boxa wysysam wilgotne cieple powietrze to czemu go nie uzyc🙃 kilka metrow rur podwieszonych pod sufitem i dziala😂 przy okazji troche sie nagrzeje bo zapomnialem zamknac okna na poddaszu i troche wypizgalo😅

Screenshot_20241108_171755_Smart Life.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nikt tutaj nie kombinuje tak jak ja🤣 kolejna zmiana...😂 jako, ze wtlaczam tu powietrze z duzego boxa to usprawnilem caly system😁 wlatujace powietrze przelatuje przez wilgotny recznik dodatkowo nawilzajac w ten sposob szafe😁 recznik tak jak poprzednio lekko zanurzony w rynience z woda aby byl jak najdluzej wilgotny

20241108_212121.jpg

20241108_212139.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien 10. Obudzilem sie i uswiadomilem sobie, ze popieprzylo mi sie z ustawieniem swiatla. Swieci od 6 do 22 zamiast od 4 do 22🙈🙈 a ja sie zastanawiam czemu one tak powoli rosna😂 poprzednie grow zakrecilem sie identycznie i rowniez nie wiedzialem co jest z nimi nie halo🤣

20241108_212354.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Najpierw popsuty ekspres do kawy a teraz zagladam do boxa a nagrywanie timelapse wylaczone🤔🙈 w sumie i tak co jakis czas chcialem je zatrzymywac zeby zapisywalo je w czesciach ale nie mam pojecia co tu sie odwalilo😅 na szczescie wszystko sie zapisalo. Wrzucam tylko po wstepnym przycieciu i obruceniu o 90°. Noce bede wycinal gdy bede mial calosc materialu🙂

Edytowane przez moonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzien 11. Nadal malutkie jak na swoj wiek ale przynajmniej wiem czemu😅 temp 25° i 75% wilgotnosci. Lampa 50% i 60cm na roslinami. Zwiekszylem wczoraj jej moc i nie widze negatywnych skutkow wiec niech tak zostanie bo przynajmniej cos tam grzeje szafe😂 w nastepny weekend planuje przesiadke do docelowych donic. Musze jednak najpierw dokupic kokos lub perlit i wymieszac z lightmix aby byla bardziej przewiewna. Poza tym mam worek 50litrowy ziemi a potrzebujej jej 56litrow wiec musze z czyms ja zmieszac bo nie chce kupowac kolejnego worka ziemi zeby czekal kilka miesiecy na swoja kolej😂

20241110_120901.jpg

Edytowane przez moonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne te timelapsy 🙂

Ja też tak miałem... powietrze z dużego do małego... a z małego do dużego żeby odzyskiwać troszkę ciepła 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WBB moje poddasze jest kiepskim miejscem na grow ze wzgledu na temperatury. Latem goraco a reszte roku chlodno i mokro😐 wiec kombinuje. Wiedzialem, ze ktos juz tak pompowal powietrze z boxa do boxa ale nie pamietalem kto😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@moonka no znam problem z poddaszami i temperaturami... wtedy się marzy 20m2 stabilnych warunków 🙂 Ale co byśmy robili gdybyśmy takie warunki dostali... 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzien 12. Maluchy zdecydowanie nabieraja tempa. Nie wiem czy to przez odpowiednia ilosc godzin swiatla czy to "ich czas"🙃 dwie prawe dostaly wczoraj chyba odrobine za duzo wody bo nie moga wyschnac ale takie sa uroki lania na oko😅 narazie dostaja na przemian wode i wode z ukorzeniaczem

20241111_205952.jpg

Edytowane przez moonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien 13🙃 zasypie Was zdjeciami z kazdego dnia zycia roslin😂 tak jak pisalem wczoraj widac wyrazne przyspieszenie we wzroscie roslin. Poprzednie na tym etapie siedzialy juz w duzuch doniczkach ale tutaj jeszcze poczekam kilka dni. Na jednej pojawily sie delikane zmiany na lisciach ale to zapewne jakach choroba wieku dzieciecego wiec olewam to. Jutro w koncu skocze to uzupelniacz do ziemi i musze ja wstepnie przygotowac. Nie wiem co wyjdzie z timelapse. Telefon zaczal nagrywac w dziwny sposob i odnosze wrazenie, ze co jakis czas jak by nagrywanie samo sie resetowalo🤔 jako, ze spodobal mi sie taki sposob dokumentacji to na przyszlosc wleci kamera dedykowana do timelapse🙂

20241112_195059.jpg

20241112_195106.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi